Redegørelse for udvalgenes budgetbidrag til budgetforslag 2015 (juniindstillingen)
Indstillingen orienterer om udvalgenes indsendte budgetbidrag for 2015, effektiviseringsforslag mv. og indarbejder politisk vedtagne korrektioner i udvalgenes budgetrammer. Indstillingen danner grundlag for kommunens budgetforslag (augustindstillingen).
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at udvalgenes korrigerede budgetrammer fastsættes på baggrund af demografitilpasninger og øvrige politiske beslutninger som beskrevet i bilag 1,
- at de forvaltningsspecifikke effektiviseringsforslag i bilag 3 godkendes og indgår i budgetforhandlingerne,
- at retningslinjerne for udarbejdelsen af budgetforslaget, herunder bemyndigelser til Økonomiforvaltningen til at foretage tilrettelser på baggrund af ny p/l og i samarbejde med forvaltningerne at afklare tekniske udeståender og revurdere udgifter til overførsler, jf. bilag 1, kapitel 8, tiltrædes,
- at forvaltningernes bidrag til kommunens fællesordninger og fællessystemer samlet øges med 1,1 mio. kr. i 2015 i forhold til Indkaldelsescirkulæret, jf. økonomiafsnittet,
- at Økonomiudvalget på baggrund af et medlemsforslag til Borgerrepræsentationen sender en model til forbedring af budgetsikkerheden i frivillige sociale organisationer i høring i udvalgene.
Problemstilling
I Indkaldelsescirkulæret til budget 2015 (IC2015) (Økonomiudvalget 28/1-14) blev udvalgene anmodet om at udarbejde budgetbidrag for 2015, herunder også forslag til forvaltningsspecifikke effektiviseringer på i alt 240 mio. kr. Måltallet for de tværgående effektiviseringsforslag udgør 60 mio. kr.
Siden IC2015 har Borgerrepræsentationen (BR) endvidere vedtaget en række beslutninger, der påvirker budget 2015, og som indarbejdes i udvalgenes budgetrammer. Hertil kommer budgetkorrektioner i denne indstilling vedr. bl.a. fællesordningerne, Sølund mv.
Enhedslisten og SF stillede til mødet i BR den 12/12-2013 et medlemsforslag om at gøre bevillingerne til frivillige sociale organisationer varige. Sagen blev oversendt til Økonomiudvalget.
Løsning
Økonomiforvaltningen anbefaler, at Økonomiudvalget tiltræder de i bilag 1 beskrevne budgetrammer. De største bevægelser siden IC2015 fremgår af nedenstående økonomiafsnit, mens samtlige korrektioner til udvalgenes budgetter fremgår af bilag 14.
Økonomiske rammer
De økonomiske rammer i Københavns Kommune præges af den fortsatte befolkningsvækst, som øger skatteindtægterne, men som også giver et demografisk udgiftspres. Økonomi- og Indenrigsministeriets sociale indikatorer viser samtidig, at byens sociale udgiftspres ikke stiger – på trods af befolkningsvæksten. Det lavere sociale udgiftspres betyder, at kommunen får relativt færre indtægter fra tilskuds- og udligningssystemet.
Anlægsudgifter
Kommunernes samlede anlægsramme er i økonomiaftalen fastsat til 17,5 mia. kr. i 2015. Selv om niveauet er højere end forventet, vil det fortsat være en udfordring for København at videreføre et højt anlægsniveau i 2015. Udgifterne som følge af allerede besluttede anlægsprojekter udgør pt. 5,1 mia. kr. i 2015, jf. anlægsoversigten til Økonomiudvalget den 10/6 2014. Til sammenligning udgjorde bruttoanlægsudgifterne 3,9 mia. kr. i vedtaget budget 2014. Anlægsprojekterne vil blive reperiodiseret i anlægsoversigten i august, hvorefter Økonomiforvaltningen evt. vil gå dialog med de øvrige forvaltninger, hvis niveauet i 2015 fortsat er højt i forhold til overholdelse af økonomiaftalen.
