Mødedato: 10.10.2006, kl. 15:15

Tilbud om gratis influenzavaccination til alle medarbejdere i Københavns Kommune

Se alle bilag

Tilbud om gratis influenzavaccination til alle medarbejdere i Københavns Kommune

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 10. oktober 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 363/2006

 

 

1.                   Tilbud om gratis influenzavaccination til alle medarbejdere i Københavns Kommune

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler overfor Borgerrepræsentationen, at Borgerrepræsentationen godkender

at kommunens forvaltninger tilbyder alle sine fastansatte medarbejdere en gratis influenzavaccination i november/december 2006

at hver enkelt forvaltning - til brug for den enkelte forvaltnings vurdering af om forvaltningens medarbejdere skal tilbydes gratis influenzavaccination fremover - foretager en evaluering af om tilbudet om gratis influenzavaccination har haft en gavnlig effekt

at udgifterne til influenzavaccination i 2006 afholdes indenfor de enkelte fagudvalgs budgetrammer.

at der hermed er gjort op med medlemsforslag BR 309/06.

 

RESUME

På baggrund af medlemsforslag fra Det Radikale Venstre om gratis influenzavaccination til alle medarbejdere i Københavns Kommune (BR 309/06) foreslås det, at samtlige kommunens fastansatte medarbejdere tilbydes gratis influenzavaccination i november/december 2006.

Det foreslås endvidere, at alle forvaltninger skal foretage en evaluering af om tilbudet om gratis influenzavaccination har haft en gavnlig effekt.

 

SAGS BESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen behandlede på mødet den 18. maj 2006 medlemsforslag fra Det Radikale Venstre om gratis influenzavaccination til alle medarbejdere i Københavns Kommune (BR 309/06). Borgerrepræsentationen henviste medlemsforslaget til Økonomiudvalget med høring af Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Medlemsforslaget har følgende ordlyd:

"Det foreslås, at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde forslag til politisk behandling om, at alle medarbejdere i Københavns Kommune tilbydes gratis influenzavaccination i efteråret 2006. I forslaget skal indgå forslag til finansiering og en vurdering af effekten af forslaget, såfremt det vedtages."

 

Influenza

Influenza er en virusinfektion som kan ramme alle mennesker. Influenza optræder i epidemier af 4-6 ugers varighed, oftest i perioden december-marts. Epidemierne indfinder sig 5-7 gange i løbet af en periode på 10 år. Under en epidemi rammes omkring 20 % af befolkningen af sygdommen. Sygdommen udgør dog ikke en alvorlig trussel for yngre, raske personers sundhedstilstand. For personer over 65 år, samt personer med visse kroniske sygdomme, anbefaler Sundhedsstyrelsen vaccination mod influenza.

Hos yngre, raske personer forebygger vaccination 70-90 % af sygdomstilfældene. Hos ældre personer er beskyttelsen mod almindelig influenzasygdom noget lavere, ca. 60 %.

En influenzavaccination beskytter ikke mod alle slags vira, men virker udelukkende mod influenzavirus. Der er således ikke tale om en totalbeskyttelse mod sygdom eller forkølelse. Vaccination skal gentages årligt og bør gives fra oktober til begyndelsen af december.

 

Erfaringer med influenzavaccination

Statens Serum Institut har oplyst, at det er instituttets erfaring, at 10-15 % af medarbejderne siger ja til vaccination i forbindelse med tilbud om gratis influenzavaccination fra arbejdspladsen.

I Økonomiforvaltningen har man i de sidste 4 år tilbudt forvaltningens medarbejdere en gratis influenzavaccination i løbet af efteråret. Ca. 50 af forvaltningens ca. 450 medarbejdere (excl. Brandvæsenet) benyttede sig i 2005 af tilbudet, hvilket stemmer overens med seruminstituttets erfaringer. Uafhængigt af denne indstilling tilbyder Økonomiforvaltningen også i 2006 influenzavaccination til forvaltningens medarbejdere (den 7. november 2006).

Det er vanskeligt at forudse om et tilbud om gratis influenzavaccination til samtlige medarbejdere i Københavns Kommune vil have en målbar effekt, som fx kan ses på en nedgang i antallet af sygefraværsdage. Derfor foreslå det, at hver enkelt forvaltning foretager en evaluering af tilbuddet om gratis influenzavaccination til brug for forvaltningens stillingtagen til, om medarbejderne fremover skal tilbydes gratis influenzavaccination.

