Mødedato: 09.12.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Ændring af tilskudsregler hvor Københavns Kommune er tilskudsgiver

Se alle bilag
På Borgerrepræsentationens møde den 22. maj 2014 blev der fremsat medlemsforslag om undersøgelse af Eurovision Song Contest i København. Økonomiudvalget foreligges nu opdateret bilag til kasse- og regnskabsregulativet om tilskudsforvaltning på baggrund af beslutningen i Borgerrepræsentationen den 22. maj 2014.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,  
  1. at det opdaterede bilag til kasse- og regnskabsregulativet om tilskudsforvaltning godkendes,
  2. at beslutningen i 2. at-punkt i medlemsforslaget om undersøgelse af Eurovision anses for gennemført med nærværende indstilling og bilag.

Problemstilling

På Borgerrepræsentationens møde den 22. maj 2014, dagsordenspunkt 21, blev der fremsat medlemsforslag om undersøgelse af Eurovision Song Contest i København, hvor følgende blev besluttet:

at Økonomiforvaltningen sikrer, at fokus skærpes på en række elementer i forhold til udbetaling, styring og organisering af større tilskud til lignende arrangementer og projekter. Det drejer sig bl.a. om, at Kommunen stiller høje krav til kvaliteten i budgettet og budgetforudsætningerne ved projektstart – evt. ved at sammenligne med tal fra lignende projekter og evt. revisorpåtegnet budget og budgetforudsætninger. Endelig skal det betinges, at der i særlige tilfælde med større bevillinger og særligt komplekse projekter sker en budgetmæssig, politisk orientering af ØU undervejs, evt. med revisorpåtegning. Ovenstående tiltag vil blive gennemgået af ekstern revision (Deloitte) for at sikre, at tiltagene er dækkende og relevante. Ekstern revision kan supplere med evt. yderligere tiltag.

Løsning

Økonomiforvaltningen vurderer, at besvarelsen af Borgerrepræsentationens beslutning bedst besvares to-strenget.

I forhold til vurderingen af det enkelte projekt arbejder Kultur- og Fritidsudvalget således med en vurderingsmodel, der har til formål at vejlede vurderingen af ansøgninger på baggrund af en række parametre og indikatorer. Det videre arbejde med eventmodellen indgår i en dialog mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen om en generel udvikling og koordinering på eventområdet, bl.a. i forhold til kommunens Erhvervs- og Vækststrategi, samt eksterne parter og operatører. Endvidere arbejdes der kontinuerligt i forvaltningerne med best practice og principper for governance i det konkrete arbejde med tilskudsforvaltningen.

Endvidere har Økonomiforvaltningen, i dialog med Deloitte, opdateret bilaget til kasse- og regnskabsregulativet om tilskudsforvaltning på baggrund af ovenstående beslutning i Borgerrepræsentationen. Det bemærkes, at bilaget om tilskudsforvaltning udgør et fælles udgangspunkt og base for kommunens forvaltning af tilskud til projekter og risikostyringen heraf, men at der på kommunens forskellige områder er yderligere principper og modeller, der supplerer regelsættet heri, f.eks. Eventmodellen på Kultur- og Fritidsudvalgets område som nævnt ovenfor.

Bilaget om tilskudsforvaltning har været i høring hos forvaltningerne, og bemærkninger herfra er i videst muligt omfang indarbejdet i bilaget, herunder at der differentieres i kravene til risikovurderingen. Således stilles der ikke med bilaget krav om dokumenteret risikovurdering ved mindre, gentagne tilskud indenfor velkendte områder.

Overordnede ændringer i bilaget om tilskudsforvaltning 

Fokus i bilaget om tilskudsforvaltning har hidtil primært været opfølgning på gennemførte aktiviteter og regnskabsaflæggelse af det ydede tilskud. Det er vurderingen, at der herudover er behov for mere præcise retningslinjer for kommunens krav til tilskudsmodtagere inden og i forbindelse med projektstart samt mere eksplicitte overvejelser om behov for løbende orientering om de mest risikofyldte projekter til det politiske niveau. 

I bilaget er derfor indarbejdet, at der fremadrettet skal ske en differentieret tilgang til betingelser og grundlag for tilskud fra Københavns Kommune, så der stilles større krav til de særligt risikofyldte projekter, der defineres som dette på baggrund af konkret vurdering ud fra en række kriterier jf. nedenfor.

I bilaget er endvidere tydeliggjort, at der ved Borgerrepræsentationens godkendelse om at yde et tilskud til særligt risikofyldte projekter, oplyses om styringssetup’et på projektet. Ved oplysning om styringssetup tilknyttes overvejelserne bag risikovurderingen af projekter og den derudfra valgte opfølgningsmodel for det konkrete projekt. 

Samlet vurderes det, at ændringerne vil medføre et større fokus på risikostyringen af kommunens mest risikofyldte projekter.

Konkrete ændringer i bilaget om tilskudsforvaltning 
Det er tydeliggjort, at det som i dag er en forudsætning for beslutningen, at tilskuddet er i overensstemmelse med kommunalfuldmagten, lovgivning, statsstøtteregler m.v.

For hvert konkret projekt er der på baggrund
af ovenstående indarbejdet i regelsættet, at der sker en vurdering af risikoen i projektet ud fra væsentlige risikoparametre vedrørende bl.a. økonomi, interessenter, tilskudsmodtagers kernekompetencer, tidspres for projektets gennemførelse og Københavns Kommunes rolle i projektet.

Såfremt det vurderes, at der er tale om et meget risikofyldt projekt, som dermed kræver en særlig tæt opfølgning, skal det overvejes at få en revisionsvurdering af projektets budget og budgetforudsætninger og af økonomistyringen hos tilskudsmodtager samt, at der sker løbende orientering til Økonomiudvalget om udviklingen i projektet.

Ydermere er det præciseret, at overskridelse af det godkendte budget som udgangspunkt ikke kan forpligte Københavns Kommune til at yde yderligere tilskud til projektet, medmindre der ganske ekstraordinært eksplicit er aftalt og besluttet andet i Borgerrepræsentationen.

Sluttelig er det indarbejdet i bilaget, at såfremt der opstår behov for hjælp til at vurdere risikoen i et projekt samt udarbejdelsen af betingelser for et givet tilskud kan sagsbehandler/forvaltningen kontakte Intern Revision for sparring.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Ved Økonomiudvalgets godkendelse den 9. december 2014 træder bilaget om tilskudsforvaltning i kraft.




Bjarne Winge                                                                 Nick Skovgaard

Beslutning

Dagsordenspunkt 6: Ændring af tilskudsregler hvor Københavns Kommune er tilskudsgiver

Økonomiudvalgets beslutning den 9. december 2014

 

Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag:

"At forvaltningen undersøger, hvordan der kan tilføjes et afsnit til indstillingen, der beskriver mulige konsekvenser ved projekter, der afholdes med kommunale tilskud, hvor resultatkrav og mål ikke indfries tilfredsstillende."

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 8 stemmer mod 4. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: B, C og I.

Imod stemte: A, Ø, F og O.

Undlod at stemme: V.

 


Indstillingen blev herefter godkendt med 11 stemmer mod 1. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V og O.

Imod stemte: I.

Undlod at stemme: C.

 


Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Liberal Alliance ønsker, at der indføres konsekvenser ved tildelte tilskud, hvor fastlagte mål og resultatkrav ikke opfyldes tilfredsstillende.”

 


SF afgav følgende protokolbemærkning:

”SF stemmer imod forslaget fra Liberal Alliance, da vi finder det vil føre til mere unødig bureaukrati.”

Enhedslisten tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Til top