Mødedato: 11.01.2005, kl. 15:00

Den Hvide Kødby (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)

Den Hvide Kødby (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 11. januar 2005

 

 


J.nr. ØU 2/2005

 

5. Den Hvide Kødby (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen foreslår, at Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler:

 

at visionen omkring Den Hvide Kødby som hjemsted for kreative erhverv tiltrædes, med den tilføjelse, at det skal ske i samspil med og i respekt for de eksisterende virksomheder i Den Hvide Kødby, fordi netop samspillet er det, der kan gøre stedet helt unikt, og således også er en forudsætning,

 

at begrebet "kreative erhverv" defineres til også at omfatte erhverv indenfor gastronomi, idet bl.a. tanken om etableringen af et Gastronomiens Hus bør genoptages sammen med andre tiltag inden for dette område i samspil med de nuværende virksomheder,

 

at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen nedsætter en arbejdsgruppe, der skal udarbejde forslag til, hvorledes der kan skabes plads til kreative erhverv ved en kombination af:

 

·        udnyttelse af nuværende og fremtidige, tomme lejemål

·        flytning internt af nuværende lejere

·        alternativ kuldeforsyning

·        frivillige forlig om fraflytning

·        hensyntagen til veterinære og andre krav

·        dialog med Kulturarvsstyrelsen

 

Arbejdsgruppen indgår i løbende dialog med Foreningen af Forretningsdrivende i Københavns Kødby omkring områdets fremtidige udvikling i overensstemmelse med visionen.

 

at forvaltningerne foranlediger udarbejdet et skitseforslag om mulighederne for udbygning af Den Hvide Kødby med henblik på at indgå i dialog med Kulturarvsstyrelsen om de fremtidige muligheder i forhold til fredningen,

 

at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen nedsætter en arbejdsgruppe med deltagelse af begge forvaltninger, der sammen med en eller flere branchekendte varetager dialogen med Kulturarvsstyrelsen og optimerer markedsføringen og kontakten omkring udlejning til kreative erhverv,

 

at                  Kultur- og Fritidsudvalget fortsætter arbejdet med at optimere udlejningsvirksomheden, således at lejen, hvor dette er muligt, reguleres til nuværende markedslejeniveau, og at der gennem udlejningsvirksomheden sikres hensat midler til vedligeholdelse efter en nærmere plan, herunder opretning af det aktuelle vedligeholdelsesefterslæb,

 

at Den Hvide Kødby på baggrund af en af Kultur- og Fritidsudvalget udarbejdet plan indgår i prioriteringen ved fordelingen af merindtægter fra ejendomssalg i 2005 med henblik på opretning af det aktuelle vedligeholdelsesefterslæb,

 

at Kultur- og Fritidsudvalget målrettet åbner mulighed for udlejning til kreative virksomheder, såsom designvirksomheder og lign.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. december 2004

Forvaltningen havde inden mødet udsendt følgende supplerende materiale om sagen:

·        Skrivelse af 14. december 2004 fra Foreningen af Forretningsdrivende vedrørende Den Hvide Kødby

 

Kultur- og Fritidsudvalget tilsluttede sig et ændringsforslag fra Jens Kjær Christensen om, at ordet "aktivt" indsættes i sidste sætning i 3. at-punkt mellem ordene "Arbejdsgruppen indgår" og "i løbende", således at sætningen får ordlyden: "Arbejdsgruppen indgår aktivt i løbende dialog med Foreningen af Forretningsdrivende i Københavns Kødby omkring områdets fremtidige udvikling i overensstemmelse med visionen."

 

Kultur- og Fritidsudvalget tilsluttede sig et forslag fra Klaus Bondam om, at 2. at-punkt ændres til følgende ordlyd: "at begrebet "kreative erhverv" defineres til også at omfatte erhverv indenfor gastronomi, jf. f.eks. tanken om etableringen af et Gastronomiens Hus, sammen med andre tiltag inden for dette område i samspil med de nuværende virksomheder."

 

Kultur- og Fritidsudvalget tilsluttede sig et forslag fra Jens Kjær Christensen om, at der indsættes et nyt 4. at-punkt i indstillingen med følgende ordlyd:

"at der udarbejdes plan for lukning eller reduktion af det ammoniakbaserede køleanlæg, herunder evt. anvendelse af alternativ kuldeforsyning."

Som konsekvens af dette nye at-punkt udgår 3. bullit (ordene "alternativ kuldeforsyning") i 3. at-punkt.

Kultur- og Fritidsudvalget hæftede sig i denne forbindelse ved, at det nuværende ammoniakbaserede køleanlæg er godkendt af Miljøkontrollen.

 

Indstillingen blev tiltrådt med de anførte ændringer.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. januar 2005

Anbefalet med de af Kultur- og Fritidsudvalget i mødet den 16. december 2004 foreslåede ændringer.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Som et led i budgetaftalen for 2002 besluttede Borgerrepræsentationen, at Den Hvide Kødby skulle afhændes gennem et offentligt udbud.

På et møde den 27. juni 2002 mellem budgetaftaleparterne for 2002 blev aftalen om salg af Den Hvide Kødby ændret, således at et salg blev stillet i bero indtil videre. Samtidig hermed blev det besluttet, at der skulle foretages en afdækning af mulighederne for en langsigtet udvikling af området.

