Mødedato: 10.12.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Sygefraværsstrategi 2020 - status medio 2019 og ramme for evalueringen i 2020

Se alle bilag

Forvaltningerne har redegjort for status på implementeringen af "Sygefraværsstrategi 2020 - bedre fælles forebyggelse og professionalisering", som hermed forelægges Økonomiudvalget til orientering. Denne midtvejsstatus skal ses i lyset af, at sygefraværet i Københavns Kommune fortsat er stigende og, at kommunen forventeligt ikke når måltallet for 2019. Økonomiudvalget skal desuden godkende rammen for evalueringen af strategien i løbet af 2020.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at forvaltningernes status pr. medio 2019 på implementering af 'Sygefraværsstrategi 2020 - bedre fælles forebyggelse og professionalisering', jf. bilag 1, tages til efterretning,
  2. at rammen for evalueringen af sygefraværsstrategien i 2020 godkendes.

Problemstilling

Det er nu næsten to år siden, at Sygefraværsstrategi 2020 blev vedtaget af Økonomiudvalget (ØU). Strategien blev udarbejdet i regi af Det Centrale Samarbejdsorgan, CSO, og med input fra forvaltningernes Hoved MED-udvalg. For at skabe momentum i implementeringen besluttede ØU samtidigt, at udvalget skulle have forelagt en midtvejsstatus medio 2019 på implementeringen af strategien og, at strategien skulle evalueres i løbet af 2020 med henblik på eventuelle justeringer.

Sygefraværsstrategi 2020 består af selve strategien og modellen 'Huset' (bilag 2). Strategien bygger på tillidsdagsordenen og ønsket om at opbygge en arbejdskultur, som er præget af medindflydelse, medbestemmelse og medansvar. Strategien har to bærende søjler: fælles forebyggelse og yderligere professionalisering af indsatsen. 'Huset' er opbygget af seks elementer, der alle skal være til stede i en effektiv sygefraværsindsats.

Derudover er der udviklet værktøjer til at understøtte implementeringen; en guide, et dialogværktøj og en kursuspakke. Guiden 'Kom i hus med sygefraværsopgaven' opsummerer dels indholdet i Sygefraværsstrategien og dels kondensatet af de gode erfaringer i Københavns Kommune om, hvad der virker i forhold til nedbringelse af sygefraværet gennem effektiv forebyggelse og opfølgning (bilag 3).

Forvaltningerne har redegjort for arbejdet med at implementere strategien i vedlagte bilag 1. Midtvejsstatussen har været drøftet i en række fora i kommunen forud for nærværende forelæggelse: CSO, Kredsen af administrerende direktører, HR-kredsen og Den Tværgående Sygefraværsgruppe.

Status på implementeringen af sygefraværsstrategien skal ses i sammenhæng med en generel status på sygefraværsindsatsen og i lyset af, at sygefraværet - efter 10 år med faldende sygefravær - har været stigende de sidste to år. Prognosen pr. oktober viser, at sygefraværet forventes at ville ende på 12,1 dage i 2019 mod 11,5 dage i 2018 og 11,3 dage i 2017.

Det bemærkes, at det samledes sygefravær for alle landets kommuner også steg i 2018, nemlig med 0,3 dag, og der var også stigninger på det private område. Stigningen ser dog ikke ud til at fortsætte i 2019 samlet set for kommunerne, idet det samlede sygefravær for perioden januar-september i år ligger på samme niveau som for samme periode sidste år.  

Løsning

Ad.1. Status på implementering af Sygefraværsstrategi 2020
Som det fremgår af bilag 1, har alle forvaltninger igangsat en række tiltag for at implementere strategien og planlægger også yderligere tiltag ift. den videre implementering. Strategien er blevet drøftet i HovedMED i de fleste forvaltninger, og strategien, guiden og dialogværktøjet er blevet drøftet og/eller anvendt i lokalMED. Det gælder eksempelvis lokale MED-udvalg i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen (SOF) og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Alle forvaltninger har i det hele taget informeret bredt om strategien, så ledere og tillidsvalgte medarbejdere kender til strategien. I SOF er alle sygefraværskonsulenter blevet uddannet i facilitering af dialogværktøjet i ledergrupper eller MED-udvalg. Husets seks elementer har dannet struktur for sygefraværshandlingsplaner i Økonomiforvaltningen, og i Teknik- og Miljøforvaltningen har man igangsat aktiviteter indenfor alle seks elementer, f.eks. vejledninger til lederne i brugen af statistikken, guides til samtaler og beskrivelser af roller og ansvar. I Kultur- og Fritidsforvaltningen kommer 'fælles ejerskab' til udtryk ved en beslutning om at fokusere på kompetent og professionel håndtering af sygefraværsopgaven og, at der skal være fokus på forebyggelse af sygefravær i forbindelse med effektiviseringer.

