Mødedato: 10.09.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forslag til lokalplan Sundparken, Amager Øst

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Sundparken i høring. Forslaget vil muliggøre, at der opføres et plejecenter samt et seniorbofælleskab i Sundparken.

Tidligere beslutninger

 

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende forslag til lokalplan Sundparken (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring i otte uger.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Grundkapital, leje af plejecenter mv. forudsættes at ville blive forelagt i særskilte sager. Derudover forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Grundejer har anmodet Teknik- og Miljøforvaltningen om et nyt plangrundlag, da grundejer ønsker at opføre et plejecenter med 80 plejeboliger og et seniorbofællesskab, der består af 22 boliger i boligafdelingen Sundparken. Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 29. oktober 2018 startredegørelse for lokalplan Sundparken, der omfattede et plejecenter, med et ændringsforslag om, at lokalplanen skal muliggøre et seniorbofælleskab. Et flertal af partierne (Å, Ø, I, B og F) udtrykte i en protokolbemærkning støtte til opførelse af seniorbofællesskabet og lagde desuden vægt på, at der genetableres træer og begrønning i området. Projekterne har været under afklaring siden udvalgets godkendelse. Projekterne har et omfang, som betyder, at der skal udarbejdes en lokalplan. Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2019.

Løsning

Med lokalplanforslaget får det planlagte plejecenter et etageareal på ca. 7.200 m2 og er placeret på hjørnet af Lergravsvej og Strandlodsvej, hvilket medfører, at det eksisterende haveanlæg (Karolinehaven) nedlægges. Seniorbofællesskabet får et etageareal på knap 2.000 m2 og er placeret på et areal i den grønne kant langs Strandlodsvej.

De eksisterende bebyggelser i Sundparken er i lokalplanforslaget udpeget som bevaringsværdige bygninger, bl.a. fordi Sundparken i forslag til Kommuneplan 2019 er udpeget som en bebyggelse af en særlig kvalitet og med et bevaringsværdigt helhedspræg. Det betyder, at nybyggeri og ombygninger skal ske under hensyntagen til at bevare kvaliteten og helhedspræget i området. De nye bebyggelser er indpasset i forhold til det eksisterende Sundparken bl.a. ved, at bygningerne følger retningen af det eksisterende Sundparken og udføres med saddeltag (skråt tag) og forskydninger i gavlene. Plejecentret udføres med røde teglsten i en højde på op til 22 meter, hvilket følger højden på de omkringliggende karrébebyggelser. Bofællesskabet udføres i en højde på 16 meter, hvilket følger højden på det eksisterende Sundparken. Bofællesskabet kan udføres i røde teglsten, skærmtegl eller i træ.

Byliv

Placering af et plejecenter og seniorbofællesskab i området giver mulighed for fælles aktiviteter, fx fællesspisning, og understøtter indsatsen for unikke kvarterer i sammenhæng i Fællesskab København i forhold til, at boformer skal give mulighed for individuelle valg og understøtte, at der opstår nye fællesskaber blandt københavnerne.

Der er ikke et plejecenter i bydelen Amager Øst i dag. Et nyt plejecenter muliggør, at plejekrævende beboere kan blive i nærområdet. Seniorbofællesskabet tilfører en ny boform til området med fokus på fællesskab for seniorer. 

Miljø og bynatur

Sundparken fremstår som en parkbebyggelse i sammenhæng med Lergravsparken med karakterfulde enklaver af træer i en grøn kant omkring bebyggelsen. Området har 66 træer, der lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige. Heraf udpeges 43 træer som bevaringsværdige. For at kunne etablere plejecenteret forudsættes det, at haveanlægget (Karolinehaven) med mindre træer og buske, herunder 16 af de 66 træer, skal fjernes (bilag 4). Seniorbofællesskabet forudsætter, at en gruppe på yderligere syv træer, der lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige, skal fældes (bilag 4). I alt fældes derved 23 træer.