Hvis seruminstituttets og Økonomiforvaltningens erfaringer med, hvor mange medarbejdere som siger ja til et tilbud om gratis vaccination overføres til resten af kommunen, kan det forventes, at 5.000-7.500 af kommunens i alt ca. 50.000 ansatte vil benytte sig af tilbuddet om gratis influenzavaccination.

 

Fagforvaltningernes bemærkninger til indstillingen

Økonomiforvaltningen har anmodet om fagforvaltningernes eventuelle bemærkninger til indstillingen. Forvaltningernes bemærkninger er vedlagt indstillingen som bilag og gengivet i hovedtræk nedenfor. Økonomiforvaltningens kommentarer til bemærkningerne er fremhævet med kursiv.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen mener ikke, at der er fagligt belæg for at understøtte forslaget om, at tilbyde alle kommunens ansatte influenzavaccination én gang årligt. Sundhedsstyrelsen anbefaler alene vaccination mod influenza for personer på 65 år og derover, for personer med visse kroniske sygdomme samt til personer, hvor en læge vurderer, at influenza udgør en alvorlig sundhedsmæssig risiko. Influenza udgør ikke en særlig sundhedsmæssig risiko for sunde voksne mennesker. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen mener, at hvis ansatte i Københavns Kommune tilbydes influenzavaccine, kan det opleves som et personalegode. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen henstiller til, at det sikres, at det ikke kan få konsekvenser for risikogrupper, at tilbyde vaccine til alle kommunens ansatte i 2006. En øget efterspørgsel efter vaccine i størrelsesorden 5.000 – 7.500 bør godkendes af Statens Serum Institut, så det sikres, at der er nok vaccine til risikogrupperne. Statens Serum Institut har overfor Økonomiforvaltningen oplyst, at der ikke vil være leveranceproblemer i forhold til risikogrupper forbundet med at levere vaccine til vaccination af ansatte i Københavns Kommune.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at Økonomiforvaltningen forestår den praktiske og logistikmæssige planlægning af vaccinationerne. Forvaltningen mener principielt, at nye tiltag af denne art, som påfører forvaltningerne nye omkostninger, skal ledsages af en økonomisk bevilling finansieret ved kassen. Økonomiforvaltningen koordinerer bestillingen af det samlede antal vacciner, så udgifterne hertil holdes på det lavest mulige niveau, men finder at den enkelte forvaltning bedst er i stand til at vurdere, hvordan vaccinationerne rent praktisk planlægges mest hensigtsmæssigt for forvaltningens egne medarbejdere.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen mener endvidere, at det skal præciseres i beslutningen, hvilke medarbejdere tilbuddet dækker. Er det alene fastansatte månedslønnede eller er det også timelønnede medarbejdere. Økonomiforvaltningen er enig i, at det bør præciseres, hvem der er omfattet af tilbuddet. På den baggrund er "fastansatte" indføjet i indstillingens 1. at-punkt.

Kultur- og Fritidsforvaltningen synes, at effekten er for lille, hvis kun 10-15 % af medarbejderne tager imod tilbuddet. Forvaltningen foreslår derfor, at der iværksættes en væsentlig informationsindsats, hvis det besluttes at tilbyde vaccination til alle. Hver enkelt forvaltning kan afgøre i hvilken form, forvaltningen ønsker at informere om tilbudet om gratis influenzavaccination.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ingen indvendinger imod forslaget om, at udgifterne til vaccination afholdes indenfor de enkelte udvalgs budgetrammer.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen mener, at den foreslåede evaluering i hver forvaltning sandsynligvis vil koste det samme som selve vaccinationen og må forventes at være forholdsvis ens. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår derfor, at evalueringen kun foretages i en enkelt forvaltning. Efter Økonomiforvaltningens opfattelse kan evalueringerne af et gratis tilbud om influenzavaccination ikke nødvendigvis forventes at blive ens for a lle forvaltninger, idet forvaltningernes medarbejdersammensætning, arbejdsopgaver, fysiske arbejdsmiljø mv. er meget forskellige fra hinanden. Efter Økonomiforvaltningens opfattelse vil resultatet af en evaluering i én forvaltning derfor ikke nødvendigvis kunne overføres på en anden forvaltning. Derfor foreslås det, at hver enkelt forvaltning foretager en evaluering af om tilbudet om gratis influenzavaccination har haft en gavnlig effekt til brug for forvaltningens vurdering af  om forvaltningens medarbejdere skal tilbydes gratis influenzavaccination fremover.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen oplyser, at forvaltningen forventer, at der er én forvaltning, som står som ansvarlig for selve gennemførelsen af vaccinationen. Se Økonomiforvaltningens kommentar ovenfor til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag herom.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen oplyser endvidere, at forvaltningen - med baggrund i den positive effekt forslaget kan have på sygefraværet og den forholdsvis beskedne udgift - godt kan acceptere, at finansieringen sker indenfor de enkelte udvalgs budgetrammer.

