Mødedato: 11.01.2005, kl. 15:00

Samlet skolestruktur for Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole på Indre Nørrebro (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Samlet skolestruktur for Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole på Indre Nørrebro (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 11. januar 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 3/2005

 

 

8.                   Samlet skolestruktur for Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole på Indre Nørrebro (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

 

at      Stevnsgades Skole nedlægges pr. 31. juli 2006

 

at    forslag herom forinden sendes til høring hos skolebestyrelsen på Stevnsgades Skole samt i offentlig høring med mindst 8 ugers høringsfrist

 

at    der etableres en samlet skolestruktur med et skoledistrikt for det område på Indre Nørrebro som dækkes af Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole

 

at     forslag herom forinden sendes i høring hos skolebestyrelserne for Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 24. november 2004

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Per Bregengaard (Ø) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Enhedslisten konstaterer, at der er et politisk flertal for at igangsætte processen med en nedlæggelse af Stevnsgades Skole og tillægge den Sjællandsgades Skole. Enhedslisten vil på dette grundlag konstruktivt gå ind i forhandlingerne om vilkårene for udviklingen af en samlet Sjællandsgades Skole. Forhandlingsresultatet fra Vesterbro Ny Skole er et inspirerende forbillede. Enhedslistens store betænkeligheder ved at igangsætte nedlæggelsesprocessen for Stevnsgades Skole bunder i følgende forhold: Udviklingen på Stevnsgades Skole vil muligvis kunne vendes, således som vi har set det med Sjællandsgades Skole. Den positive udvikling på Sjællandsgades Skole har behov for at blive konsolideret inden kræfterne lægges i en integration af Stevnsgades Skole. Endelig må man konstatere, at der ikke er tale om en ligeberettiget sammenlægning af de to skoler som på Vesterbro."

 

C, O og V ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen. "C, O og V er usikre på, at dette er den rigtige beslutning. Derfor vil vi forbeholde os vores stillingtagen, indtil høringssvarene kommer tilbage."

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at udgifter til ombygning og modernisering af de to skoler finansieres inden for besparelserne på bygningsdrift mv. og Udbygningsoversigtens afsatte midler til de to skoler."

 

 

RESUME

På baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling af forslag om indførelse af magnetskolekonceptet i Københavns Kommune og de høringssvar, der er fremsendt i denne forbindelse, har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen overveje  at gennemføre en ændring af skole- og institutionsstrukturen for det område af Indre Nørrebro, som i dag dækkes af Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole. Forvaltningen har således anlagt den vurdering, at en strukturændring kan understøtte bestræbelserne på at udvikle skoler og institutioner, som i højere grad end i dag afspejler befolkningssammensætningen i dette nærmiljø.

 

Der er tale om to relativt små skoler, hv or der er mulighed for en mere hensigtsmæssig klassedannelse ved en samlet skolestruktur, hvilket forbedrer de pædagogiske og undervisningsmæssige muligheder. Med flere klasser får eleverne en større kammeratskabsmæssig og faglig udfordring, og lærerne får bedre mulighed for specialisering og fagligt netværk.

 

På denne baggrund indstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at skole- og institutionsstrukturen for det område af Indre Nørrebro, som dækkes af Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole omlægges til et samlet skoletilbud med et samlet grunddistrikt. Med forslaget nedlægges Stevnsgades Skole, og der oprettes en samlet ny skolestruktur med indskoling og mellemtrin på Sjællandsgades Skole, og udskoling samt 10. klassemiljø i Stevnsgades Skoles bygninger.

 

Forslaget om nedlæggelse af Stevnsgades Skole sendes til høring i skolebestyrelsen på Stevnsgades Skole samt i offentlig høring.

 

Forslaget om en samlet skolestruktur og skoledistrikt for det område af Indre Nørrebro, som dækkes af Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole sendes til høring i skolebestyrelserne på Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole.

 

SAGSBESKRIVELSE

På baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling af forslag om indførelse af magnetskolekonceptet i Københavns Kommune og de høringssvar, der er fremsendt i denne forbindelse, har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen overvejet at gennemføre en ændring af skole- og institutionsstrukturen for det område af Indre Nørrebro, som i dag dækkes af Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole. Forvaltningen har således anlagt den vurdering, at en strukturændring kan understøtte bestræbelserne på at udvikle skoler og institutioner, som i højere grad end i dag afspejler befolkningssammensætningen i dette nærmiljø.

 

Af de indkomne høringssvar fremgår, at Sjællandsgades Skole gerne ser et fælles skoledistrikt for Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole og en mulig opdeling af skolerne således, at førstnævnte rummer basisskolen (indskoling og mellemtrin) med tilhørende fritidsinstitutioner, mens sidstnævnte kunne være rammen for en overbygningsskole. Stevnsgades Skole støtter magnetskolekonceptet for at skabe en rimelig fordeling af et- og to-sprogede elever, idet man samtidig erkender, at en lille skole har vanskeligt ved at give optimale vilkår for pædagogisk udvikling.

