Mødedato: 10.12.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Revideret model for udmøntning af klimapuljen

Se alle bilag

Økonomiforvaltningen har revideret den administrative model for udmøntningen af klimapuljen. Baggrunden for revisionen er, at det har været udfordrende at udmønte midler fra puljen, hvorfor der ikke har været fuldt afløb for klimapuljens midler. Med den reviderede administrative model udvides hvilke typer af projekter som kan modtage midler fra klimapuljen.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at orienteringen om udmøntning af klimapuljen tages til efterretning,
  2. at en revideret administrativ model for klimapuljen, herunder et udvidet anvendelsesområde og reviderede udvælgelseskriterier, jf. løsningsafsnittet, godkendes,
  3. at det godkendes, at Økonomiforvaltningen udarbejder et budgetnotat til overførselssagen 2024/2025, hvor ubrugte midler fra 2024 overføres til senere år.

Problemstilling

Klimapuljen blev vedtaget med budgetaftalen 2023. I forbindelse med vedtagelsen blev det besluttet, at Økonomiudvalget årligt skal orienteres om puljens udmøntning, herunder hvilke udbud Økonomiforvaltningen har udvalgt samt disses meromkostning og klimaeffekt. Den administrative model for klimapuljen har medført, at det har været vanskeligt at finde relevante udbud til udmøntning af midler. Derfor indstilles det, at Økonomiudvalget godkender en ny administrativ model for klimapuljen i form af et udvidet anvendelsesområde og reviderede udvælgelseskriterier.   

Nedenfor fremgår den første orientering om udmøntningen af klimapuljen og udfordringerne med klimapuljens administrative model.

Orientering om udmøntning af klimapuljen

Økonomiudvalget besluttede i februar 2023, at klimapuljen skal dække meromkostninger dér, hvor det klimavenlige valg koster mere, på udvalgte udbud. Puljen skal sikre, at forvaltningerne, institutionerne og borgerne i Københavns Kommune ikke får en ekstraregning ved at træffe det klimavenlige valg. Derudover godkendte Økonomiudvalget nedenstående udmøntningskriterier:

  1. Størst klimaeffekt (omkostningseffektivitet): Der lægges vægt på at mindske klimaaftrykket mest muligt for pengene.
  2. Innovationspotentiale: Der lægges vægt på, at udbuddet givermulighed for at modne et specifikt marked, hvor kommunen på sigt kan opnå en klimaeffekt ved at indkøbe klimavenlige varer.
  3. Diversificeringsprincip: Der lægges vægt på muligheden for at afprøve klimapuljen på forskelligartede udbud på tværs af kommunens forvaltninger og indkøbskategorier, for at opnå erfaringer med flere typer af udbud.

Der er siden februar 2023 afsat midler fra klimapuljen til fem udbud:

  1. Eldreven udflytterkørsel for 10 busruter
  2. Innovation af arbejdsbeklædning
  3. Eldrevne arbejdsmaskiner
  4. Opkvalificering i vegansk mad i Fuglebakkens kantine
  5. Eldreven udflytterkørsel for 6 busruter

Derudover godkendte Økonomiudvalget i februar 2023 to udbud om hhv. indsamling af erhvervsaffald og EAT-emballage. Disse projekter er efterfølgende udgået, da projekterne ændrede sig, så midlerne fra klimapuljen ikke længere var relevante.

Af tabel 1 fremgår en beskrivelse af de fem udbud, der skal udmøntes fra klimapuljen, herunder deres årlige reduktion af udbuddets klimaaftryk samt meromkostninger forbundet med reduktionen.

Tabel 1: Udmøntning af klimapuljen, februar 2023 – oktober 2024

Udbud

Klimapuljens midler dækker

Beløb, kr.

Årlig reduktion, ton CO2e

Pris pr. ton CO2e, kroner

Beslutnings

grundlag

Eldreven udflytterkørsel (10 ruter)

Meromkostning pga. krav om elbusser.

