Mødedato: 10.09.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på medlemsforslag om bedre arbejdsvilkår for københavnske buschauffører

Se alle bilag

Økonomiudvalget forelægges hermed Økonomiforvaltningens tilbagemelding vedrørende Enhedslistens medlemsforslag om bedre arbejdsvilkår for københavnske buschauffører, som blev godkendt på Borgerrepræsentationens møde den 28. marts 2019.

Økonomiforvaltningen har været i dialog med Movia og har identificeret en række CSR- og arbejdsklausuler, hvor der er overensstemmelse i forhold til kommunens og trafikselskabets kontraktgrundlag. Samtidig er det forvaltningens vurdering, at Movia er indforstået med løbende at forsøge at tilpasse fx nye rutebuskørselskontrakter til blandt andet Københavns Kommunes arbejdsklausuler.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at nedenstående redegørelse fra Økonomiforvaltningen tages til efterretning,
  2. at det godkendes, at medlemsforslaget fra Enhedslisten på Borgerrepræsentationens møde den 28. marts 2019, jf. bilag 2, hermed er håndteret.

Problemstilling

På Borgerrepræsentationens møde den 28. marts 2019 blev Enhedslistens medlemsforslag inkl. ændringsforslag godkendt, således at Økonomiforvaltningen blev pålagt at vurdere, hvorvidt Movias arbejdsklausuler er i overensstemmelse med Københavns Kommune klausuler, og i modsat fald gå i dialog med trafikselskabet med henblik på at sikre en tilpasning og præcisering af kontraktgrundlaget. Desuden blev forvaltningen pålagt sammen med Movia at forbedre kadencen og den mødestruktur, hvor medarbejdere, busoperatører og trafikselskab er repræsenteret, og hvor køretider evalueres. Samtidig blev parterne bedt om at sikre, at der iværksættes en tværgående trivselsundersøgelse for alle ansatte hos Movias busoperatører.

Movia er ejet af Region Hovedstaden, Region Sjælland samt 45 kommuner og står for driften af busser, lokaltog og Flextrafik i ejernes område. Københavns Kommune hæfter for ca. 14 pct. af Movias finansiering, og i 2019 er tilskudsbehovet til kommunens buslinjer og -ydelser ca. 400 mio. kr. efter modregning af passagerindtægter.

Løsning

Økonomiforvaltningen (CSR-Enheden) og Movia har drøftet selskabets arbejdsklausuler m.v.

På baggrund heraf har Økonomiforvaltningen udarbejdet vedlagte notat af den 20. august 2019 (bilag 1).

Er Movias arbejdsklausuler i overensstemmelse med Københavns Kommunes klausuler?

Af notatet fremgår nedenstående skema, hvor Økonomiforvaltningen har givet et overblik over resultatet af den vurdering, som er foretaget af Movias kontraktuelle forpligtelser på området for løn- og arbejdsvilkår, og i hvilket omfang disse svarer til Københavns Kommunes arbejdsklausul.

 

Flextrafik - chauffører

Flextrafik –

andre ansatte

Rutebuskørsel

- chauffører

Rutebuskørsel –

andre ansatte

Krav

Svarer til

KK

Svarer til KK

Anden ordning

med lovkrav for

tilladelse

Kontrakt svarer

ikke til KK

Kontrol

Svarer til

KK

Kontrol muligt efter

kontrakten –

men udføres

ikke aktuelt

Myndighedskontrol

ved udstedelse og

fornyelse af

tilladelse

Ingen systematisk kontrol, men

Movia oplyser at

reagere på

henvendelser.

KK = Københavns Kommune.

Som det kan ses, er der vedrørende flextrafik-aftalerne overensstemmelse mellem Movias og Københavns Kommunes arbejdsklausuler og retningslinjer for både chauffører og øvrige ansatte. Movia har dog fravalgt at udføre kontrol (stikprøver) på forholdene for de øvrige ansatte.

Vedrørende rutebus-aftalerne stiller Movia for så vidt angår chaufførerne krav om, at operatørerne overholder gældende overenskomst i overensstemmelse med buslovgivningens krav om udstedelse af tilladelser til personbefordring. Kontrolfunktionen varetages af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Movia kan informere styrelsen, hvis en operatør ikke overholder chaufføroverenskomsten. 

