Udvikling af Vesterport banegrav, Indre By
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til processen for udvikling af området omkring Vesterport banegrav.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøudvalgets og Økonomiudvalgets stillingtagen til udvikling af området omkring Vesterport banegrav afventer resultaterne af den trafikanalyse af et større område omkring Metropolzonen, som det med budget 2020 er besluttet at gennemføre i første halvdel af 2020.
Teknik- og Miljøudvalget anbefalede indstillingen i sit møde den 2. december 2019.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen har siden 2015 været i dialog med en privat projektudvikler, som ønsker at udnytte arealerne over og omkring Vesterport banegrav efter aftale med DSB Ejendomme. Projektet vil medføre lukning af Hammerichsgade, der er klassificeret som ”regional vej” og har betydning for afvikling af trafikken gennem byen. Lukningen af Hammerichsgade skal muliggøre byggeri og byrum på det tidligere vejareal. Udvalgene besluttede hhv. den 3. og den 11. december 2018 at sende sagen retur til projektudvikleren med henblik på, at projektudvikleren skulle udarbejde en alternativ trafikløsning, hvilket nu er udarbejdet.
Løsning
Projektudvikleren har i 2018 præsenteret et forslag til en trafikløsning, der medfører ulemper for både bilister, cyklister, gående og bustrafik i et større område omkring Vesterport banegrav, inkl. Vester Farimagsgade, H. C. Andersens Boulevard, Vesterbrogade, Tietgensgade og Bernstorffsgade. Udvalgene besluttede hhv. den 3. og den 11. december 2018 at sende sagen retur til projektudvikleren med henblik på, at projektudvikleren skulle udarbejde en alternativ trafikløsning, der påvirkede fremkommeligheden for cyklister, fodgængere og busser mindst muligt i analyseområdet, som bl.a. omfattede Vester Farimagsgade, H. C. Andersens Boulevard, Vesterbrogade, Tietgensgade og Bernstorffsgade. Projektudviklerens alternative trafikløsning og forvaltningernes vurdering heraf er beskrevet nedenfor.
Nye projekter i området og ny trafikanalyse
Siden udvalgenes behandling i 2018 har Tivoli præsenteret Teknik- og Miljøudvalget for et projekt, der indebærer mindre biltrafik på Vesterbro Passage på strækningen mellem Rådhuspladsen og Hovedbanegården. Samtidigt arbejder Københavns Kommune på et projekt om mindre biltrafik i Middelalderbyen. Desuden har Borgerrepræsentationen den 22. august 2019 besluttet, at den del af Vester Voldgade, der har været lukket under anlæg af Metro Cityringen, fortsat skal holdes lukket for gennemkørende biltrafik, mens muligheden for en eventuelt permanent lukning undersøges. Der er således flere projekter i spil, der kan få betydning for trafikafviklingen inden for det samme geografiske område og for den overordnede trafikafvikling gennem Indre By. På den baggrund blev der i Budget 2020 (BR 23. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) afsat midler til at undersøge de trafikale konsekvenser af at gennemføre hhv. enkelte eller samtlige af disse projekter. Da resultaterne af analysen kan have betydning for, hvorvidt udvalgene ønsker at muliggøre den foreslåede udvikling omkring Vesterport banegrav, inkl. lukning af Hammerichsgade, foreslår forvaltningerne, at sagen om Vesterport banegrav afventer resultaterne af den samlede analyse for Metropolzonen med de fire projekter (Vesterport banegrav, Tivolis projektforslag, lukning af Vestervoldgade samt Mindre biltrafik i Middelalderbyen).
Udviklers alternative trafikløsning for Vesterport banegrav
På baggrund af udvalgenes beslutning i december 2018 modtog forvaltningen i juni 2019 projektudviklers forslag til en alternativ løsning på de trafikale udfordringer i analyseområdet (bilag 2).