På anlægsområdet forventes følgende analyser endvidere at indgå i budgetforhandlingerne for at forbedre økonomistyringen og reducere udgiftsbehovet i nye projekter:
- Analyse af forvaltningernes anlægsstyring, herunder årsager til forsinkelser og fordyrelser samt en analyse af krav til byggeri i København.
- Kapacitetsanalyse på folkeskoleområdet, der blev besluttet i budget 2014, og som bl.a. har til formål at give forslag til billigere anlægsløsninger i forbindelse med udvidelse af kapaciteten i skolerne og fritidstilbud samt opnå en bedre lokaleudnyttelse.
Serviceudgifter
Økonomiaftalen for 2015 har også videreført den stramme styring af serviceudgifterne, hvor kommunernes samlede ramme stort set er uændret i forhold til 2014. Aftalen indeholder dog et nettoløft på 100 mio. kr. for kommunerne under ét vedrørende sundhed, befordring og beredskabet. Det er nødvendigt med fortsat fokus på mulighederne for at tilvejebringe yderligere serviceråderum, herunder at identificere strukturelle mindreforbrug (aprilprognosen for regnskab 2014 udviser et samlet forventet mindreforbrug på 260,2 mio. kr. i 2014 inkl. en uudnyttet servicebufferpulje på 92,3 mio. kr.). Strukturelt mindreforbrug kan ses i sammenhæng med et fortsat faldende socialt udgiftspres. I forbindelse med halvårsregnskabet for 2014 vil Økonomiforvaltningen sammen med de øvrige forvaltninger vurdere, om der er mindreforbrug på udgiftsområderne i 2014, som kan indgå i budget 2015.
Effektiviseringsstrategi 2015
Udvalgene har fremsendt forvaltningsspecifikke forslag for i alt 156,1 mio. kr., som indgår i budgetforhandlingerne for 2015. Sammen med de stigende profiler fra sidste års effektiviseringer på 84,8 mio. kr. medfører det forvaltningsspecifikke effektiviseringer på 240,8 mio. kr. i alt, hvilket er i overensstemmelse med måltallet på 240,0 mio. kr. Heraf vurderes forslag for 57,6 mio. kr. i alt at indeholde produktivitetsforbedringer, jf. bilag 1, kapitel 6, der giver en status på det igangværende arbejde med produktivitet, hvid tid og arbejdstilrettelæggelse.
Der er pr. 10. juni 2014 udarbejdet nye tværgående effektiviseringsforslag for 14,0 mio. kr. Det medfører samlede effektiviseringer på 53,0 mio. kr. på service (inkl. stigende profiler fra tidligere år) og 0,1 mio. kr. på Efterspørgselsstyret Indsats. Der arbejdes videre med forslag på indkøbsområdet frem mod budgetforslaget. Det samlede potentiale i de tværgående forslag er derfor foreløbigt.
I effektiviseringsstrategien indgår forslag fra Citizen 2017 på borgerserviceområdet. Status på forslagene er:
- Der er udarbejdet nye forslag for i alt 1,7 mio. kr. i 2015, hvoraf halvdelen er indarbejdet i de tværgående effektiviseringer, mens forvaltningerne selv kan disponere over den anden halvdel.
- Værdien af forslagene er 5,6 mio. kr. lavere end det særskilte måltal for Citizen 2017. Det resterende måltal lægges oven i de forvaltningsspecifikke måltal i effektiviseringsstrategien til budget 2016.
- Socialudvalget har udarbejdet et forvaltningsspecifikt effektiviseringsforslag, som udgøres af udvalgets daværende forventede andel af effektiviseringer fra Citizen 2017. Forslaget kan ikke realiseres fuldt ud, hvorfor udvalget skal udarbejde nye forslag på 1,5 mio. kr. til augustindstillingen.