 

Gennem de senere år har der være tale om en ændring i elevsammensætningen på Indre Nørrebro således, at der i større udstrækning end hidtil er indmeldt elever med dansk etnisk baggrund på Sjællandsgades Skole, mens dette forhold ikke er slået i gennem på Stevnsgades Skole. Denne skole har imidlertid et søgt og velfungerende 10. klassemiljø.

 

Begge skoler er relativt små, idet Stevnsgades Skole er en 1-sporet fra børnehaveklasse til og med 9. klasse samt 10. klassemiljø med 3 klasser/linier. Sjællandsgades Skole er 2-sporet på 0. og 1. klassetrin og 1-sporet på 2. – 9. klassetrin. Endvidere er der en del små klasser med helt ned til 9 elever.

 

Elev- og klassetal på Stevnsgades Skole og Sjællandsgades Skole.

 

 

Stevnsgades Skole

 

Sjællandsgades Skole

Klassetrin

Spor

Elever

Spor

Elever

0.

1

13

2

46

1.

1

18

2

41

2.

1

15

1

10

3.

1

12

1

17

4.

1

15

1

9

5.

1

20

1

13

6.

1

18

1

15

7.

1

25

1

9

8.

1

21

1

9

9.

1

17

1

13

10.

3

45

 

 

 

 

 

 

 

Indsk. klasse

1

8

 

 

Skolegruppe

 

 

1

5

I alt

14

227

13

187

Basislokaler

19

 

12

 

Kapacitet

+ 5

 

- 1

 

Elev- og klassetal opgjort pr. 10. september 2004.

 

Sådanne mindre skoleenheder er ofte kendetegnet ved en række vanskelige forhold, som kan være til hinder for dels en fortsat skoleudvikling og dels udgøre rammer for en velfungerende social skolehverdag:

 

·        De meget små klasser giver sjældent tilstrækkeligt kammeratskabsmæssige og faglige udfordringer for eleverne

·        De meget små klasser giver ikke eleverne social kompetence til at begå sig i større børnegrupper, og mange elever udvikler derfor en meget opmærksomhedskrævende adfærd

·        Klassesammenlægninger er vanskeligt eller umulige på skoler med 1-2 spor

·        Lærerne får for få muligheder for at specialisere sig og opbygge faglige miljøer, herunder teamdannelser

·        Udbuddet af valgfag på de ældste klassetrin bliver for smalt

·        Begge skoler har haft vanskeligheder med at etablere funktionsduelige skolebestyrelser gennem en hel periode

 

Et samlet skoletilbud med et større samlet elevtal og en større samlet lærergruppe vil modvirke disse forhold, og dermed skabe grundlag for at fastholde en fortsat skoleudvikling.

 

Forvaltningen har i sine overvejelser hæftet sig ved høringssvaret fra Sjællandsgades Skole, som lægger op til at anlægge et samlet syn på skole- og institutionsstrukturen for denne del af Indre Nørrebro ved at operere med en basis-/overbygningsstruktur.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår på denne baggrund en struktur, hvor indskolingen og mellemtrinnet placeres på Sjællandsgades Skole og udskolingen samt 10. klassemiljø placeres på Stevnsgades Skole. Denne opdeling af indskoling/mellemtrin og udskoling med 10. klassemiljø følger intentionerne i folkeskoleloven og giver et samlet skoletilbud for området omkring Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole.

 

Som følge heraf foreslås de to skolers grunddistrikter lagt sammen. Ved en eventuel godkendelse af forslaget vil ændringen af skoledistrikterne blive optaget i styrelsesvedtægten for folkeskolerne i København, bilag III om skolestrukturen.

 

Ved nyvalg til skolebestyrelserne med virkning fra 1. april 2006 vil der, hvis forslaget vedtages, ikke blive foretaget valg af skolebestyrelse ved Stevnsgades Skole. Forældre til børn ved Stevnsgades Skole vil deltage i valget af forældrerepræsentanter til skolebestyrelsen ved Sjællandsgades Skole.

 

Sjællandsgades Skole

Placeringen af indskolingen på Sjællandsgades Skole kan understøtte udviklingen i søgningen til skolen. Gennem de senere år er søgningen til Sjællandsgades Skole vokset markant. Sjællandsgades Skole er således ved at udvikle sig fra en 1-sporet til en 2-sporet skole og har samtidigt formået at tiltrække stadigt flere lokale etsprogede elever. Skolen er således på vej til at få en mere balanceret elevsammensætning, der bedre afspejler den etniske sammensætning i skolens grunddistrikt. Udviklingen har endvidere medført behov for fritidshjemspladser ved skolen, og der er derfor etableret en midlertidig udvidelse af fritidshjemmet i skolegården. Denne udvikling i søgningen til skolen skyldes ikke mindst skolens dynamiske samarbejde med lokale grupper af beboere på Indre Nørrebro.