Udviklers alternative løsningsforslag tager udgangspunkt i justering af signalanlæg. I løsningsforslaget ”doseres” biltrafikken ind i analyseområdet – dvs. at der i udvalgte signalanlæg i myldretiderne gives mindre grøn tid til biltrafikken ind mod analyseområdet, så biltrafikken holdes tilbage, og den samlede trafik i selve analyseområdet forbliver på samme niveau som før en eventuel lukning af Hammerichsgade. Herved vil busser, gående og cyklister i det umiddelbare område omkring Vesterport banegrav fortsat have omtrent den samme fremkommelighed som før. Der er valgt fire vejkryds med trafikal tilknytning til området omkring Vesterport, hvor biltrafikken doseres i signalanlæggene, så færre biler lukkes igennem. Nogle af de valgte kryds ligger ikke i umiddelbar nærhed af Vesterport, men dosering i alle fire kryds vil have en effekt på mængden af biltrafik, der ledes ind mod Vesterport:
- Gyldenløvsgade/Nørre Søgade
- H.C. Andersens Boulevard/Nørre Farimagsgade
- Vesterbrogade/ Frederiksberg Allé
- Dybbølsbro/ Kalvebod Brygge
For at sikre busfremkommeligheden, som ønsket af udvalgene, er vejkrydsene valgt ud fra strækninger, hvor der med det nye Busnet 2019 ikke kører busser. Løsningsforslaget forudsætter, at biltrafikken, som holdes tilbage i de pågældende kryds, skal kunne holde i kø på de fire valgte vejstrækninger uden for analyseområdet, hvor bustrafikken ikke vil blive generet af kødannelsen. Eksempelvis udpeger løsningsforslaget, at biler - uden at genere bustrafikken - vil kunne holde i op til 2 km kø langs Søgaderne og hen over Fredensbro til Nørre Allé.
Forvaltningernes vurdering af alternativet
Det er forvaltningernes vurdering, at den alternative løsning formelt set opfylder kravene i den seneste politiske beslutning om at finde en løsning, der påvirker fremkommeligheden for cyklister, fodgængere og busser mindst muligt i analyseområdet. Det er dog forvaltningernes vurdering, at det alternative løsningsforslag i praksis vil medføre, at trafikken på de berørte strækninger uden for analyseområdet, hvor biltrafikken med udviklers forslag skal holdes tilbage, vil finde nye ruter gennem byen frem for at holde i kø på de udpegede strækninger, hvorved busdriften generes på de nye ruter. For at kunne give en mere sammenhængende vurdering af de trafikale konsekvenser ved lukning af Hammerichsgade, vurderer forvaltningerne, at det derfor er nødvendigt at undersøge de trafikale konsekvenser udenfor analyseområdet, som vil blive afledt af udviklers alternative løsningsforslag. Med beslutningen om at afsætte midler i Budget 2020 til en bredere undersøgelse af trafikken i Indre By, kan disse konsekvenser nu blive belyst på et overordnet niveau.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, idet den udelukkende vedrører processen for planarbejdet. For projektet om Vesterport banegrav forudsættes, at finansiering af nye byrum og trafikale ændringer betales af bygherre. Projektet forudsætter i sin nuværende form, at Københavns Kommune, som en af grundejerne, sælger de berørte vejarealer.
Videre proces
Den samlede trafikanalyse for et større område som skal udarbejdes i forlængelse af Budget 2020, vil blive gennemført i første halvdel af 2020. Når analysen er gennemført og udvalgene er blevet præsenteret for dens resultater, vil udvalgene skulle beslutte, om der skal udarbejdes en startredegørelse for sagen om Vesterport banegrav. De øvrige aspekter i sagen, ud over det trafikale, vil da blive genoptaget – herunder bl.a. beslutning om højhuse, arkitektur, byrum og hvorvidt Paladsbygningen skal bevares.
Søren Tegen Pedersen / Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøudvalgets og Økonomiudvalgets stillingtagen til udvikling af området omkring Vesterport banegrav afventer resultaterne af den trafikanalyse af et større område omkring Metropolzonen, som det med budget 2020 er besluttet at gennemføre i første halvdel af 2020.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 2. december 2019
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokol bemærkning:
”Partierne ønsker at projektet omkring Vesterport bliver med fokus på de grønne byrum således at det bliver en del af strategien med fredeliggørelse af indre by. Byggeriet bør tilpasses til de omkringliggende tårne.”
Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokol bemærkning:
”Partierne ser frem til udviklingen af området omkring Vesterport banegrav med nye grønne byrum og flere bilfri gader, samt at området indtænkes som del af fredeliggørelsen af middelalderbyen.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 12: Udvikling af Vesterport banegrav, Indre By (2019-0290606)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. december 2019
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten, Alternativet, SF og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 2. december 2019:
”Partierne ønsker, at projektet omkring Vesterport bliver med fokus på de grønne byrum, således at det bliver en del af strategien med fredeliggørelse af indre by. Byggeriet bør tilpasses til de omkringliggende tårne.”
Venstre tilsluttede sig protokollen på mødet.
Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 2. december 2019:
”Partierne ser frem til udviklingen af området omkring Vesterport banegrav med nye grønne byrum og flere bilfri gader, samt at området indtænkes som del af fredeliggørelsen af middelalderbyen.”