Der vil endvidere blive arbejdet videre med følgende temaer med henblik på fremadrettede effektiviseringer:
- Samlokalisering:
- Opsigelse af 3. mandslejemålet Tycho Brahes Allé 35: Investeringsbehovet på 6,5 mio. kr. foreslås at indgå i budgetforhandlingerne for 2015.
- Samlokalisering i fleksibelt kontorhus på Ottiliavej: Det anbefales, at der frem mod augustindstillingen indgås aftale mellem Københavns Ejendomme og de involverede forvaltninger om indflytning på Ottiliavej.
- Flytning af Københavns Museum til Stormgade: Det anbefales, at der udarbejdes et budgetnotat herom, da der indgår en varig driftsudgiftsstigning, jf. bilag 1, kapitel 2 og bilag 7-9.
- Fælles ejendomsdriftsenhed: Indstilling til Økonomiudvalget 10. juni 2014, se også bilag 1, kapitel 2.
- Befordring: Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med de involverede forvaltninger igangsætte koordinerede udbud af befordring på tværs af forvaltningerne. Udbuddene forventes gennemført sommeren 2015, jf. bilag 2.
Bevillinger der udløber
Der bortfalder i 2015 bevillinger på i alt 155,6 mio. kr., jf. oversigt i bilag 12. På baggrund af Økonomiudvalgets budgetseminar i januar har Økonomiforvaltningen udarbejdet en række alternative modeller for håndteringen af bevillinger der udløber, jf. bilag 1, kapitel 2.
Medlemsforslag vedr. basisbevillinger for frivillige sociale organisationer
Det ovenfor nævnte medlemsforslag fra Enhedslisten og SF blev oversendt til Økonomiudvalget med inddragelse af relevante fagudvalg.
Økonomiforvaltningen har på baggrund af forslaget udarbejdet en model til forbedring af budgetsikkerheden i frivillige sociale organisationer, jf. bilag 1, kapitel 2. Forslaget sendes i høring i udvalgene med frist den 22. august. På baggrund af høringssvarene vil Økonomiforvaltningen opdatere modellen til Borgerrepræsentationens førstebehandling af budget 2015 den 28. august. Til budgetforhandlingerne for 2015 vil Økonomiforvaltningen herudover udarbejde et budgetnotat med en oversigt over bevillingsudløb til organisationerne.
Retningslinjer for udarbejdelse af budgetforslag
Der anbefales en række tekniske bemyndigelser til Økonomiforvaltningen til at foretage tilrettelser på baggrund af ny p/l og i samarbejde med forvaltningerne at afklare tekniske udeståender og revurdere udgifter til overførsler, jf. de opstillede retningslinjer i bilag 1, kapitel 8.
Ændring af bevillingsregler
På baggrund af dialog med forvaltningerne og observationer fra regnskab 2013 arbejder Økonomiforvaltningen med forslag til præcisering af bevillingsreglerne. Ændringerne, som vil blive sendt i høring i forvaltningerne og den interne og eksterne revision frem mod budgetforslaget, vedrører følgende (se også bilag 1, kapitel 8).
- Præcisering af regler for omprioritering af driftsmidler, der ikke anvendes til det projekt, hvortil BR har bevilliget midlerne.
- Konkretisering af regler for tilpasninger af bevillinger til forventede mindreforbrug, bl.a. med henblik på at sikre BR bedre muligheder for at omprioritere mellem områder i løbet af året. Det er bl.a. påpeget af den eksterne revision, at konstaterede mindreforbrug bør komme hele kommunen til gode i årets løb, og ikke afvente disponering i november og december.
- Klarere regler for hensættelser af forventede udgifter, der ikke er kommet til udbetaling.
- Præcisering vedrørende anlægsbevillinger og rådighedsbeløb. Præciseringen vedrører forudsætningerne for og proceduren ved omprioritering mellem projekter under samme formål.