Lokalplanen stiller krav om plantning af i alt 58 nye træer fordelt i hele lokalplanområdet til erstatning for de 23 træer, der fældes. Det vil sige, at det samlede antal af træer i området vil stige med 35. Halvdelen af de nye træer skal have en stammeomkreds på mindst 20 cm, og de resterende skal have en stammeomkreds på mindst 12 cm. Der er endvidere krav i lokalplanen om indretning af kantzoner og nye byrum. I kantzoner ud for gavle og facader langs Strandlodsvej er der krav om, at mindst 75 % af kantzonen skal være med beplantning. I byrummet langs Strandlodsvej er der fokus på, at det får en grøn karakter med mindst 75 % grønne flader med græs og beplantning, og mindst 50 % af træerne skal kunne opnå en højde på mindst 15 meter. Lokalplanforslaget imødekommer derved et flertal af partiernes (Å, Ø, I, B og F) ønske i forbindelse med startredegørelsen om at genetablere træer og natur i området.

Almene boliger

Alle de nye etagemeter, som lokalplanen muliggør, ønsker bygherre at opføre som alment byggeri. Der stilles imidlertid ikke krav om 25 % almene boliger i lokalplanen, da det samlede etageareal for nye boliger i form af seniorbofællesskabet ligger under 3.200 m2, hvorefter der i henhold til Teknik- og Miljøforvaltningens praksis ikke stilles krav om almene boliger (bilag 5).

Parkering

Forslag til Kommuneplan 2019 stiller krav om én parkeringsplads pr. 500 m2 etageareal til plejecenter og én parkeringsplads pr. 150 m2 etageareal til boliger (bofællesskabet). I lokalplanen svarer kravet til, at der skal etableres i alt 28 parkeringspladser, der bliver placeret på terræn ved plejecentret samt langs de interne veje.

I forhold til krav om parkering til cykler stiller forslag til Kommuneplan 2019 krav om tre parkeringspladser pr. 100 m2 etageareal til boliger. For plejecentret er der i henhold til kommuneplanen foretaget en konkret vurdering af cykelparkeringsbehovet på baggrund af anvendelsen, beliggenheden i byen og antal ansatte og besøgende. På den baggrund vurderes der at være et behov for cykelparkeringspladser til ca. 1/3 af antal samtidige ansatte og daglige besøgende, hvilket viser, at der vil være et behov for 0,5 cykelparkeringspladser pr. 100 m2 etageareal til plejecentret. Dette svarer i lokalplanen til i alt 96 antal cykelparkeringspladser til plejecenter og boliger.

Kommuneplan

I Kommuneplan 2015 er området, som er omfattet af lokalplanforslaget, udlagt til henholdsvis boligområde (B2-område) med maksimal bebyggelsesprocent på 60, maksimal bygningshøjde på 14 meter og friarealprocent for boliger på 100 samt til et område til institutioner- og fritidsområde (O1-område) uden byggemulighed. Hele området er i forslag til Kommuneplan 2019 udlagt til et område til boligformål (B3*-område). Med denne ændring ændres maksimal bebyggelsesprocent til 110, maksimal højde til 22 meter og friarealprocenten for boliger til 50. Friarealprocenten for plejecenter er endvidere fastlagt til 20 i forslag til Kommuneplan 2019. Herved muliggøres projekterne med plejecenter og seniorboliger. Ændringer i forslag til Kommuneplan 2019 kan således medføre ændringer i lokalplanen. Eventuelle ændringer kan betyde, at lokalplanforslaget skal i supplerende høring.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. På baggrund af resultatet af høringen vil forvaltningen udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2020. 

 

Søren Wille  /  Karsten Biering Nielsen

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til lokalplan Sundparken (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring i otte uger.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. august 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: I.

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker at bevare det grønne område, herunder parkanlægget Karolinehaven, i det i øvrigt tætbebyggede område.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 15. Forslag til lokalplan Sundparken, Amager Øst (2019-0110884)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2019

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: V.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi ønsker at bevare det grønne område, herunder parkanlægget Karolinehaven, i det i øvrigt tætbebyggede område.”

Til top