Der er på tværs af forvaltningerne bred enighed om, at der er gode og effektive redskaber og tilbud i kommunen til både ledere og medarbejdere, og at den igangværende implementering af Sygefraværsstrategi 2020 skal fortsætte.

På baggrund af midtvejsstatussen og de drøftelser, der har været i føromtalte fora i kommunen, er vurderingen, at der ikke er behov for en række helt nye tiltag og tilbud for at få vendt kurven. Der er bred enighed om, at der skal fortsættes med alt det, der er viden om, virker – og at dette skal udbredes til alle arbejdspladser, så sygefraværsindsatsen bliver systematisk og effektiv på alle arbejdspladser. Samtidigt har forvaltningerne i forbindelse med drøftelserne om midtvejsstatussen peget på et behov for at styrke og optimere tværgående redskaber og støttetilbud yderligere indenfor rammen af Sygefraværsstrategien. Dette vil blive konkretiseret i den fortsatte dialog i de føromtalte tværgående fora.   

Ad.2. Ramme for evalueringen af sygefraværsstrategien i 2020
Foruden status på implementeringen af sygefraværsstrategien har ØU også besluttet, at strategien skal evalueres inden udgangen af 2020, og at der på baggrund heraf skal forelægges eventuelle forslag til justering. Både forvaltningerne og CSO har været inddraget i udarbejdelsen af nedenstående forslag til ramme for denne evaluering.

Det er blevet understreget, at implementeringen af sygefraværsstrategien er en fortløbende proces, der ikke stopper med udgangen af 2020, men løbende vil blive udviklet i sammenhæng med den generelle sygefraværsindsats.

Forslag til ramme for evalueringen:

  1. Formålet er at afdække, i hvor høj grad formålet og intentionerne med Sygefraværsstrategien bliver indfriet med det igangværende arbejde, herunder om Sygefraværsstrategien og de dertilhørende redskaber medvirker til gøre sygefraværsindsatsen mere systematisk, mere involverende ift. medansvar og mere professionel og helhedsorienteret jf. Huset. Desuden om det opleves, at tilbuddene og støttefunktionerne løbende bliver optimeret og bedre koordineret.
  2. Målet er at få praksisnære og konkrete input til eventuelle justeringer af aktiviteter og redskaber til understøttelse af implementering af Sygefraværsstrategi 2020. Målet er med andre ord at få direkte anvendelige input til eventuelle forbedringer af sygefraværsstrategien og sygefraværsindsatsen i det hele taget.
  3. Der udvælges både arbejdspladser med relativt højt og relativt lavt sygefravær. Der spørges til, om arbejdspladserne har anvendt Sygefraværsstrategien og dertilhørende redskaber og i givet fald, hvad de har fået ud af det. Ligeledes afdækkes, hvis ikke de har anvendt strategien, og hvad årsagerne hertil er. Desuden afdækkes, hvad arbejdspladser med lavt sygefravær gør for at holde det lavt mv.
  4. På de udvalgte arbejdspladser interviewes de relevante ledere og medarbejderrepræsentanter.
  5. Rent metodisk indsamles både kvantitative og kvalitative data. F.eks. besvarelse af nogle få spørgsmål med afsæt i strategiens formål og fortællinger fra arbejdspladserne omkring erfaringer med brug af kurser og redskaber.
  6. Data om udviklingen i sygefraværet kobles til evalueringen.
  7. Økonomiforvaltningen er ansvarlig for evalueringen, og den tilrettelægges i dialog med forvaltningerne og medarbejderorganisationerne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter ØU’s behandling af punktet vil rammen for evalueringen blive konkretiseret yderligere i løbet af første halvdel af 2020. Forvaltningerne og de faglige organisationer bliver involveret i dette. Evalueringen gennemføres i anden halvdel af 2020, hvorefter resultaterne af evalueringen forelægges ØU i slutningen af 2020.

 

Søren Hartmann Hede               /Mads Grønvall

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Sygefraværsstrategi 2020 - status medio 2019 og ramme for evalueringen i 2020 (2019-0302821)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. december 2019

Chef for Arbejdsmiljø København, Karsten Refsgård, var tilstede under sagens behandling af hensyn til sagens oplysning.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top