Mødedato: 10.05.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Statslige havvindmøller og låneramme

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at Københavns Energi gives mandat til at deltage i partnerskaber, der kan byde på statslige havvindmølleudbud, hvis de er rentable.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.      at Københavns Kommune kan stille garanti på op til 5,5 mia. kr. (2010-niveau) for Københavns Energis vindmølleinvesteringer på land og deltagelse i statslige havvindmølleudbud i henhold til statens havvindmølleplan, hvis de er rentable. Udmøntningen af garantistillelsen vil ske i takt med de enkelte projekter, hvor det vil blive forelagt særskilte indstillinger herom.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 10. december 2009 (BR 2009-123908), at opstillingen af vindmøller i København sker i regi af Københavns Energi. Den samlede investering er anslået til ca. 0,5 mia. kr.

Den 26. august 2010 vedtog Borgerrepræsentationen indstillingen om Københavns Kommunes etablering af vindmøller udenfor København (2010-62899) for op til et anslået beløb på 5 mia. kr., herunder at opstillingen kan ske i regi af Københavns Energi. Indstillingen åbner desuden op for, at der arbejdes for at forbedre de økonomiske vilkår for kystnære havvindmølleparker.

Af budgetaftalen for 2011 fremgår det, at København skal gå forrest og lade Københavns Energi opstille flere vindmøller både i og uden for København.

For at forbedre Københavns Energis muligheder for at opfylde Københavns klimaplan foreslås det, at Københavns Energi får mulighed for at deltage i partnerskaber, fx joint ventures, der byder på statslige udbud af havvindmøller i henhold til havvindmølleplanen, som ikke omfatter kystnære møller.

Det indstilles samtidig, at kommunen stiller garanti for Københavns Energis vindmølleinvesteringer på land og i forbindelse med ovennævnte havvindmølleudbud. Der er automatisk låneadgang hertil. Udmøntningen af garantistillelsen vil ske i takt med de enkelte projekter, hvor det vil blive forelagt særskilte indstillinger herom.

 

Løsning

For at nå klimaplanens målsætninger er der estimeret et behov for at opstille op til 130 store vindmøller ud over vindmøller i København. Da det kan være vanskeligt at finde tilstrækkelige placeringsmuligheder på land, åbner indstillingen vedtaget af Borgerrepræsentationen den 26. august 2010 op for, at der kan arbejdes på at forbedre afregningsforholdene for kystnære havvindmølleprojekter, idet sådanne projekter på nuværende tidspunkt alene kan modtage den samme støtte, som møller på land. Dette støtteniveau er utilstrækkeligt, da det ikke kompenserer for de fordyrende forhold ved etablering af vindmøller til havs.

Regeringen har lyttet til København og flere andre, der er interesseret i kystnære havvindmøller, og er indstillet på at forbedre de økonomiske vilkår, hvilket fremgår af regeringens netop offentliggjorte Energistrategi 2050. Men omfanget af forbedringen kendes endnu ikke, ligesom eventuelle betingelser for støtten heller ikke kendes.

På nuværende tidspunkt er vilkårene for opstilling af kystnære vindmøller udformet, så vindmølleopstilleren selv skal afholde omkostningerne til at føre elproduktionen i land. Disse omkostninger er betragtelige. Endvidere afregnes elprisen på markedsvilkår med et tillæg i 25 øre/kWh i en periode. Dette økonomiske grundlag er ikke tilstrækkeligt.

Når de nye rammer for denne type projekter bliver kendt, og hvis de vurderes tilstrækkelige, vil der blive forelagt en indstilling om en mulig københavnsk deltagelse i denne type projekter.

Blandt andet som følge af den fortsatte usikkerhed om det økonomiske grundlag for kystnære havvindmøller er det vurderet hensigtsmæssigt at lade Københavns Energi få mulighed for at deltage i de statslige havvindmølleprojekter, der udbydes i henhold til statens havvindmølleplan, hvis de er rentable.

Statslige havvindmølleudbud er karakteriseret ved, at det statslige Energinet.dk afholder omkostningerne ved at føre elproduktionen i land. Endvidere garanteres der en fast afregningspris i en årrække, således at der kan opnås en højere elpris, end hvad der gælder for de kystnære møller. Den garanterede pris er desuden med til at reducere den forretningsmæssige risiko, idet der sker en afkobling til markedsprisen, der kan variere.

Samtidig lægger regeringen op til, at Kriegers Flak bliver det næste statslige havvindmølleudbud med en installeret effekt på 600 MW svarende til eksempelvis 200 møller af 3 MW. Netop Kriegers Flak er i Københavns klimaplan nævnt som en af de muligheder, der er for at opfylde de ambitiøse målsætninger.

Med et tilsagn om en garantistillelse har Københavns Energi et godt og troværdigt grundlag for at gå i dialog med andre vindmølleoperatører omkring mulighederne for at deltage i relevante partnerskaber.

Lånerammen på 5,5 mia. kr. (2010 niveau) skal anvendes til den samlede finansiering af Københavns Energis vindmølleinvesteringer til lands og til vands, herunder også vindmøller i København.

Finansieringsbehovet for de konkrete projekter vil blive drøftet mellem Københavns Energi og Økonomiforvaltningen, hvor det vil være afgørende, at der er tale om rentable projekter. Indstillinger om garantistillelse i forbindelse med de konkrete vindmølleprojekter vil blive forelagt til politisk godkendelse.

I relation til klimaplanens målsætninger om CO2-reduktioner betyder deltagelse i statslige havvindmølleprojekter samtidig, at den CO2-reduktion, som havvindmøllerne medfører, tilskrives Københavns CO2-regnskab, selv om møllerne også vil blive opstillet uden en københavnsk involvering.

 

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for kommunen. Etablering af vindmøller vil medføre udgifter til anlæg og drift. Disse udgifter afholdes gennem låneoptag i selskabsregi og berører ikke umiddelbart kommunen.

Videre proces

Indstillingen foreslås behandlet på Økonomiudvalgets møde den 10. maj og Borgerrepræsentationens møde den 26. maj 2011.

 


Claus Juhl                                                               Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at Københavns Energi gives mandat til at deltage i partnerskaber, der kan byde på statslige havvindmølleudbud, hvis de er rentable.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.      at Københavns Kommune kan stille garanti på op til 5,5 mia. kr. (2010-niveau) for Københavns Energis vindmølleinvesteringer på land og deltagelse i statslige havvindmølleudbud i henhold til statens havvindmølleplan, hvis de er rentable. Udmøntningen af garantistillelsen vil ske i takt med de enkelte projekter, hvor det vil blive forelagt særskilte indstillinger herom.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. april 2011
Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 10. maj 2011

Indstillingen blev anbefalet.

Til top