Etnisk ligestillingsvurdering
Etnisk ligestillingsvurdering
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 11. marts 2003
J.nr. ØU 55/2003
3. Etnisk ligestillingsvurdering
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget tager til efterretning, at denne indstilling vedr. etnisk ligestillingsvurdering sendes til høring i de stående udvalg.
SAGSBESKRIVELSE
Socialistisk Folkeparti fremsatte den 28. februar 2002 overfor Borgerrepræsentationen et medlemsforslag om, at der i indstillinger til de stående udvalg skal foretages en etnisk ligestillingsvurdering (BR 100/02). Vurderingen skal indgå på lige fod med miljøvurderingerne af forslag, der forelægges de stående udvalg. Sagen blev inden behandling i Borgerrepræsentationen sendt til høring i Det rådgivende Integrationsudvalg (IU 7/2002). Ved behandlingen i Borgerrepræsentationen blev sagen henvist til Økonomiudvalget.
Det er Økonomiforvaltningens opfattelse, at obligatoriske etniske ligestillingsvurderinger i udvalgsindstillinger må anses for at være overflødige. Forvaltningen har lagt vægt på, dels at der allerede er mulighed for at beskrive etniske ligestillingsaspekter enten i sagsbeskrivelsen eller under punktet "andre konsekvenser," dels at det er en almindelig kommunalretlig grundsætning, at en sag skal være så tilstrækkeligt belyst/oplyst, at der foreligger et forsvarligt beslutningsgrundlag. Det forudsættes således allerede idag, at denne type oplysninger/vurderinger fremgår af indstillingen, såfremt dette vurderes at have væsentlig betydning for sagen.
Det rådgivende Integrationsudvalg afgav forinden behandlingen i Borgerrepræsentationen et høringssvar (IU 7/2002), hvori udvalget anbefalede:
"…at der med henblik på udvikling af en konkret model for etniske ligestillingsvurderinger, gøres forsøg i 1 år i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen."
Idet det ikke vurderes at være nødvendigt at indføre obligatoriske etniske ligestillingsvurderinger, vil der på denne baggrund ikke at være behov for at igangsætte et forsøg hermed i én eller flere forvaltninger.
Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 26. april 2001 (BR 159/01) at indføre særskilte miljøvurderinger i alle indstillinger. Det har efterfølgende vist sig, at miljøvurderingen ikke er relevant at foretage i en del sager. I de sager, hvor miljøvurderingen er relevant, kunne denne være indarbejdet enten i sagsbeskrivelsen eller i punktet "andre konsekvenser."
Erfaringerne med miljøvurderinger viser, at der har været brugt en del administrative ressourcer på at udarbejde informationsmateriale samt på planlægning og afholdelse af kurser for sagsbehandlere. Herudover blev der ved indførelsen bevilliget et halvt årsværk til efterfølgende evaluering af ordningen. Evalueringen er endnu ikke færdig, men forventes at blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget i første halvår af 2003. Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at effekten af obligatorisk etnisk ligestillingsvurdering ikke vil modsvare den forøgede administrative byrde, som indførelsen af en sådan ordning må forventes at medføre, (jf. ovenstående).
Der er Borgerrepræsentationens beslutning, at Københavns Kommune til stadighed skal arbejde på at fremme etnisk ligestilling, og at det derfor er relevant for forvaltningerne at foretage etniske ligestillingsvurderinger i de sager, der indeholder et etnisk ligestillingsperspektiv. En ligestillingsvurdering kan indarbejdes i udvalgsindstillinger i deres nuværende form. Herudover har forvaltningerne mange muligheder for at sætte yderligere fokus på etnisk ligestilling indenfor de allerede vedtagne politikker i Københavns Kommune, bl.a. gennem personalepolitikken.
Økonomiforvaltningen påtænker at sende denne indstilling vedr. etniske ligestillingsvurderinger til høring i de stående udvalg med svarfrist den 25. april 2003.
Økonomiforvaltningen vil efterfølgende udarbejde en endelig indstilling til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
ØKONOMI
Indstillingen medfører ingen økonomiske konsekvenser.
MILJØVURDERING
Indstillingen medfører ingen miljømæssige konsekvenser.
ANDRE KONSEKVENSER
---
HØRING
---
BILAG
Bilag 1: BR 100/02
Bilag 2: IU 7/2002
Erik Jacobsen
/ Hans Simmelkjær