Mødedato: 10.05.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Cykelsuperstier - indtægts og anlægsbevilling

Der gives en tillægsbevilling og frigives en anlægsbevilling, så Teknik- og Miljøforvaltningen på vegne af de involverede kommuner og Region Hovedstaden kan forvalte udgifterne til at evaluere og udvikle Plan og koncept for cykelsuperstier. Midlerne stammer fra deltagerkommunerne og Region Hovedstaden.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der gives en tillægsbevilling udformet som en udgifts- og indtægtsbevilling på 4,5 mio. kr. i 2011 og 1,8 mio. kr. i 2012 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3. Indtægterne stammer fra de deltagende kommuner og Region Hovedstaden, samt
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 4,5 mio. kr. i 2011 og 1,8 mio. kr. i 2012 til projektet Cykelsuperstier i hovedstadsregionen på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget bemærker, at anlægsprojekterne til 900 mio. kr., som nævnes i indstillingen belyses nærmere i indstillingen om ”Cykelsuperstier i hovedstadsregionen (2010-174556)”. Begge indstillinger behandles på Økonomiudvalgets møde den 10. maj 2011.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

De deltagende kommuner og Region Hovedstaden ønsker at fortsætte samarbejdet om cykelsuperstier i hovedstadsregionen i 2011 og 2012 (se evt. indstilling vedrørende plan og koncept 04-04-2011). Dette skyldes, at arbejdet med konceptet har vist, at der er særlige problemstillinger, som kommunerne skal øve sig på at løse, fx sikring af et fælles driftsniveau, belysning i naturfølsomme områder eller kombination af bus- og cykelfremkommelighed.

Borgerrepræsentationen skal nu godkende, at Teknik- og Miljøforvaltningen kan modtage og anvende midlerne (4,5 mio. kr. i 2011 og 1,8 mio. kr. i 2012) fra de deltagende kommuner samt Region Hovedstaden.

Løsning

Det anbefales, at der gives en indtægts-, udgifts- og anlægsbevilling, så midlerne fra de deltagende kommuner og Region Hovedstaden kan overføres til Københavns Kommune.

Region Hovedstaden har afsat 4 mio. kr. til det fortsatte arbejde, og kommunerne dækker resten af budgettet på i alt 6,3 mio. kr. fordelt over to år.

Parterne har således besluttet, at det er vigtigt at holde momentum i et projekt, der potentielt set kan udvikle sig til et stort anlægsprojekt på op mod 900 mio. kr. Derfor skal projektsekretariatet dykke dybere ned i en række problemstillinger, og afprøve/udvikle konkrete løsninger, der kan give erfaring til de kommende ruters anlæggelse og planlægning. Derfor fortsætter projektsekretariatet, og midlerne anvendes både til finansiering af projektsekretariatet og konkrete aktiviteter. Projektsekretariatet forankres fortsat i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, og kan med godkendelse af denne indstilling afholde alle udgifter forbundet med projektet. Det være sig analyse af særlige problemstillinger og udvikling/afprøvning af løsninger herpå og konkrete tiltag, en regionsdækkende rejseplanlægger, evaluering af allerede gennemførte tiltag, partnerskab med større virksomheder og institutioner i tilknytning til cykelsuperstierne, afdække mulighederne for og udvikling af en tværgående ”giv-et-praj” ordning, samt gennemføre kampagner og information om de nye stier, etc.

Projektsekretariatet arbejder således for fællesskabet af kommuner og Region Hovedstaden, og kunne derfor som sådan være placeret i en anden kommune eller i Regionen. Center for Trafik i Teknik- og Miljøforvaltningen har tilbudt at lægge lokaler og kompetencer til, bl.a. fordi Københavns Kommune har været initiativtagere til projektet. Det er en løsning, der har fungeret til alles tilfredshed i det forløbne år.

Økonomi

Parterne i projektet anser bevillingen i denne indstilling som en investering i forhold til at sikre momentum i det store samarbejdsprojekt, som potentielt set kan beløbe sig til anlægsprojekter på omkring 900 mio. kr. (380 mio. kr. for Københavns Kommunes vedkommende).

Med denne indstilling gives således en tillægsbevilling på i alt 6,3 mio. kr. fordelt med 4,5 mio. kr. i 2011 og 1,8 mio. kr. i 2012. Region Hovedstaden bidrager med 4 mio. kr., og kommunerne bidrager tilsammen med 2,3 mio. kr. Københavns Kommunes andel er på knap 490.000 kr. i 2011, som dækkes via Teknik- og Miljøforvaltningens driftsbudget. Fordelingen af udgifterne i 2012 fastlægges først, når projektsekretariatet ved, hvor mange nye kommuner der ønsker at træde ind i samarbejdet.

Da mange parter er involveret, og mange interesser skal tilgodeses løbende, kan det blive nødvendigt at justere budgettet. Eventuelle budgetændringer vil blive meldt ind i forbindelse med de bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Projektsekretariatet og de øvrige parter påbegynder arbejdet, så snart aftalerne er på plads. Teknik- og Miljøudvalget vil hvert år mod årets afslutning få en status vedrørende projektets fremdrift, se indstillingen vedrørende Cykelsuperstier i hovedstadsregionen 4. april 2011.

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives en tillægsbevilling udformet som en udgifts- og indtægtsbevilling på 4,5 mio. kr. i 2011 og 1,8 mio. kr. i 2012 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3. Indtægterne stammer fra de deltagende kommuner og Region Hovedstaden, samt
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 4,5 mio. kr. i 2011 og 1,8 mio. kr. i 2012 til projektet Cykelsuperstier i hovedstadsregionen på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. april 2011
Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 10. maj 2011

Indstillingen blev anbefalet.
Til top