Afdækningen er sket i 4 faser, dels en behovsanalyse rettet mod lejerne i Den Hvide Kødby, dels en analyse af byudviklingsmulighederne i området i og omkring Den Hvide Kødby, herunder Den Hvide Kødby som designby, dels en kontakt til Kulturarvsstyrelsen for så vidt angår mulighederne for en lempelse i fredningsbeslutningen, dels kontakt til veterinærmyndighederne. Afdækningen er sket med det formål at klargøre et beslutningsgrundlag for, hvad kommunens ønsker er på kort og lang sigt, herunder de økonomiske overvejelser i relation til et eventuelt fremtidigt salg.

Behovsanalysen er gennemført i samarbejde mellem kommunen og Foreningen af Forretningsdrivende i Københavns Kødby. Carl Bro as har forestået interviews, analyse og udarbejdelse af rapport, jf. bilag 1. Af sammenfatningen/konklusionen fremgår, at det vigtigste for Kødbyens virksomheder er at opnå et tilfredsstillende resultat, og at det vigtigt, at virksomhederne ligger fysisk tæt på grund af en omfattende samhandel. Endvidere anføres, at det er Carl Bro as' opfattelse, at det generelt vurderes som knapt så vigtigt for lejerne, at virksomhederne ligger på den nuværende adresse under forudsætning af, at kunder fortsat kan betjenes tilfredsstillende, såfremt Kødbyen i fremtiden måtte være beliggende andetsteds.

Bestyrelsen for Foreningen af Forretningsdrivende i Københavns Kødby har i et høringssvar meddelt, at der ikke vurderes at være et alternativ til den nuværende placering.

For så vidt angår udviklingsmulighederne i området, vurderer Økonomiforvaltningen, at Kødbyen udgør en integreret del af Vesterbro, som i takt med den omfattende byfornyelse er blevet et attraktivt boligområde – bl.a. for unge familier. Den nære tilknytning til Vesterbro er blevet forstærket med de nyetablerede pladsarealer på Halmtorvet, der sammen med Søndre Boulevard er eller fremover vil udgøre det centrale grønne strøg i bydelen. Bylivet omkring det centrale pladsmiljø på Halmtorvet kan forstærkes, hvis Kødbyens randområder på torvet på sigt frigøres til anden anvendelse – f.eks. innovative virksomheder inden for kreative erhverv såsom design, mode, kunst m.v.

Der har endvidere været dialog med veterinærmyndighederne, der oplyser, at der ikke er noget til hinder for, at der kan ske udlejning til blandet anvendelse omfattende f.x. engros handel med kød, detailhandel, liberale erhverv m.m.

En realisering af byudviklingsmulighederne kan dog alene ske inden for de begrænsninger nuværende lejekontrakter, fredningsbeslutningen, forureningsforholdene og maskincentralens ammoniakanlægs sikkerhedszone medfører.

På baggrund af en vurdering fra ejendomsmæglerfirmaet Sadolin | Albæk A/S antager Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen, at der er et lejepotentiale i visse af de nuværende lejemål i Den Hvide Kødby. Lejepotentialet skal dog ses i sammenhæng med et vedligeholdelsesefterslæb, som både i tilfælde af et salg, men også i et udviklingsperspektiv, bør indhentes. Som følge heraf anbefaler forvaltningerne, at overvejelserne om et salg af Den Hvide Kødby stilles i bero, indtil et salg synes økonomisk gunstigt, og at der i liggetiden fortsat gennemføres en aktiv udlejningspolitik, der dels skal sikre, at lejen for alle lejemål svarer til markedslejen, dels at der i udlejningsvirksomheden afsættes tilstrækkelige midler til løbende vedligeholdelse, herunder indhentelse af det opståede vedligeholdelsesefterslæb, samt at der ved genudlejning åbnes mulighed for udleje til innovative virksomheder inden for kreative erhverv såsom design, mode m.v.

Udviklingen af København som en kreativ metropol, og i den forbindelse af rammebetingelserne for de kreative erhverv, har i de senere år været et centralt indsatsområde i Københavns Kommunes erhvervspolitiske handlingsplaner. Den Hvide Kødby udgør med sit helt særlige miljø af gamle industribygninger af stor arkitektonisk værdi, i umiddelbar nærhed af det nyetablerede Halmtorv, på mange måder en ideel lokalisering for de kreative erhverv, hvilket også ses af, at en række kreative virksomheder allerede har fundet frem til området, herunder TV2 Zulu og EVU's nye erhvervscenter for designvirksomheder.

En arbejdsgruppe under Københavns Erhvervsråd pegede i maj 2004 på, at tilstedeværelsen af dynamik og friktion som et særligt kendetegn ved andre kreative metropoler som London, Berlin, Paris og Barcelona. Der kan derfor være et særligt perspektiv ved i en årrække at udvikle Den Hvide Kødby som lokaliseringsområde for både de eksisterende kødbyvirksomheder og for nye kreative virksomheder. Dynamikken mellem kød og f.x. mode i en nyudviklet Hvid Kødby kan således udgøre en unik 'fortælling' i Københavns profil som en kreativ metropol.

På længere sigt vil det endvidere optimere prisen for ejendommen ved et eventuelt  samlet salg af Den Hvide Kødby.


 


Til top