Økonomi
Med forbehold for beslutningerne i Borgerrepræsentationen pr. 22. maj 2014 er der i budgetrammerne for 2015 indarbejdet nettoudgifter for i alt 38,4 mia. kr. fordelt med 23,6 mia. kr. til service, 4,7 mia. kr. til nettoanlæg og 10,2 mia. kr. til overførsler mv., jf. nedenstående tabel.
Københavns Kommunes samlede udgifter i 2015 (pr.22. maj 2014)
Mio.kr. 2015 p/l |
Service |
Anlæg |
Overførsler mv. |
I alt |
Nettoudgifter |
23.556 |
4.656 |
10.155 |
38.367 |
Note: Beløbene er opdateret med alle beslutninger til og med BR den 22. maj samt korrektioner foretaget i denne indstilling og anlægsoversigten til Økonomiudvalget den 10. juni.
Serviceudgifter
Nedenfor er oplistet en række større ændringer til serviceudgifterne siden IC2015:
- Demografiregulering: På baggrund af den nye befolkningsprognose fra KS er budgetrammerne blevet nedjusteret med i alt 92,0 mio. kr. i 2015, hvoraf effekten af efterreguleringen i 2014 udgør -57,4 mio. kr., mens -34,6 mio. kr. skyldes et lavere skøn for befolkningsudviklingen 2014-2015. De demografisk betingede merudgifter fra 2014 til 2015 udgør herefter 172,7 mio. kr.
- Grundbudget til vedligehold: Som opfølgning på åbningsbalancen for Kejd (Økonomiudvalget 4/3 2014) er der oprettet særskilte bevillinger til grundbudgettet til vedligehold og eksekvering af anlægsprojekter (administrationsbidrag), hvilket indebærer en konvertering fra service til anlæg på i alt 19,9 mio. kr.
- Afledte driftsudgifter til anlægsprojekter: 0,8 mio. kr. i merudgifter i 2015 stigende til 11,1 mio. kr. i 2019, da der ikke blev afsat midler til afledt drift af nye anlægsprojekter i overførselssagen 2013-2014.
- Movia: Budgettet er nedjusteret med 3 mio. kr. i forhold til IC2015, hvilket skyldes et fald på 23 mio. kr. som følge af en senere indfasning af en ændring af lov om trafikselskaber og en stigning på 20 mio. kr. pga. et lavere passagertal og benyttelse af billigere billettyper blandt passagerne.
Kommunens fællesordninger
I forhold til IC2015 øges forvaltningernes samlede betaling til kommunens fællesordninger og fællessystemer med i alt 1,1 mio. kr., hvilket skyldes øgede udgifter til Lønkontrakt med 5,3 mio. kr. og mindreudgifter til driftsaftale og fællessystemer med 4,2 mio. kr.
Juniindstillingen udmønter herudover BRs beslutning fra den 22/5 2014 om, at forvaltningernes øgede præmiebetaling til den eksterne forsikringsordning på i alt 16,5 mio. kr. i 2015 som en overgangsordning finansieres af mindreudgifter til barselsfonden. Forvaltningernes fastsatte præmiebetaling fra IC2015 er dermed uændret. Fra 2016 finansieres den øgede præmiebetaling af forvaltningerne.
Anlægsudgifter
Kommunens nettoanlægsbudget er i alt 4,7 mia. kr. i 2015, hvilket er en stigning på 0,6 mia. kr. siden IC2015. Ændringen skyldes primært ændrede anlægsperiodiseringer.
Overførsler mv.
De samlede udgifter til overførsler mv. i Københavns Kommune udgør 10,2 mia. kr., hvilket er et fald på 0,4 mia. kr. i forhold til IC2015. Ændringerne skyldes primært:
- Mindreudgifter på 93,3 mio. kr. på førtidspensionsområdet pga. en ny budgetteringsmodel.
- Mindreudgifter på 32,8 mio. kr. til sociale ydelser pga. forventet lavere aktivitet som følge af en generelt bedre kvalitet i sagsbehandlingen.