Derimod er der ikke overensstemmelse mellem Københavns Kommunes og Movias kontraktgrundlag vedrørende de øvrige ansatte, fx operatørernes eller underleverandørenes rengøringsmedarbejdere. Movia finder imidlertid, at selskabets kontraktgrundlag indeholder en generel forpligtelse til at sikre overenskomstmæssige og fair løn- og arbejdsvilkår for både chauffører og øvrige ansatte.

Hvordan kan Movias klausuler bringes i overensstemmelse med Københavns Kommunes klausuler?

Økonomiforvaltningen har anbefalet Movia at supplere rutebuskørselskontaktgrundlaget med en mere entydig adkomst til at kontrollere, påtale og sanktionere mulig social dumping for både chauffører og øvrige ansatte.

Movia har oplyst, at selskabet løbende ajourfører kontraktgrundlaget blandt andet med fokus på arbejdsklausuler og samfundsansvar. Movia vil således sikre ændringer og præciseringer i kontrakterne i takt med, at selskabet indgår nye kontrakter med busoperatørerne.

Movia har understreget, at spørgsmål om ændringer af selskabets kontraktgrundlag også for så vidt angår arbejdsklausuler og samfundsvilkår til enhver tid henhører under selskabets bestyrelse.

Hvordan kan kadencen og mødestrukturen for evaluering af køretider forbedres?

Movia har oplyst, at 3F, Dansk Persontransport (DPT) og Movia har aftalt følgende proces vedrørende mødestruktur:

  1. Afholdelse af møderække/workshops, hvor chaufførrepræsentanter, operatørernes driftsledelse og Movia udveksler erfaringer med det nuværende setup og får input til en ny og forbedret proces om tilrettelæggelsen af køreplanmøderne.

  2. Tilbagemeldinger og idéer fra disse workshops bearbejdes og samles sammen til et oplæg til fremtidig mødestruktur.

  3. Beslutning, formidling og implementering af forbedret mødestruktur i forbindelse med tilrettelæggelse af køreplanen.

Når oplægget har været forelagt parterne i efteråret, orienteres kommuner og regioner i Movias område.

Tværgående trivselsundersøgelse for alle ansatte hos Movias busoperatører

Movia har oplyst, at der på baggrund af Københavns Kommunes anmodning iværksættes en tværgående trivselsundersøgelse for alle ansatte hos Movias busoperatører. Sådanne trivselsmålinger foreligger i vidt omfang allerede, men kørslen på de københavnske buslinjer er fordelt på fem operatører. De fem operatører har forskellige fokusområder og anvender forskellige standarder og metoder i arbejdet med trivselsundersøgelser. De enkelte operatørers trivselsmålinger er derfor ikke direkte sammenlignelige. 

For at kunne belyse trivslen generelt og sammenhængene på tværs af operatører på baggrund af de foreliggende målinger, er det nødvendigt, at Movia indhenter oplysninger om resultatet af trivselsundersøgelser hos de enkelte operatører. Movia vil med udgangspunkt i Branchevejledning om busser i rutekørsel udarbejdet af Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros indhente de foreliggende trivselsmålinger for de fire områder:

Generel tilfredshed, Fysisk arbejdsmiljø, Psykisk arbejdsmiljø og Velfærdsforanstaltninger.

Trivselsmålingerne vil blive understøttet med relevante og kvalificerede kommentarer fra trivselsundersøgelserne.

Processen for dataindsamlingen er aftalt med operatørerne og deres brancheorganisation Dansk Persontransport (DPT). De indhentede resultater sammenstilles, så resultatet kan præsenteres som en samlet vurdering af trivslen hos chaufførerne på de københavnske buslinjer.

Når sammenstillingen af resultaterne er klar, vil resultatet blive præsenteret for de fem operatører og for DPT. Når resultatet har været forelagt parterne, orienteres Movias bestyrelse og herefter de kommuner og Region Hovedstaden, hvor de pågældende 5 operatørers linjer kører.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil med godkendelsen af indstillingen betragte medlemsforslaget som besvaret.

 

Søren Tegen Pedersen   /   Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 5. Opfølgning på medlemsforslag om bedre arbejdsvilkår for københavnske buschauffører (2019-0099033)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2019

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top