Mødedato: 10.09.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Københavns Kommunes forsøgsansøgning til frikommuneforsøg III

Se alle bilag

Med frikommuneforsøgene gives der mulighed for at ansøge om udstrakt frihed til at afprøve nye, mere sammenhængende og effektive måder at løse de kommunale opgaver på. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har indmeldt en forsøgsansøgning til frikommuneforsøg III.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil ansøge om tilladelse til at fravige kravet fremsat i Sundhedsloven § 205b, der foreskriver, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan udleje lokaler til almen praksis, såfremt det foregår på markedsvilkår. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker at kunne udleje til en pris svarende til kommunens interne husleje for at understøtte, at flere praktiserende læger nedsætter sig i København.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommunes forsøgsansøgning til frikommuneforsøg III om "fremleje til almen praksis til under markedsvilkår" godkendes.

Problemstilling

Københavns Kommune er lægedækningstruet, og ifølge den langsigtede prognosemodel for kapacitetsplanlægning i almen praksis vil København frem mod 2023 have brug for 72 nye praktiserende læger som følge af befolkningsvækst og pension.

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på mødet i november 2018 strategi for lægedækning i Københavns Kommune for at sikre lægedækningen på sigt. I strategien fremgår tilvejebringelse af egnede lokaler som en kommunal handlemulighed, da egnede lokaler til flermandspraksis til et rimeligt huslejeniveau er en af de væsentligste motivationsfaktorer for at tiltrække praktiserende læger til byen.

Løsning

I efteråret 2018 inviterede den forhenværende økonomi- og indenrigsminister alle landets kommuner til at ansøge om at gennemføre forsøg via frikommuneforsøg III.

Der er to ansøgningsrunder med frist for indsendelse af forsøgsansøgninger til Økonomi- og Indenrigsministeriet hhv. den 1. april og 1. oktober 2019.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker at indmelde følgende forsøg til frikommuneforsøg III:

  • Fremleje til almen praksis til under markedsvilkår.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil ansøge om tilladelse til at fravige kravet fremsat i Sundhedsloven §205 b, der foreskriver, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan udleje lokaler til almen praksis, såfremt det foregår på markedsvilkår.

Forsøget vil afprøves på kommunale lejemål, hvori der tidligere har været kommunal aktivitet samt på følgende tre typer af tredjemandslejemål på tværs af byen:

  1. Lejemål, hvor der i forvejen er kommunale aktivitet - for at bidrage til at skabe sammenhængende patientforløb

  2. Lejemål i almene boligområder, herunder ghettoområder - for at øge ligheden i sundhed

  3. Lejemål i nye byudviklingsområder, der ikke er omkredset af eksisterende by og derved ikke har adgang til allerede nedsatte praktiserende læger - for at sikre lægedækningen.

     

    Egnede lokaler til flermandspraksis til et rimeligt huslejeniveau er en af de væsentligste motivationsfaktorer for at tiltrække praktiserende læger til København. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer, at indsatsen vil bidrage til, at der etableres flere flermandspraksis i byen og derved, at flere praktiserende læger nedsætter sig i de kommende år med bedre lægedækning til følge.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der i alt i løbet af den fireårige forsøgsperiode vil være tale om 5-10 tilfælde, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fraviger Sundhedsloven § 205b og fremlejer lokaler til under markedsvilkår til almen praksis. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil implementere forsøget på to igangværende projekter, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fået midler til fra de to regeringspuljer til etablering af læge- og sundhedshuse udmøntet i maj 2018 og 2019. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fik hhv. 7,5 mio. kr. og 6,7 mio. kr. til etablering af flermandspraksis på Amager og Sluseholmen. Kommunen er i dialog med interesserede læger, men der er endnu ikke indgået kontrakt, og huslejeniveauet er det store omdrejningspunkt for den nuværende dialog.

Det indmeldte forsøg er uddybet i bilag 1 i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens ansøgning.

Forsøget er behandlet og godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 20. juni 2019.

Baggrund

Frikommuneforsøg indgår som en del af Sammenhængsreformens spor om afbureaukratisering, og det har til formål at vise nye veje i udviklingen af den offentlige service. Med frikommuneforsøg får udvalgte kommuner udstrakt frihed til at afprøve nye, mere sammenhængende og effektive måder at løse de kommunale opgaver på.

Ministeriet udvælger ca. 10 forsøg i hver af de to runder. Ved ministeriets vurdering vil der blive lagt vægt på, at forsøgene er ambitiøse, fokuserede og sammenhængende.

Forsøgene må desuden ikke være i strid med grundloven, gældende EU-regler, bryde med borgernes retssikkerhed, give frikommunerne økonomiske fordele på bekostning af andre eller indebære en væsentlig udvidelse af nationalt politisk fastsatte serviceniveauer.

Processen for indmeldelse af forsøgsansøgninger koordineres af Økonomiforvaltningen, der indhenter fagudvalgsgodkendte forsøgsansøgninger og har ansvar for at indsende ansøgninger, som er godkendt af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, til Indenrigsministeriet.

Københavns Ejendomme og Indkøb har til den første ansøgningsrunde i foråret 2019, indmeldt to frikommuneforsøg til Økonomiforvaltningen hhv. ’Energimærkning af kommunale bygninger’ og ’Energikrav i forbindelse med ændret anvendes af bevaringsværdige bygninger’, som var på Økonomiudvalgets dagsorden den 30. april 2019. Økonomiforvaltningen har oversendt de to frikommuneansøgninger til det daværende Økonomi- og Indenrigsministeriet. Det afventes fortsat, at regeringen udvælger frikommuneforsøg fra første runde.

Økonomi

Ansøgningen om frikommuneforsøg har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Såfremt forsøget bliver godkendt, forelægges konkrete sager Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes af Økonomiudvalget, oversendes indstillingen til behandling i Borgerrepræsentationen den 19. september 2019.

Godkender Borgerrepræsentationen den vedlagte forsøgsansøgning, indsender Økonomiforvaltningen ansøgningen til Indenrigsministeriet. Der er frist for ansøgninger den 1. oktober 2019.

Hvis ministeriet godkender forsøgsansøgningen, træder forsøgshjemlerne i kraft den 1. juli 2020, hvorefter Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan igangsætte forsøget.

Mads Grønvall  /  Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 7. Københavns Kommunes forsøgsansøgning til frikommuneforsøg III (2019-0225162)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2019

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top