Socialforvaltningen er i princippet positiv overfor at tilbyde medarbejderne i forvaltningen en gratis influenzavaccination, ikke mindst som et led i at reducere sygefraværet i forvaltningen. Socialforvaltningen foreslår, dels at der allerede nu gennemføres en evaluering af Økonomiforvaltningens tilbud om gratis vaccination til medarbejderne gennem de sidste 4 år, dels at en beslutning om tilbud om gratis influenzavaccination finansieres af kassen. Økonomiforvaltningen vil inddrage erfaringerne fra de sidste 4 års tilbud om influenzavaccination i forvaltningens evaluering.

Teknik- og Miljøforvaltningen har oplyst, at alle dele af forvaltningen undtagen Københavns Kirkegårde er indstillet på at tilbyde medarbejderne vaccination og kan tilslutte sig de skitserede budgetmæssige implikationer af et sådant tilbud. Københavns Kirkegårde ønsker at følge bedriftslægens anbefaling vedrørende vaccination, hvorefter vaccination af personer udenfor risikogruppen (ældre og personer med svagt helbred) i bedste fald er uden effekt og i værste fald medfører en sundhedsrisiko.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har oplyst, at forvaltningen har betænkeligheder med hensyn til, hvorvidt et gratis tilbud om influenzavaccination til samtlige ansatte er anstrengelserne og udgifterne værd. Det er Børne- og Ungdomsforvaltningens vurdering, at gratis influenzavaccination ikke vil bidrage væsentligt til at nedsætte antallet af sygefraværsdage. Børne- og Ungdomsforvaltningen anbefaler ikke influenzavaccination som en generel forebyggende foranstaltning til ansatte. Den enkelte institution, skole eller kontor kan i givet fald tilbyde sine ansatte at blive vaccineret mod influenza, hvor det lokalt vurderes at kunne give besparelser på vikarbudgettet.

 

ØKONOMI

Økonomiforvaltningen har kontaktet flere udbydere som foretager influenzavaccination. Prisniveauet er nogenlunde ens hos alle udbydere. Det koster 95-115 kr. pr. vaccination afhængig af antallet af vaccinationer.

Hvis 10-15 % af kommunens ca. 50.000 fastansatte medarbejdere benytter sig af tilbuddet om gratis influenzavaccination, vil udgiften til vaccination udgøre ca. 475.000-862.500 kr. i alt.

Udgiften til vaccination af den enkelte medarbejder afholdes indenfor de enkelte udvalgs budgetrammer. Det bemærkes i den forbindelse, at der tidligere i nogle af forvaltningerne, ligesom i Økonomiforvaltningen, er afholdt udgifter til gratis influenzavaccination af medarbejderne indenfor udvalgenes egne budgetrammer.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har i deres høringssvar tilkendegivet, at udgifterne til vaccination efter deres opfattelse bør finansieres via kassen. Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har generelt ingen bemærkninger til at udgifterne til vaccination finansieres indenfor udvalgenes egne budgetrammer.

For Økonomiudvalgets vedkommende afholdes udgifterne til influenzavaccination inden for Økonomiudvalgets budgetramme, bevillingen "Økonomiforvaltningen, drift", funktion 6.51.1.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Økonomiforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 


HØRING

I forbindelse med udarbejdelsen af denne indstilling har Økonomiforvaltningen anmodet om fagforvaltningernes eventuelle bemærkninger. Resume af forvaltningernes høringssvar er indarbejdet og kommenteret i afsnittet "Sagsbeskrivelse".

Indstillingen er på dagsordenen til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 26. oktober 2006. 

 

BILAG

Bilag 1. Fagforvaltningernes høringssvar

 

 

 

Claus Juhl

/Bjarne Winge

 

Til top