Forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 for almene boliger i serviceerhvervsområder
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 om ”Almene boliger i serviceerhvervsområder, Generelle bestemmelser" (bilag 1) godkendes med henblik på offentlig høring i to måneder.
Problemstilling
I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling den 22. september 2016 af pkt. 15, om "Startredegørelse til lokalplan for Postgrunden med tilhørende kommuneplantillæg" afgav Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at der etableres blandede boliger og vil derfor arbejde for, at muligheden for almene boliger udnyttes i kommuneplantillægget.”
For at gøre dette har Økonomiforvaltningen vurderet, at Borgerrepræsentationen skal vedtage et kommuneplantillæg, der generelt giver mulighed for at kræve almene boliger i serviceerhvervsområder (S), ligesom Kommuneplan 2015 sikrer i områder udlagt til boliger (B) og blandet boliger og serviceerhverv (C), idet det vil give en ens behandling under samme forhold.
Løsning
Forvaltningen har udarbejdet forslag til kommuneplantillæg for almene boliger i serviceerhvervsområder (bilag 1). Kommuneplantillægget vil ændre rammerne for lokalplanlægning i områdetypen ”Serviceerhverv (S)”, således at det muliggøres at stille krav i lokalplanerne om op til 25 procent almene boliger i disse områder, ligesom det allerede er muligt i områder udlagt til boliger (B) og til blandet bolig og serviceerhverv (C).
En sådan ændring af Kommuneplan 2015 vurderer Økonomiforvaltningen vil være en væsentlig ændring af kommuneplanen, hvorfor der i henhold til Planloven skal afholdes en forudgående høring, for at borgerne har mulighed for at komme med ideer og kommentarer til den kommende planlægning.
På den baggrund holdt kommunen en forudgående høring om kommuneplantillæg for almene boliger i serviceerhvervsområder i perioden 4. til 20. november 2016, efter at Økonomiudvalget var blevet informeret herom den 1. november 2016.
Desuden holdte Økonomiforvaltningen intern høring i perioden 14. oktober til 13. november 2016. Lokaludvalgene har slået svarene til den forudgående offentlighed og den interne høring sammen til et svar, hvorfor høringerne er behandlet samlet i hvidbogen (bilag 2), hvori høringssvarene fra de 18 indsendere (bilag 3), der kom i høringsperioden, gennemgås med forvaltningens bemærkninger og indstilling.
Justitsministeriet har ingen kommentarer, mens 8 lokaludvalg, Landsbyggefonden, KAB, Boligforeningen 3B og 5 borgere tilslutter sig kommuneplantillæggets intention.
Kun Ejendomsforeningen Danmark har betænkeligheder, idet foreningen opfordrer til, at kommunen administrerer planlovens beføjelser med besindighed. Forslaget til kommuneplantillægget anses for at være for vidtgående i forhold til, hvad der er hensigtsmæssigt, hvis man fortsat ønsker at se privat boligbyggeri i byen, herunder konvertering af erhvervsbyggeri til boliger. Men det er også for vidtgående i forhold til, hvad Planloven efter deres opfattelse åbner mulighed for.
Forvaltningen vurderer,
-
at kommuneplantillægget ikke udgør et problem for konverteringer, idet der kun er tale om krav ved lokalplanlægning,
-
at konkret rentabilitet i en almen boligforening afhænger af den konkrete sag. Beslutningen om at stille krav om almene boliger træffes af Borgerrepræsentationen ved behandling af lokalplan for den kommende boligbebyggelse,
-
at Planloven åbner mulighed for det stille forslag til ændring af kommuneplanen.
Kommuneplantillægget er screenet i henhold til Lov om Miljøvurdering af Planer og Programmer (bilag 4). Forvaltningen har på denne baggrund vurderet, at der ikke skal gennemføres en miljøvurdering. Forvaltningen har i henhold til loven hørt andre myndigheder, om de har kommentarer hertil. Det har ikke været tilfældet.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Hvis der stilles krav om almene boliger i kommende lokalplaner, giver loven dog en mulighed for, at grundejer kan kræve overtagelse fra kommunen af de arealer, der er udpeget til almene boliger. Det fremgår af Planlovens bemærkninger i forbindelse med lovforslaget, at muligheden for kommunal overtagelse er tiltænkt en situation, hvor kommunen ikke stiller den fornødne grundkapital til rådighed, eller at der ikke er nogen almen boligorganisation, der vil købe grunden.
Videre proces
Efter de 2 måneders høring vil eventuelle kommentarer, bemærkninger og indsigelser blive forelagt Borgerrepræsentationen i forbindelse med en endelig vedtagelse af kommuneplantillægget. Herefter bekendtgøres tillægget.
I lokalplaner i områder, der i Kommuneplan 2015 er udpeget til serviceerhvervsområder og er vedtaget efter kommuneplantillæggets endelige vedtagelse, kan der herefter stilles krav om almene boliger, hvor lovgivningens vilkår herfor er opfyldt.
Peter Stensgaard Mørch / Søren Tegen Pedersen
Beslutning
Dagsordenspunkt 4: Forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 for almene boliger i serviceerhvervsområder (2016-0413886)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. januar 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.