- Mindreudgifter på i alt 240 mio. kr. til kontanthjælp, forsikrede ledige, sygedagpenge mv., der skyldes en forventning om færre ledige og lavere enhedspriser generelt.
Øvrige
Indstillingen udmønter også en række økonomiske konsekvenser, der vedrører salget af Plejecenter Sølund og den midlertidige udlejning af ungdomsboliger (BR 12/12-2013), herunder at Moderniseringsplanen under Sundheds- og Omsorgsudvalget tilføres 42 mio. kr. i 2016 til indskud i Landsbyggefonden. Indskuddet finansieres af det resterende salgsprovenu og en besparelse på husleje i perioden 2014-2016.
Områder der kan påvirke budget 2015
En række områder forventes herudover at få effekt på budget 2015, hvoraf de største er oplistet nedenfor:
- Økonomiaftale: De endelige rammer for service, anlæg og finansiering vil blive indarbejdet i budgetforslaget. Økonomiudvalget vil blive orienteret om aftalens forventede økonomiske konsekvenser på mødet den 10. juni.
- DUT og Moderniseringsaftale: Økonomiaftalen indeholder DUT-korrektioner af kommunernes økonomi på baggrund af ny lovgivning samt forslag i regi af Moderniseringsaftalen, der frigør ressourcer i kommunerne. Effekten for Københavns Kommune vil blive indarbejdet i budgetforslaget
- Tilskud og udligning samt ejendomsskatter: Økonomiaftalen fastsætter de økonomiske rammer for kommunerne under ét. Opdateringen af det datagrundlag, som ministeriet anvender i tilskud og udligning, fx de socioøkonomiske udgiftsbehov, kan i sig selv medføre væsentlige ændringer i kommunens indtægter. Det samme gælder opdaterede skøn for indtægterne fra ejendomsskatter.
- Overførselsudgifter: Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil medio juni revurdere udgiftsskønnene til overførselsudgifterne på baggrund af økonomiaftalen og nye ledighedsskøn fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.
- Reform af beskæftigelsesområdet: Regeringen har foreslået en reform af beskæftigelsesindsatsen, der vil få store byrdefordelingsmæssige konsekvenser for kommunerne. Isoleret betragtet forventes positive økonomiske konsekvenser for København fra 2016 og frem. Regeringen og KL har aftalt, at der skal foretages en vurdering af de ændringer af udligningssystemet, der er behov for efter 2017.
- Kommunal medfinansiering af sundhedsområdet: Forbruget til kommunal medfinansiering har været stigende i 2013 og 2014, og udgiftsniveauet vil blive revurderet i augustindstillingen på baggrund af en analyse heraf.
- Movia: Københavns a conto-bidrag til Movia udmeldes ultimo juni 2014, hvorfor der kan komme ændringer til det skøn, som pt. er indarbejdet i budgetrammerne.
Videre proces
I forlængelse af denne indstilling skal forvaltningerne i samarbejde med Økonomiforvaltningen tilrette budgetbidragene, så de kan indgå i 1. behandlingen af budgetforslaget for 2015 (Økonomiudvalget 20/8 og BR 28/8 2014).
Økonomiforvaltningen står til rådighed for Borgerrepræsentationens medlemmer, såfremt der er spørgsmål til kommunens budget, herunder proces og udarbejdede produkter. Medlemmerne kan henvende sig til Økonomiforvaltningens direktion herom.
Claus Juhl / Bjarne Winge
Beslutning
Dagsordenspunkt 3: Redegørelse for udvalgenes budgetbidrag til budgetforslag 2015 (juniindstillingen)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. juni 2014
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF tager forbehold for behandlingen af medlemsforslag i Børne- og Ungdomsudvalget den 11. juni 2014, hvor Børne- og Ungdomsudvalget inden sommerferien skal fremlægge konkrete og implementerbare effektiviseringsforslag, som svarer til det omstillingsbidrag, der vedrører ledernes effektiviseringsbidrag til Budget 2015.”