5.700.000 kr. (Udmøntes årligt fra 2025 til 2029)

139,3

40.930 kr.

Politisk

ØU feb. 2023

Innovation af arbejdsbeklædning

Omkostning til innovationsproces med leverandør i kontraktperioden.

213.000 kr.

(Udmøntes årligt fra 2025 til 2027)

Ikke udregnet

Ikke udregnet

Politisk

ØU feb. 2023

Eldrevne arbejdsmaskiner

Meromkostningen ved at købe eldrevne maskiner fremfor dieseldrevne.

1.100.000 kr.

(Udmøntes i 2024)

7,2

152.800 kr.

Administrativt

CFI jun. 2024

Opkvalificering i vegansk mad i Fuglebakkens kantine

Meromkostning ved efteruddannelse af kantinepersonale i veganske alternativer.

125.000 kr. (Udmøntes i 2024)

Ikke udregnet

Ikke udregnet

Politisk

Medlemsforslag BR jun. 2022

Eldreven udflytterkørsel (6 ruter)

Meromkostning pga. krav om elbusser.

2.800.000 kr. (Udmøntes årligt fra 2025 til 2028)

63

44.440 kr.

Politisk

Budget 25, BU22

ØU=Økonomiudvalget. BR=Borgerrepræsentationen.

 

Udfordringer med klimapuljens administrative model

Der har været en række udfordringer med implementeringen af klimapuljen, og der har ikke været fuldt afløb for de afsatte midler i 2023, ligesom der forventes et mindreforbrug i 2024. Det er Økonomiforvaltningens erfaring, at den administrative model for klimapuljen har medført, at det har været vanskeligt at finde relevante udbud. Dette skyldes dels definitionen af klimapuljens anvendelsesområde og dels anvendelsen af de tre udvælgelseskriterier til at vurdere potentielle udbud. Udfordringerne uddybes nedenfor.

1) Klimapuljens anvendelsesområde:

Det er Økonomiforvaltningens erfaring, at klimapuljens anvendelsesområde ”meromkostning ved det klimavenlige valg i udbud” på en gang er snævert og upræcist. Dette har betydet, at der har været lav søgning til puljen og gjort det udfordrende og ressourcekrævende at finde relevante projekter at udmønte midler til. Blandt andet har anvendelsesområdet udelukket muligheden for at støtte interne udviklings- og pilotprojekter, der har til formål at gøre Københavns Kommunes forbrug mere klimavenligt, men som ikke er en del af et konkret udbud eller indkøb. Dette kunne fx være projekter om større grad af genbrug og upcycling af kommunens allerede indkøbte varer.

2) Klimapuljens udvælgelseskriterier:

Klimapuljens nuværende tre udvælgelseskriterier er ikke dækkende for klimapuljens formål, hvilket har gjort, at det er vanskeligt at vurdere potentielle cases. Udvælgelseskriteriet ’størst klimaeffekt’ vurderes at være utilstrækkeligt til at vurdere klimaeffekten af mulige projekter til klimapuljen. Dette skyldes, at kriteriet udelukker projekter, hvor der ikke foreligger et tilstrækkeligt datagrundlag til at foretage valide effektberegninger, eller projekter, der ikke har en umiddelbar klimaeffekt, men som er forudsætningsskabende for en senere klimaeffekt. Kriteriet ’innovationspotentiale’ vurderes for specifikt, idet et ensidigt fokus på at modne markedet, udelukker en række relevante innovationsprojekter for mere cirkulært brug af allerede indkøbte varer internt i kommunen. Kriteriet ’diversificeringsprincip’ vurderes at være et mindre væsentligt hensyn end de øvrige kriterier.

Løsning

På baggrund af de ovenstående udfordringer med implementeringen af klimapuljen indstilles det, at Økonomiudvalget godkender nedenstående reviderede administrative model for klimapuljen i form af et udvidet anvendelsesområde og reviderede udvælgelseskriterier.

