Mødedato: 10.11.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Endelig vedtagelse af tillæg 10 til lokalplan Teglværkshavnen, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 10 til lokalplan 310 Teglværkshavnen. Lokalplantillægget muliggør opførelse af et nybyggeri til skole og daginstitution.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende tillæg 10 til lokalplan 310 Teglværkshavnen (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning og i bilag 6.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Der blev i Budget 2018 (Borgerrepræsentationen (BR) 5. oktober 2017) (A, B,C, F, I, O, V, Ø) afsat midler til at udvide Skolen i Sydhavnen med ét spor samt til opførelse af daginstitution i tilknytning til skolen. Bygherre har udviklet et projekt til nybyggeri på ejendommen Støberigade 2, København SV overfor den eksisterende skole. Den gældende lokalplan for ejendommen, tillæg 4 til lokalplan 310 Teglværkshavnen fastlægger anvendelsen til serviceerhverv. Projektet forudsætter derfor et tillæg til lokalplanen.

Lokalplanforslaget (bilag 2) blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 18. maj 2020 og har været i offentlig høring fra 4. juni 2020 til 3. september 2020. Forvaltningen har modtaget ni henvendelser. Høringen har givet anledning til to ændringsforslag fra forvaltningen. 

Løsning

Bygherre ønsker, at lokalplantillægget muliggør et nybyggeri på ca. 5.000 m2 på grunden overfor den eksisterende skole. Nybyggeriet skal rumme en udskolingsafdeling for 7.-9. klasse samt en daginstitution til 10-12 grupper. Bygherre oplyser, at deres prognose for antallet af børn i det nye Sydhavnsområde pr. 2022 viser, at der er behov for denne udbygning af kapaciteten. Byggeriet forventes ibrugtaget i 2023.

Det muliggjorte projekt er beskrevet i lokalplanen (bilag 2, s. 7-8) og i faktaark (bilag 3).

Forslag til ændringer af lokalplanen

På baggrund af høringen foreslås en ændring af lokalplanens byggefelt og en justering af § 8, stk. 4 om højden af træer på forpladsen. Baggrunden for ændringerne uddybes nedenfor og i bilag 5.

De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 6. Ændringerne medfører ikke krav om supplerende høring.

Høring

Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden

Forvaltningen har modtaget ni henvendelser, jf. bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger.

Lokaludvalgets henvendelse

Kgs. Enghave Lokaludvalg (bilag 4, henvendelse nr. 8) finder det betænkeligt, at der ikke tilbydes eleverne et udeareal, der lever op til de øvrige krav til friarealer i lokalplanen, og at eleverne må nøjes med aulaen (bygningens lysgård) som deres primære opholdsareal i frikvarterer og fritimer.

Forvaltningens bemærkninger:

Byggegrunden er ikke stor nok til, at der kan etableres 100 % friareal til daginstitution og 40 % til skolen. Derfor fastlægger lokalplantillægget, at friareal til skolen kan reduceres til 20%, når der etableres et 500 m2 overdækket opholdsareal med en række nærmere bestemte kvaliteter i bygningens stueplan. Opholdsarealet etableres i direkte tilknytning til skolens lysgård, som skal være minimum 300 m2. Opholdsarealet får dagslys og frisk luft fra lysgården og fra åbne facadepartier mod områdets fælles friareal ’Den Grønne Kile’.

Reduktionen af friarealet til skolen er i overensstemmelse med kommuneplanen, der giver mulighed for en reduktion, når der er god adgang til nærliggende parker og idrætsfaciliteter, hvilket er tilfældet her. Eleverne har direkte adgang til områdets fælles friareal ’Den Grønne Kile’, hvor Børne- og Ungdomsforvaltningen har anlægsmidler til at etablere udendørs idrætsfaciliteter i forbindelse med byggeriet. Det bemærkes, at ’Den Grønne Kile’ ikke indgår i lokalplanen og, at idrætsfaciliteterne i kilen udføres i den udstrækning, som grundejerforeningen er indforstået med.

Henvendelser fra andre interessenter/myndigheder  

  1. Børne- og Ungdomsforvaltningen (bilag 4, henvendelse nr. 7) er bekymret for, om de mange og høje træer på forpladsen får gode vækstforhold på det begrænsede areal.
  2. HOFOR A/S (bilag 4, henvendelse nr. 9) ønsker ikke, at der plantes træer i Støberigade på grund af ledninger under arealet.  

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Intentionen er at skabe en tæt, grøn beplantning på forpladsen, hvor træernes kroner med tiden vokser sammen. Træerne skal bl.a. skygge for affaldsbeholdere og lave en grøn overgang mellem park og bygning. Forvaltningen vurderer, at lokalplantillæggets krav om mellem syv og ni træer på forpladsen er passende i forhold til arealets størrelse. Til gengæld kan krav til træernes højde lempes lidt, så det kun er fem af træerne, der skal kunne opnå en bestemt højde. Hermed gives større fleksibilitet til at vælge træsorter, som vil trives på det konkrete sted.  
  2. Lokalplantillægget bestemmer, at der skal være 18 træer i området, men fordelingen af dem er fleksibel, og der stilles ikke krav om at plante i Støberigade. Bygherre er bekendt med ledningsforholdene og er i dialog med HOFOR.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser (bilag 4, henvendelse nr. 1 og 5)

  1. Der bør være tilstrækkelige udendørs opholdsarealer.
  2. Skolens friarealer og faciliteter bør være tilgængelige for områdets beboere efter lukketid.
  3. Der bør være masser af grønne elementer og opholdsmuligheder på terræn.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Se bemærkninger til lokaludvalgets henvendelse ovenfor.
  2. Skolens friarealer på terræn og opholdsarealer i stueplan vil blive offentligt tilgængelige.
  3. Forvaltningen vurderer, at lokalplantillægget fastlægger et realistisk omfang af grønne elementer og ophold på terræn. Konkret er der krav om 18 træer, bede til beplantning, 150 m² legearealer og 15 bænke.

Bygherres henvendelse

Bygherres arkitekt (bilag 4, henvendelse nr. 2) ønsker, at byggefeltets udstrækning øges med 30 cm mod vest og ’Den Grønne Kile’, så der er overensstemmelse mellem projekt og byggefelt.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen anbefaler, at ønsket imødekommes, da ændringen vil være ubetydelig, men vil sikre overensstemmelse mellem projekt og lokalplan.

Borgermøde

Det annoncerede borgermødet blev aflyst på grund af manglende tilmeldinger.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Wille                              /Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg 10 til lokalplan 310 Teglværkshavnen (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning og i bilag 6.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. oktober 2020 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.  

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:  

”Det Konservative Folkeparti finder, at der som minimum skal være cykelparkeringspladser til mindst tre ud af fire elever. Under sagens behandling i Økonomiudvalget vil vi arbejde herfor.” 

 

 

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:  

”Forvaltningen bør prioritere sikker passage over Støberigade mellem skolens afdelinger i det videre arbejde med såvel vejarealets udformning som hastighed på kørebane.” 

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 16: Endelig vedtagelse af tillæg 10 til lokalplan Teglværkshavnen, Vesterbro/Kgs. Enghave (2020-0203304)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. november 2020

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. oktober 2020:

”Det Konservative Folkeparti finder, at der som minimum skal være cykelparkeringspladser til mindst tre ud af fire elever.”

Til top