Indstilling om forslag til Københavns Kommunes IT-strategi 2000-2004.
Indstilling om forslag til Københavns Kommunes IT-strategi 2000-2004.
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 11. april 2000
J.nr. ØU 102/2000
10. Indstilling om forslag til Københavns Kommunes IT-strategi 2000-2004.
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler,
At Borgerrepræsentationen godkender forslaget til Københavns Kommunes IT-strategi 2000 - 2004
RESUME
Forslaget til Københavns Kommunes IT-strategi 2000 - 2004 er en videreførelse af den nuværende IT-strategi "Københavns Kommune på bølgelængde med informationssamfundet" fra 1995.
Hovedbudskaberne i IT-strategien er at:
- Borgere og erhvervsliv skal, når de henvender sig til kommunen, have mulighed for selvbetjening via Internettet på alle relevante serviceområder.
- Kommunens forvaltninger skal digitaliseres, så den enkelte medarbejders arbejdsplads understøttes af IT-systemer til sagsbehandling og ledelsesinformation samt forbedrede faciliteter på kommunens fælles Intranet (KKnet) og adgang til Internettet.
- Kommunens IT-forvaltning skal styrkes styringsmæssigt, organisatorisk og kompetencemæssigt. Der skal gradvist indføres fælles IT-standarder i hele kommunen.
- Alle initiativer, der følger af IT-strategien, skal finansieres inden for de budgetmæssige rammer i de enkelte forvaltninger og bydele.
- Opfølgningen på IT-strategien sker ved at der for hvert projekt i strategiens handlingsplan fastlægges succeskriterier og resultatkrav. Der følges løbende op på projekternes fremdrift og resultater. Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vil årligt modtage en redegørelse om realiseringen af IT-strategien. I slutningen af 2002 gives en midtvejsstatus, der bl.a. indeholder en vurdering af om der er grund til at ændre kurs.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Københavns Kommunes IT-strategi for årene 2000 – 2004 ligger i forlængelse af kommunens nuværende IT-strategi "Københavns Kommune på bølgelængde med informationssamfundet" fra 1995 (i det følgende kaldet Strategi95). Den nye strategi er udarbejdet af Økonomiforvaltningen i samarbejde med kommunens forvaltninger og forsøgsbydele samt Revisionsdirektoratet. IT-virksomheden Cap Gemini har bistået arbejdet med rådgivning.
Det er strategiens formål, at fastlægge kommunens IT-vision, de strategiske rammer og indsatsområder for årene 2000 - 2004. Visionen skal anvise målet for de kommende års IT-udvikling og strategien vise vejen til at realisere visionen. Strategi95s vision om åben by og digital forvaltning videreføres i den nye IT-strategi.
Borgere og erhvervsliv ønsker en fleksibel og let adgang til kommunen og forventer en effektiv og professionel service. Ledelse og medarbejdere forventer tilsvarende en effektiv og attraktiv arbejdsplads med en tidssvarende IT-anvendelse.
Kommunen skal med IT-strategien bidrage til at imødekomme de nævnte ønsker og forventninger.
IT-strategien gælder for forvaltninger og forsøgsbydele. Den omfatter udover kommunens egne institutioner (inkl. indtægtsdækket og kontraktstyret virksomhed) også de selvejende institutioner, der har driftsoverenskomst med kommunen.
Den informationsteknologi der bruges i produktion af eksempelvis energi, lys og vand etc. er ikke omfattet af IT-strategien.
For hvert projekt i strategiens handlingsplan fastlægges succeskriterier og resultatkrav. Der følges løbende op på projekternes fremdrift og resultater. Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vil årligt modtage en redegørelse om realiseringen af IT-strategien. I slutningen af 2002 gives en midtvejsstatus, der bl.a. indeholder en vurdering af om der er grund til at ændre kurs.
IT-strategiens vision for kommunens IT-udvikling
Kommunens overordnede rammer (værdigrundlag og kommunikationspolitik m.v.) og det IT-mæssige udgangspunkt og muligheder har ikke givet anledning til væsentlige ændringer i Strategi95s IT-vision. Visionen er:
|
Kommunen vil give borgere og erhvervsliv mulighed for selvbetjening via Internettet på en række serviceområder – også uden for kommunens almindelige åbningstid. Informationsteknologien skal øge tilgængeligheden med den nuværende arbejdstid og bemanding. Med interaktiv kommunikation og selvbetjening skal borgere og erhvervsliv bidrage til produktionen af de ydelser kommunen leverer.
Moderne informationsteknologi skal bidrage til at smidiggøre sagsbehandlingen og understøtte vidensdeling på tværs i kommunen, samt til øget effektivitet og kvalitet i den service, der leveres til borgere og erhvervsliv.
I løbet af de kommende år skal IT-arbejdspladserne understøttes med et dokument- og sagsstyringsværktøj til effektiv kommunikation og sagsbehandling m.v. Faciliteterne på det fælles Intranet (KKnet) skal udbygges og for ledende medarbejdere vil ledelsesinformations-værktøjer være at finde på arbejdspladsen. Der skal også være adgang til Internettet fra arbejdspladserne.
Kommunens IT-forvaltning skal styrkes styringsmæssigt, organisatorisk og kompetencemæssigt. Der skal følges op på IT-anvendelsen og IT-investeringer gennem erfaringsudveksling og fælles nøgletal, der kan anvendes på tværs i kommunen. Større IT-investeringer skal vurderes teknologisk og økonomisk. IT-arkitektur, systemer og produkter skal standardiseres. Afledte besparelser fra IT-investeringer bør bidrage til finansieringen. Styringen af IT-leverandørerne og indkøbssiden skal ligesom efteruddannelse af IT-medarbejdere styrkes.
Økonomi
Se ovenfor
Høring
Forslag til IT-strategi har været hørt i fagudvalgene og bydelsrådene. Vedlagt findes en sammenfatning af høringssvarene.
Høringssvarene, der alle omhandler forhold vedr. udmøntningen af IT-strategien, har ikke givet anledning til ændringer i "Forslag til Københavns Kommunes IT-strategi 2000 - 2004". Ved udmøntningen af IT-strategien vil Økonomiforvaltningen i videst muligt omfang sørge for at høringssvarene indgår i det videre arbejde.
Bilag
Københavns Kommunes IT-strategi 2000-2004 med bilag
Notat af 3. april 2000 om høringssvar vedr. Københavns Kommunes IT-strategi 2000 - 2004
Kurt Bligaard Pedersen
/Bjarne Winge