Mødedato: 10.06.2003, kl. 15:00

Timefordelingsplan og antal årlige skoledage (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Timefordelingsplan og antal årlige skoledage (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 10. juni 2003

 

 


J.nr. ØU 210/2003

 

6. Timefordelingsplan og antal årlige skoledage (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

 

at    forslag til timefordelingsplan godkendes og at antallet af årlige skoledage fastsættes til 200

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 21. maj 2003

 

Per Bregengaard gjorde opmærksom på, at der er en fejl i forvaltningens indstilling s. 3, øverst, hvor det fremgår, at der er flyttet 30 timer fra det vejledende timetal i billedkunst på 5. klassetrin til billedkunst på 6. klassetrin i forbindelse med overgangsordningerne. Dette tal skal være 10 timer.

 

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at udgifterne til finansiering af den foreslåede timefordelingsplan afholdes inden for den budgetramme, som Borgerrepræsentationen beslutter for Uddannelses- og Ungdomsudvalget, herunder den DUT-kompensation Økonomiudvalget beslutter for Uddannelses- og Ungdomsudvalget"

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. juni 2003

Anbefalet.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen

 

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 26. februar 2003 at sende forslag til en ny timefordelingsplan, og at det samlede antal årlige skoledage fastlægges til 200 dage til høring med henblik på ændring af styrelsesvedtægten for folkeskolen. Forslaget er en følge af fornyelsen af folkeskoleloven, som er vedtaget af Folketinget den 10. april 2003.

 

Loven lægger op til flere omfattende ændringer i forhold til fagenes timetal. Der opereres med årsnorm, minimumstimetal, timeplaner for tre klassetrin samlet og timetal samlet i fagblokke. Endelig skal kommunalbestyrelsen vedtage antallet af skoledage på et år.

 

Disse ændringer er indarbejdet i forvaltningens forslag til ny timefordelingsplan og ændring af styrelsesvedtægten  for folkeskolen i Københavns Kommune.

 

Der er overvejende tilslutning til forslaget til ny timefordelingsplan og antal skoledage; der er således ingen indvendinger mod balancen mellem faggrupperne i den overordnede fastlæggelse af minimumstimetal, ligesom forslagets fleksibilitet fremhæves.

 

Nogle skoler mener, at et antal skoledage inden for en centralt bestemt ramme burde fastlægges af den enkelte skole, men flere er dog tilfredse med, at de 200 dage fastlægges centralt.

 

Da udgangspunktet for forslaget har været, at det skulle være ressourcemæssigt neutralt, ligger København nu 210 timer under ministeriets vejledende timeplan (for et samlet skoleforløb). Det giver sig udslag i kommunens vejledende timetal, hvor især to forhold har fået flere skoler til at påpege en uheldig signalværdi: reduktionen af idræt/bevægelsestid især i 1. klasse samt et lavt timetal i matematik 7. – 9. klassetrin.

 

Forvaltningen har på baggrund af høringssvarene prioriteret yderligere 30 timers idræt på 1. klassetrin og yderligere 30 timers matematik i 8. klasse. Det sker på bekostning af 30 timer i billedkunst og 30 timer i biologi. Enkelte omrokeringer inden for samme fag samt en enkelt justering i overgangsbestemmelserne er afledt heraf.

 

Styrelsesvedtægtens bilag IV er udformet i overensstemmelse hermed; det er suppleret med vejledende timetal for de to overgangsår (2003/2004 og 2004/2005). Endvidere er de øvrige afsnit i bilag IV ændret i overensstemmelse med lovændringen.


 


Til top