 

Placeringen af indskolingen og mellemtrinnet i bygningskomplekset på Sjællandsgades Skole vil medføre, at "Frejaskolens" lokaler disponeres til brug for folkeskolen og udvidelse af fritidshjem/KKFO i permanente lokaler, når "Frejaskolen" flytter fra Sjællandsgades Skole til de tidligere bygninger for Valby Skole. "Frejaskolens" flytning ventes igangsat i august 2005. En mindre del af "Frejaskolens" lokaler skal dog evt. bruges til aflastning for § 20, 2 elever i en kort årrække (jvf. Perspektiv- og handleplan for specialundervisning).

 

Stevnsgades Skole

Ge nnem en periode har Stevnsgades Skole haft en beskeden søgning. Stevnsgades Skole har således udviklet sig til en 1-sporet skole med få elever, hvoraf hovedparten er tosprogede.

 

Med placering af udskoling og 10. klasser i bygningskomplekset på Stevnsgades Skole vil der komme flere udskolingsklasser og elever på skolen, og dermed større kammeratskabsmæssig og faglig udfordring for eleverne og større mulighed for specialisering og netværk for lærerne.

 

Endvidere kan der etableres fritidsklub og ungdomsklubtilbud inden for de fysiske rammer.

 

På denne baggrund indstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at skole- og institutionsstrukturen ændres for det område af Indre Nørrebro, som dækkes af Sjællandsgades Skole og Stevnsgades Skole.

 

 

Økonomi

 

Såfremt overvejelserne om ændring af skole- og institutionsstruktur på Indre Nørrebro gennemføres, er det Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens opfattelse, at den hidtidige ressourceudmelding m.v. fastholdes – i hvert fald i en overgangsperiode, jf. grundlaget for etablering af Vesterbro Nye Skole. En ændring af strukturen vil dog kunne give besparelser på bygningsdrift m.v.

 

En ændring af strukturen vil også få indflydelse på bygningernes funktioner og indretning, hvorfor der skal påregnes mindre ombygninger, ligesom der skal tilvejebringes permanente fritidsinstitutionspladser ved Sjællandsgades Skole.

 

Ombygning og modernisering kan helt eller delvist finansieres inden for rammerne af de midler, som er afsat til Sjællandsgades Skole i "Udbygningsoversigt 2004 – 2007: Revision 2004" og inden for rammerne af moderniseringspuljen.

 

I øvrigt skal det bemærkes, at der i området omkring Sjællandsgades Skole påtænkes etableret et kombineret kultur, idræt og integrationsprojekt med centrum i Sjællandsgades Skole, "boldbanen", den bemandede legeplads i Meinungsgade, Sjællandsgade Bad og den lokale kirke. Socialministeriet har forhåndsreserveret 7,9 mio. kr. fra "100 mio. kr.-puljen til forsøg inden for områdefornyelse". Projektet omkring Sjællandsgades Skole forudsætter dog en kommunal medfinansiering. Der vil blive redegjort for projektet på et kommende møde i Bygge- og Teknikudvalget, hvorefter sagen viderebehandles.

 

Det er forvaltningens vurdering, at det kombinerede kultur, idræt og integrationsprojekt på en positiv måde vil kunne samtænkes med en ny skolestruktur i området omkring Stevnsgades  Skole og Sjællandsgades Skole.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Fremgangsmåden i forbindelse med nedlæggelse af en skole fremgår af bekendtgørelse nr. 615 af 19. juli 1993 udstedt i medfør af folkeskolelovens § 24, stk. 3.

 

Beslutning om at nedlægge en skole indebærer, at der udover høring i skolebestyrelsen også afholdes offentlig høring med en frist på mindst 8 uger. Der forventes således afholdt høring fra begyndelsen af februar til begyndelsen af april måned.

 

Den offentlige høring sker ved, at forslaget offentliggøres i lokale dagblade eller ugeaviser, der har almindelig udbredelse i kommunen.

 

Forud for høringen skal forslaget have været behandlet i såvel Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Denne procedure gentages efter høringen.

 

Høringsproceduren og beslutningsproceduren i denne sag tilrettelægges således, at Borgerrepræsentationen kan træffe endelig beslutning inden sommerferien. Beslutningen om en skolenedlæggelse skal være truffet senest den 1. december året forud for skolenedlæggelsen.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

Ingen

 

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                            Jørn Larsen

 


Til top