Mødedato: 10.01.2006, kl. 15:15

Status på civile beredskabsplaner

Status på civile beredskabsplaner

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 10. januar 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 18/2006

 

 

1.                   Status på civile beredskabsplaner

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at    Økonomiudvalget anmoder samtlige udvalg om en status og en redegørelse for det civile beredskab inden for de respektive udvalgs områder inden udgangen af januar 2006 med henblik på en koordineret revision af kommunens samlede beredskabsplan.

 

 

RESUME

På baggrund af det ændrede trusselsbillede, nedlæggelsen af Bered-

skab Storkøbenhavn, og ændringen af ressortfordelingen i kommunens

stående udvalg samt under hensyn til Økonomiudvalgets koordinerende funktion anmodes om en status og en redegørelse for det civile beredskab inden for de respektive udvalgs områder.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Trusselsbilledet og frygten for terror i både Danmark og omverdenen har gennem de seneste år udviklet sig og sat øget fokus på vigtigheden af det nationale beredskab. Som en del af det nationale beredskab skal Københavns Kommune varetage det kommunale redningsberedskab i København. 

 

I tilknytning hertil har nedlæggelsen af Beredskab Storkøbenhavn og den ændrede ressortfordeling pr. 1/1-2006 blandt de stående udvalg i kommunen, øget behovet for en opdatering og revision af kommunens samlede beredskabsplan.

 

Beredskabskommissionen og redningsberedskabet

Borgerrepræsentationen skal nedsætte en beredskabskommission til at varetage den umiddelbare forvaltning af kommunens redningsberedskab. Overborgmesteren er formand for beredskabskommissionen.

 

Beredskabskommissionen har ingen selvstændig kompetence, og kommissionens opgaver fastlægges af Borgerrepræsentationen. I det omfang Borgerrepræsentationen ikke fastlægger andet, påhviler det Beredskabskommissionen at træffe beslutninger, der er nødvendige eller naturlige i forvaltningen af kommunens redningsberedskab.

 

Redningsberedskabet skal kunne yde en forsvarlig indsats mod skader på personer, ejendom og miljøet ved ulykker, katastrofer og krig, og skal tillige kunne modtage, indkvartere og forpleje evakuerede mv.

 

Beredskabsplan

Som led i forvaltningen af redningsberedskabet skal der bl.a. udarbejdes en samlet plan for kommunens beredskab. Denne plan omfatter både en generel overordnet del, og en speciel del.

 

Den specielle del – som også kaldes "det civile beredskab" – varetages af de stående udvalg inden for hver deres ressortområde. Det er således det enkelte udvalg, der har ansvaret for den del af beredskabsplanen, der falder inden for det respektive ressortområde.

 

Økonomiudvalget har i henhold til den kommunale styrelseslov ansvaret for samordningen og koordinering af kommunens planlægningsopgaver. En samlet beredskabsplan indeholdende både den generelle og den specielle del skal derfor først forelægges Økonomiudvalget, inden den forelægges Borgerrepræsentationen til vedtagelse.

 

Anbefaling

På baggrund af det ændrede trusselsbillede, nedlæggelsen af Beredskab Storkøbenhavn, og ændringen af ressortfordelingen i kommunens stående udvalg samt under hensyn til Økonomiudvalgets koordinerende funktion anbefales det, at samtlige udvalg anmodes om en status og en redegørelse for det civile beredskab inden for de respektive udvalgs områder, inden udgangen af januar 2006, med henblik på en koordineret revision af kommunens samlede beredskabsplan.

  

ØKONOMI

-

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

-

 

 

Bjarne Winge                      

/Paul Sax Møller

 

Til top