Mødedato: 10.12.2002, kl. 15:00

Udarbejdelse af servicestrategi - Udsat

Udarbejdelse af servicestrategi - Udsat

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 10. december 2002

 

 

 

J.nr.             ØU 299/2002

 

 

9.                   Udarbejdelse af servicestrategi - Udsat

 

 

INDSTILLING

[s1] Økonomiforvaltningen indstiller overfor Økonomiudvalget

at Økonomiudvalget tager nærværende orientering om servicestrategien til efterretning

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. november 2002

Der blev foretaget afstemning om, hvor vidt sagen skulle udsættes.

For stemte 7 medlemmer: A, B, F og Ø

Imod stemte 3 medlemmer: O og V.

1 medlem, C, undlod at stemme.

Sagen var dermed udsat.

 

 

RESUME

[s2] Folketinget har vedtaget, at kommunerne skal udarbejde en servicestrategi, og at denne skal være politisk besluttet af kommunalbestyrelserne inden udgangen af en valgperiodes første år. Formålet med servicestrategien er at give et overblik over kommunalbestyrelsens arbejde med at gøre opgavevaretagelsen bedre og billigere.

Servicestrategien for Københavns Kommune foreslås udarbejdet på baggrund af vedtaget budget 2003 samt de ved budgetvedtagelsen besluttede hensigtserklæringer.

Servicestrategien forelægges til politisk behandling i Økonomiudvalget i januar og Borgerrepræsentationen primo februar.

 

SAGSBESKRIVELSE

[s3] Folketinget har vedtaget, at kommunerne skal udarbejde en servicestrategi, som skal være politisk besluttet af kommunalbestyrelserne inden udgangen af en valgperiodes første år. Servicestrategien skal skitsere, hvordan servicen i kommunen skal udvikles, herunder om kommunen gør brug af udbud til udvikling af serviceområderne.

 

Lovforslaget[1] træder i kraft pr. 1. januar 2003, og kommunalbestyrelserne skal afgive første redegørelse om servicestrategi 2. januar 2003.

 

Formålet med servicestrategien er at give et overblik over kommunalbestyrelsernes arbejde med at gøre opgavevaretagelsen bedre og billigere. Kommunalbestyrelserne skal udpege nogle "indsatsområder", som kommunalbestyrelserne vil have fokus på i arbejdet med kvalitets- og effektivitetsudvikling. Servicestrategien skal desuden indeholde en udbudspolitik samt en redegørelse for, på hvilke områder kommunen påtænker at anvende udbud. Endelig skal servicestrategien indeholde en arbejdsplan for, hvornår der indenfor det enkelte indsatsområde påtænkes foretaget en politisk behandling af initiativer til udvikling af kvaliteten og effektiviteten i opgavevaretagelsen, jfr. bilag 1. Således udgør servicestrategien en egentlig tids- og handleplan for, hvad kommunalpolitikerne får forelagt i forbindelse med kommunernes arbejde med kvalitets- og effektivitetsforbedringer.

Loven indeholder et krav vedr. privates udfordringsret af den kommunale opgavevaretagelse. Bestemmelsen om udfordringsret giver private ret til at udfordre kommunen ved at komme med specifikke tilbud på udførelse af konkrete driftsopgaver.

Der skal ske en opfølgning på servicestrategien ved udgangen af en valgperiode, som skal resultere i en politisk godkendelse i kommunalbestyrelserne, jfr. bilag 2.

 

Udarbejdelsen af servicestrategien i Københavns Kommune

I henhold til loven skal servicestrategien fastlægges for en valgperiode, altså for en 4-årig periode. Da Borgerrepræsentationens budgetbeslutninger kan være et årige, er der imidlertid ikke altid en 4 årig sammenhæng. Det foreslås derfor, at udformningen af servicestrategien for Københavns Kommune tager udgangspunkt i de politiske prioriteringer, som fastlægges ved vedtagelsen af budgettet for det kommende år.

 

Herunder er gengivet de områder i det vedtagne budget, som forventes at være indsatsområderne i servicestrategien. Indsatsområder er valgt på baggrund af budget 2003 ud fra et princip om "generel politikformulering" samt "udvikling/udbygning".

 

·               Bedre betjening af borgerne

·               Udvikling af brugerpolitikken

·               Flere boliger til københavnerne (herunder handicappede m.fl.)

·               Fire ugers ventetidsgaranti til ældrebolig

·               Demenspolitik

·               Udbygning og forbedring af folkeskoleområdet

·               Børne- og familiepolitik

·               Kvalitetsstandarder for børns sundhed og trivsel i pædagogiske dagtilbud

·               Tung trafik

·               Underjordiske P-anlæg

 

Det er de enkelte forvaltninger, der har ansvaret for tids- og handleplanen for indsatsområderne indenfor forvaltningernes eget ressort. Således vil den politiske behandling af de faktiske tiltag indenfor indsatsområderne ske i takt med forvaltningernes udarbejdelse af disse. For de tværgående indsatsområder (punkt 1 og 2), vil servicestrategien betyde, at der igangsættes et arbejde i samtlige forvaltninger, som på sigt vil indgå i en samlet koordinering for hele kommunen.

 

Håndtering af udbudspolitikken i forbindelse med servicestrategien vil bl.a. ske ved udarbejdelse af et tillæg til den eksisterende udbudspolitik, der beskriver Københavns Kommunes håndtering af udfordringsretten.

 

Loven vedr. servicestrategien blev vedtaget i Folketinget i maj 2002. Den dertilhørende vejledning om udarbejdelsen af servicestrategien er først fremsendt kommunerne i september, mens vejledningen om håndteringen af udfordringsretten endnu ikke er udsendt. På den baggrund er processen omkring og indholdet i servicestrategien blevet drøftet i samråd med andre kommuner i hovedstadsområdet samt KL. Drøftelserne har vist, at der ikke er en entydig løsning på, hvad servicestrategien skal bygge på, eller hvordan den skal indgå i kommunernes øvrige arbejde – herunder i forhold til mål- og rammestyring, øvrige strategier og planer samt budgetprocessen.

 

På den baggrund og af hensyn til forvaltningernes udarbejdelse af tids- og handleplaner for de enkelte indsatsområder lægges der op til en politisk behandling af servicestrategien i Økonomiudvalget d. 21. Januar 2003, hvorefter sagen drøftes og besluttes i Borgerrepræsentationen d. 6. februar 2003.

 

 

ØKONOMI

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

HØRING

 

BILAG

·               Indholdet af servicestrategien, herunder udbudspolitik (bilag 1).

·               Opfølgningsredegørelsen på servicestrategien samt opfølgningsredegørelsen vedr. udbud (bilag 2).

 

 

Erik Jacobsen

 

/ Bjarne Winge

 



[1]  "Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og lov om ligestilling af mænd og kvinder" (L159) vedr. servicestrategi og udfordringsret vedtaget af Folketinget d. 31. maj 2002.

 


 [s1]00109316DOC

 [s2]00109317DOC

 [s3]00109318DOC

Til top