1) Klimapuljens anvendelsesområde

Det indstilles, at klimapuljens anvendelsesområde fremadrettet skal angå projekter, der understøtter reduktion af klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommune. Projekterne skal være forbundet med en meromkostning, der ikke er mulig at finansiere uden støtte fra klimapuljen.

Klimapuljen kan således fremadrettet både støtte konkrete indkøb og udbud, samt udviklings- og pilotprojekter både internt i kommunen og i samarbejde med leverandører. Klimapuljen kan både støtte projekter, der forventes at have en direkte klimaeffekt, projekter, der er en forudsætning for en senere klimaeffekt, eller projekter, der understøtter grøn innovation af kommunens forbrug. På sigt kan det også være projekter, der udspringer af initiativer i den kommende Klimastrategi 2035, og som lever op til udvælgelseskriterierne.

2)  Klimapuljens udvælgelseskriterier

Det indstilles, at projekter, der modtager midler fra klimapuljen, fremover udvælges på baggrund af følgende kriterier:

Projektet skal altid være:

  • Realiserbart: Forudsætninger og barrierer for realisering af projektet skal være afklaret i videst muligt omfang, så projektet kan igangsættes direkte efter tildeling af midler. Projekter med en tydelig beskrevet projektplan og tidshorisont prioriteres. 

Projektet vurderes på et eller flere af følgende kriterier:

  • Omkostningseffektivitet: Projektet skal sikre mest klimaeffekt for pengene. Dette vurderes på meromkostningen forbundet med af gennemføre projektet (kr.) og projektets samlede reduktionspotentiale (CO2e).
  • Kvalitativ vurdering af klimaeffekt: Projektet skal sandsynliggøre et reduktionspotentiale ud fra kvalitative data, i det tilfælde, at det er vanskeligt at beregne en kvantitativ effekt. Dette kan være data fra videnskabelige artikler, eksterne analyser, erfaringer med lignende tiltag mv.
  • Innovation: Projektet skal udvikle nye løsninger, der har potentiale for at understøtte en reduktion af klimaaftrykket fra kommunens indkøb. Dette kan være projekter der afprøver nye produkter, udvikler nye arbejdsgange og processer, modner markedet i samarbejde med leverandører mv.

Udvælgelse af projekter og udmøntning af midler

Udvælgelsen af projekter skal fortsat ske administrativt. Det enkelte projekts risikoprofil vil blive vurderet ifm. udvælgelsen henset til, at klimapuljen både kan støtte projekter med høj og lav risiko. Den endelige godkendelse af projekter vil foregå i Koncernservice på baggrund af en indstilling med anbefalinger fra Indkøbskredsen. Her vil fokus være på bred forankring på tværs af indkøbsorganisationen i kommunen og gennemsigtighed ift. vurdering af projekter og tildeling af midler.

For at sikre den mest hensigtsmæssige udmøntning af de afsatte midler fra klimapuljen, vil afregningsmodellen for klimapuljen fremover, variere afhængigt af det specifikke projekt, der gives midler til.

Økonomi

Budgettet for klimapuljen 2024-2029 er vedlagt som bilag 1. Heraf fremgår, at BU22 vedr. eldreven udflytterkørsel fra Budget 2025 er håndteret.

Økonomiforvaltningen forventer et mindreforbrug på 8,43 millioner kroner i 2024. Det indstilles, at Økonomiforvaltningen udarbejder et budgetnotat til overførselssagen 2024/2025, hvor midlerne overføres til senere år.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil igangsætte løbende udmøntning af klimapuljens midler umiddelbart efter ØU-mødet den 10. december 2024, såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen om en revideret administrativ model for klimapuljen.

Økonomiudvalget orienteres om udmøntning af klimapuljen årligt. Økonomiudvalget vil blive forelagt en evaluering af klimapuljen samt bud på en varig model for klimapuljen i forbindelse med Budget 2027.

 

Søren Hartmann Hede            /Nicolai Kragh Petersen

 

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. december 2024

Indstillingens 1.at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

Indstillingens 2.-3.at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top