Mødedato: 10.01.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Samarbejde med Dragør kommune

Se alle bilag
Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om mandat til, at der forhandles med Dragør kommune om et samarbejde mellem Dragør kommune og Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives mandat til at forhandle med Dragør kommune om et evt. samarbejde mellem Dragør og Københavns Kommune.

Problemstilling

Dragør Kommune har rettet henvendelse til Københavns Kommune med henblik på at afsøge muligheden for at Københavns Kommune udfører en række opgaver for Dragør. ØU er orienteret herom i notat til aflæggerbordet 6/12. Et mere forpligtende samarbejde kræver en ændring af den gældende lovgivning, da det i dag kun er nabokommunen (i dette tilfælde Tårnby Kommune), som Dragør Kommune kan samarbejde med.
I regeringens lovprogram for 2011-2012 er en ændring af lov om forpligtende samarbejde nævnt.
Med henblik på fortsatte drøftelser med Dragør indstillinger Økonomiforvaltningen, at der gives mandat for at fortsætte dialogen og forhandlingerne med Dragør Kommune.

Løsning

Dragør Kommune har fremsendt lister med områder, hvor de er interesseret i et samarbejde med Københavns Kommune jf. bilag 1-3.
Det drejer sig om opgaver indenfor følgende områder :
·         Natur og miljø
·         Beskæftigelsesområdet
·         Specialundervisning
·         Genoptræning
·         Dele af det sociale område

Forvaltningerne har givet følgende foreløbige tilkendegivelser på baggrund af det tilsendte materiale fra Dragør Kommune:

Teknik- og Miljøforvaltningen

Et samarbejde mellem TMF og Dragør kommune vil kunne blive på Natur- og Miljøområdet. TMF har tilkendegivet, at det er muligt at indgå i et samarbejde, men der er dog visse områder nævnt i basisprogrammet, bilag 1, som TMF ikke udfører, fx virksomhedstilsyn på landbrug eller militære øvelsesterræner. Visse opgaver udføres kun sjældent fx på dele af vand- og jordområdet.  Det betyder, at kompetencerne og rutinen ikke fuldt ud er til stede til løsning af opgaverne.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

BIF har tilkendegivet, at alle aspekter af beskæftigelsesindsatsen principielt kan håndteres i BIF for Dragør Kommune, men at der er behov for en yderligere afklaring, før der kan tages endelig stilling til hensigtsmæssigheden i et samarbejde, herunder de økonomiske aspekter. Det gælder bl.a. i forhold til håndtering af refusionsstrømme mellem stat og kommuner i forhold til de mange lovbestemte proceskrav mv. på beskæftigelsesområdet. Et samarbejde med Dragør Kommune på beskæftigelsesområdet bør dog kun indledes såfremt det sker som led i et mere generelt samarbejde mellem de to kommuner.

Børne- og Ungdomsforvaltningen
Et samarbejde mellem BUF og Dragør Kommune vil kunne være på specialundervisning, PPR, uddannelsesvejldning og specialundervisning for voksne. BUF har tilkendegivet, at det er nødvendigt at drøftelserne med Dragør Kommune bliver mere konkrete, førend der kan tages stilling til en mulig opgavevaretagelse. Der udestår bl.a. mere udførlige opgavebeskrivelser på området.

Sundheds og Omsorgsforvaltningen
Et samarbejde mellem SUF og Dragør Kommune vil være på genoptræningsområdet. SUF har tilkendegivet, at de kan udføre træningsopgaver for Dragør Kommune under visse betingelser, men ikke kan overtage myndighedsfunktionen/visitationen i forhold til træningsopgaven og heller ikke overtage og udføre opgaver på hjælpemiddelområdet.

Socialforvaltningen
Et samarbejde mellem SOF og Dragør kommune vil være på dele af det sociale område. SOF har tilkendegivet, at de er overordnet positive overfor et samarbejde.

Ift. området for udsatte og psykiatri skal der være opmærksomhed på, at visitation af Dragørs borgere vil øge presset på forvaltningens tilbud, der allerede har visse udfordringer med at håndtere efterspørgslen. Dette er særligt relevant på Amager. 

På handicapområdet gælder der en tilsvarende problemstilling ift. efterspørgslen, og herudover ønsker SOF en nærmere dialog med Dragør Kommune om, hvorledes den sagsforberedende del og myndighedsdelen adskilles. Endvidere skal der på området ske en koordinering med SUF, idet SUF er leverandører i nogle af tilfældene (ex. boligændringer og hjælpemidler).

På baggrund af overstående anbefales det, at forvaltningerne i Københavns Kommune fortsætter dialogen og forhandlingerne med Dragør Kommune om et evt. samarbejde, såfremt lovgivningen ændres.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af overstående anbefales det, at forvaltningerne i Københavns Kommune fortsætter  forhandlingerne med Dragør Kommune om et evt. samarbejde. Når den endelige lovgivning på området er kendt, vil forhandlingerne kunne være mere konkrete, herunder kan der sættes økonomi på de overtagne opgaver. En evt. endelig aftale mellem København og Dragør Kommune vil kræve beslutning i BR, og det vurderes at en sådan aftale også bør behandles i fagudvalgene.


Claus Juhl

                                                /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 10. januar 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Til top