Mødedato: 10.04.2018, kl. 17:30
Mødested: Studietur

Ny Værdighedspolitik 2018-21 samt status på værdighedspuljen

Se alle bilag

Der orienteres om regnskab for værdighedspuljen for 2017 og skal på den baggrund tage stilling til mindre omdisponeringer mellem indsatser. Herudover skal Københavns Kommunes Værdighedspolitik 2018-2021 godkendes.

Tidligere beslutninger

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende Københavns Kommunes værdighedspolitik 2018-2021, 'Et værdigt ældreliv i København’ jf. bilag 3.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.    

Problemstilling

Med Finansloven for 2016 fik Københavns Kommune ligesom landets øvrige kommuner tilført midler fra værdighedspuljen på baggrund af en objektiv fordelingsnøgle for udgiftsbehovet på ældreområdet. For at få andel i midlerne skal kommunerne hver især formulere en ’Værdighedspolitik’, der skal fornyes i det første år af hver valgperiode, dvs. aktuelt i 2018. En Værdighedspolitik for Københavns Kommune 2018-2021 forelægges derfor til godkendelse.

Værdighedsmidlerne er fordelt mellem Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF). Denne indstilling omfatter alene Sundheds- og Omsorgsudvalget andel af midlerne, som er fordelt på en række indsatser efter politisk forhandling i januar 2016 og igen i oktober 2017. På baggrund af regnskabet for 2017 indstilles to mindre omdisponeringer for 2018 og frem.

Løsning

Regnskab 2017 og omdisponering af midler

SUF’s andel af værdighedsmidlerne var i 2017 på 52,06 mio. kr.

I det foreliggende regnskab (bilag 1) kan der konstateres et samlet mindreforbrug på ca. 4,5 mio. kr. Størstedelen, ca. 4,221 mio. kr., kan overføres til 2018 til de samme indsatser, hvor der i 2017 var et mindreforbrug. Det resterende mindreforbrug på 264.000 kr. er et restbeløb fra en indsats, der er afsluttet i 2017 – hvormed de resterende midler derfor kan omdisponeres til andre indsatser.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller på den baggrund følgende justeringer:

  1. At der overføres 0,164 mio. kr. til indsatsen ’Mulighed for at vælge bad om aftenen’: Der er stigende efterspørgsel på indsatsen og det vurderes, at der vil være behov for de ekstra midler i 2018.

     

  2. At der overføres ca. 0,1 mio. kr. til indsatsen ’Kompliceret sorg’: Indsatsen blev besluttet i oktober 2017 med opstart i 2018 og der er afsat lidt færre ressourcer til indsatsen end påkrævet. De ekstra midler vil således skulle anvendes til at afvikle de allerede politisk besluttede aktiviteter.   

Der er vedlagt en samlet oversigt over de initiativer, der finansieres af værdighedsmidler i 2018 og frem, jf. bilag 2.  

Værdighedspolitik 2018-2021
Det er et krav for forsat at kunne modtage værdighedsmidler, at der vedtages en ny værdighedspolitik i løbet af 2018. Værdighedspolitikken skal ifølge ministeriets bekendtgørelse behandle følgende temaer:

1) livskvalitet

2) selvbestemmelse

3) kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen

4) mad og ernæring

5) en værdig død 

6) pårørende (Nyt tema i 2018)

Udover værdighedspolitikken har Københavns Kommune sin egen ældrepolitik, der udløber ved udgangen af 2018. Her opstilles de overordnede politiske mål for udviklingen af tilbud til den brede målgruppe af ældre med mange forskellige behov, mens Værdighedspolitikken pga. af de på forhånd fastlagte temaer fra statens side har et mere snævert fokus på den gruppe af ældre, som er afhængige af kommunens hjælp for at opretholde et værdigt ældreliv.

Umiddelbart kan det virke oplagt at slå processerne samme, således at den nye ældrepolitik og den nye værdighedspolitik bliver en og samme politik. Erfaringerne fra udarbejdelsen af den eksisterende ældrepolitik i 2014 var dog, at det kræver bred inddragelse af hhv. borgere, driften, Ældreråd, lokaludvalg og andre samarbejdspartnere samt politiske drøftelser med borgmester og udvalg ad flere omgange for at sikre en god politisk proces samt forankring i driften til en kommende politik. Hele denne proces vurderes først at kunne være afsluttet ind i 2019, hvilket overskrider den statsligt fastsatte tidsramme for vedtagelse af en ny værdighedspolitik.

Forvaltningen indstiller derfor, at der godkendes en værdighedspolitik for 2018-2021, som er identisk med den eksisterende værdighedspolitik for så vidt angår de 5 første temaer og udvidet med en ny tekst om det nye tema om pårørende.

En hurtig proces for vedtagelse af værdighedspolitikken, vil dels understøtte den fortsatte udmøntning af værdighedsmidlerne og dels fokusere både udvalgets og forvaltningens kræfter på den kommende udarbejdelse af en ny ældrepolitik for Københavns Kommune samtidig med, at de statslige krav til værdighedspolitikken overholdes. På sigt er målet dog, at de to politikker samles i én publikation.

Udkast til Værdighedspolitik for perioden 2018 - 2021 er vedlagt som bilag 3. I udarbejdelsen af teksten om pårørendetemaet er der taget udgangspunkt i den eksisterende ældrepolitiks reformspor 7, om netop pårørende samt input fra Ældrerådet, som har været inddraget i udarbejdelsen af udkastet. Socialforvaltningen har ligeledes set vedlagte udkast til værdighedspolitikken.

Både Socialforvaltningen og Ældrerådet er således orienteret om processen omkring vedtagelse af en fornyet værdighedspolitik og indforståede med en hurtig vedtagelse af en politik, som lægger sig op ad den eksisterende.

Økonomi

Godkendelse af værdighedspolitikken har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser. De foreslåede omdisponeringer er finansieret af Værdighedspuljen jf bilag 1 og 2.

Det bemærkes, at revisionspåtegnede regnskaber for indsatserne finansieret af værdighedsmidlerne i 2017 skal indsendes til ministeriet inden den 1. april 2018. De sidste regnskaber forventes således revisionspåtegnet i marts, og der må i den forbindelse tages forbehold for evt. regnskabsmæssige justeringer. 

Videre proces

Endeligt regnskab for anvendelse af Værdighedspuljen indsendes til ministeriet inden 1. april.  

Værdighedspolitikken skal godkendes i Økonomiudvalget den 10. april og i Borgerrepræsentationen den 19. april.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med udkast til oplæg til første drøftelse om politiske pejlemærker for en ny ældrepolitik, der forventes forelagt udvalget i løbet af 1. halvår 2018. En ny ældrepolitik forventes endeligt godkendt i Borgerrepræsentationen i første kvartal 2019.

 

Katja Kayser                                   /Helle Schnedler     

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgudvalget tager regnskab for værdighedspuljen for 2017 til efterretning, jf. bilag 1

  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender nedenstående omdisponeringer mellem initiativer (benævnt A og B).

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    3. at godkende Københavns Kommunes værdighedspolitik 2018-2021, 
         'Et værdigt ældreliv i København’ jf. bilag 3.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 16. marts 2018

Indstillingen blev godkendt og 3. at-punkt anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Dagsordenspunkt 19: Ny Værdighedspolitik 2018-21 samt status på værdighedspuljen (2018-0051356)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. april 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top