Anvendelse af "Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste" til vedligeholdelse af kunstværker i byrummet
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at Økonomiudvalget godkender ændret praksis for uddeling af midler fra "Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste" til vedligeholdelse af kunstværker i byrummet.
Problemstilling
"Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste" er sammensat af en række legater, der vedrører byens forskønnelse og almene bedste, som Københavns Kommune har modtaget til fuld bestyrelse ved Økonomiudvalget.
De største bidragsydere til legatet har været:
- Nancy og Hother Hages legat fra 1940.
- Tidligere kontorchef i Københavns Vandforsyning Svend Erik Holse Nielsen – 2004 med arv ca. 4. mio. kr. testamenteret til legatet for stadens forskønnelse.
- Borteblevne Hans Chr. Ernst Hansen – 2007 med arv ca. 1,5 mio. kr. Beløbet er testamenteret til beplantning af træer eller til kulturelle formål.
Ifølge fundatsens formålsbestemmelse skal udbyttet af legatkapitalen uddeles til formål vedrørende ”stadens forskønnelse og almene bedste”. Dette er tidligere i praksis fortolket sådan, at der skal være offentlig adgang til det støttede formål, herunder f.eks. private museer med offentlig adgang.
Legatadministrationen har i forbindelse med tidligere uddelinger sikret, at formålet med legatuddelingen altid stemmer overens med formålet i legatets fundats, og at dette kan dokumenteres. Samtidig har der ikke kunnet ske uddeling til at dække besparelser på kommunens budget eller til sædvanlige løbende kommunale driftsudgifter.
Se bilag 1: Oversigt over hvilke projekter, der tidligere er uddelt til.
Det er Økonomiudvalget som legatbestyrelse, der træffer beslutning om uddeling fra legatets midler. Dog har Økonomiudvalget meddelt en generel delegation til København Borgerservice til at uddele legatportioner under 10.000 kr. til enkeltpersoner og under 100.000 kr. til almennyttige og velgørende foreninger og institutioner.
Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Københavns Borgerservice samarbejder i en arbejdsgruppe om en mere aktiv og strategisk anvendelse af midlerne i "Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste". På den baggrund vil der primo 2014 blive forelagt en indstilling for Økonomiudvalget i dets egenskab af legatbestyrelse, hvor det foreslås, at legatets strategiske fokus bliver at sikre fornyelse og udvikling inden for fremtidige kunstprojekter i det offentlige rum. Dette kan sikres ved, at legatet bidrager til afprøvning og erfaringsopsamling af forskellige metoder med inddragelse af forskellige aktører og samarbejder, herunder med borgerinddragelse som centralt tema.
For at sikre variation og bredde vil arbejdsgruppen foreslå, at legatet uddeles i forhold til fire overordnede principper, hvoraf et eller flere skal være opfyldt ved tildeling af legatmidler:
- Det involverende projekt, hvor der skabes et grønt projekt via inddragende, involverende og frivillige processer
- Et højt profileret kunstprojekt, fortrinsvist i samarbejde med kunstfaglige institutioner, organisationer eller myndigheder
- Indbudt projekt, hvor der etableres et samarbejde om et projekt med et af Områdefornyelsessekretariaterne
- Udbud og konkurrence, hvor der via en konkurrence skabes en større, mere permanent udsmykning et på forhånd udpeget sted.
Ønsket i arbejdsgruppen er at anvende ca. 1,2 mio. kr. af de nuværende midler til to konkrete projekter i det offentlige rum, samt til en publikation på dansk og engelsk, som brander København ved at illustrere de mest interessante eksempler på udsmykning og metoder hertil i København.
De to foreløbigt foreslåede projekter til forskønnelse af byens rum er:
- Et højt profileret kunstprojekt i Istedgade og
- Indbudt projekt: Områdefornyelsen i Skt. Kjelds kvarter ønsker i samarbejde med Kultur Østerbro og kunstnergruppen Wooloo at udsmykke et eller flere pladser i Skt. Kjelds Kvarter med klimakunst via projektet ”Klimatilpasning + Gæstfrihed + Sharing Copenhagen”. Kvarteret er Københavns første klimakvarter og derfor skal temaet inddrages i projektet til at understøtte områdets identitet.
Det er hensigten at de overordnede principper for uddeling udbygges. I forhold til uddelinger i 2014 er forslaget at arbejde videre med Princippet om udbud og konkurrencer, samt Princippet om det involverende projekt, som ikke er repræsenteret i de ovenfor nævnte forslag.
Økonomiudvalget skal tage stilling til, hvorvidt det ønskes, at rente- og driftskapitalmidler fra ”Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste” fremover også kan anvendes til støtte til kommunens egne vedligeholdelsesforpligtelser af kunstværker i byrummet.
Løsning
Økonomi
Legatets midler til disposition:
Bunden egenkapital pr. 31.12.2013 |
ca. 9,2 mio. kr. |
Må ikke anvendes uden samtykke fra Civilstyrelsen |
Rente- driftskapital pr. 31.12.2013 |
ca. 2,5 mio. kr. |
Til disposition |
Årlig netto indtægt |
ca. 200-250.000 kr. |
|
Beslutning
Dagsordenspunkt 8: Ny anvendelse af Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. december 2013
Indstillingen blev godkendt med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, F, Ø, B, V og O.
Imod stemte: C.