Mødedato: 09.12.2008, kl. 15:15
Omlægning af udflytterinstitutioner
Se alle bilag
Til top
Omlægning af udflytterinstitutioner
13. Omlægning af udflytterinstitutioner (2008-116298)
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til forslag om flytning af udflytterbørnehavegrupper på Nørrebro på baggrund af afsluttet høring.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalget godkender,
at udflytterinstitutionerne Nordstjernen og Vildrosen, efter eget ønske, sammenlægges pr. 1. maj 2009, hvorved Nordstjernens udflyttersted frigives til andre formål.
at der tilknyttes en rumlepotte (bus til en børnehavegruppe) til udflytterinstitutionen Spanager, rumlepotten opsamler børn på enten Vesterbro, Amager eller Indre By og kører til Spanagers udflyttersted i Lille Skensved.
at der fremlægges anlægsbevilling snarest muligt om: renovering af Nordstjernen, udvidelse af Spanager
at der hvis ovenstående forslag ikke er gennemførlige på grund af eksterne udlejere fremsættes alternative forslag indenfor anlægsrammen, som ikke reducerer antallet af udflytterpladser på Nørrebro yderligere.
at der fremlægges anlægsbevilling snarest muligt om finansiering af ovenstående tiltag via midlerne i tillægsaftalen.
Børne- og Ungdomsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at der overføres 4 mill. kr. fra driftsrammen (funktion 5.25.14.01) til anlægsrammen (funktion 5.25.14.03) på Børne- og Ungdomsudvalgets budget i 2008 til at finansiere det resterende anlægsbeløb ved disse forslag.
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at sagen oversendes til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
?Det præciseres, at der i forbindelse med denne sag og sagen Omlægningen af børnehavepladser skal ske en samlet overførsel på i alt 4 mio. kr. fra Børne- og Ungdomsudvalget bevilling Dagtilbud børn og unge, efterspørgselsstyret service, funktion 5.25.14.01 til Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling Anlæg, funktion 5.25.14.3.
Såfremt midlerne anvendes i 2009 må Børne- og Ungdomsudvalget søge om en overførsel i forbindelse med overførselssagen. Økonomiudvalget har derudover ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form?.
Problemstilling
Den 18. september 2008 blev det vedtaget i BR, at det indgår i budgetforhandlingerne, at der skal etableres 55 børnegrupper i 2008 og 2009 med henblik på at overholde den nationalt givne pasningsgaranti. Der er afsat 122,5 mio. i budgetforliget for 2009 (d. 9. oktober 2008)med henblik på at etablere disse grupper. Efterfølgende er der givet en tillægsbevilling til opretholdelse af pasningsgarantien på i alt 15 mio. kroner (jf. bilag 3).
Forslaget om flytning af udflyttergrupper er fremsat for, at kommunen kan opretholde pasningsgarantien, da børn opskrevet på ventelisten hurtigere kan få tildelt en plads. En tilførsel af børnehavepladser i et distrikt, med pres på pladserne, kan medvirke til, at ?tilsandede? vuggestuebørn kan overflyttes til børnehavepladserne og dermed ?frigive? vuggestuepladser til børnene på ventelisten.
Løsning
BUU vedtog den d. 1. oktober 2008 at sende forslaget om flytning af to udflyttergrupper på Nørrebro, til distrikter med behov for pladserne, i høring. I høringen bedes personale og forældre om at indgå i en proces med at finde i alt to grupper, der kunne flyttes med mindst mulig gene for børn og forældre på Nørrebro. Høringsfristen udløb d. 17. november. Der er i alt indkommet 51 høringssvar (jf. bilag 5).
Hovedkonklusionerne fra de indgående høringssvar
Resumé af alle høringssvar fremgår i bilag 5. De overordnede konklusioner er:
?Hvorfor lukke udflytterpladser for at afhjælpe et pasningsproblem andre steder i København? Flytning til et andet distrikt er ikke en optimal løsning?
?Nørrebro er en i forvejen belastet bydel, hvor udflytterbørnehaverne er medvirkende til at fastholde børnefamilierne i bydelen?
?Det er andre børnehaver, ikke udflytterbørnehaverne på Nørrebro, som har tomme pladser. Luk disse børnehaver i stedet?
Forvaltningens kommentarer til høringssvarenes overordnede konklusioner:
Ad. 1: ?Hvorfor lukke udflytterpladser for at afhjælpe et pasningsproblem andre steder i København? Flytning til et andet distrikt er ikke en optimal løsning?
Udflyttergrupper er en fleksibel og hurtig måde at etablere ekstra kapacitet i et distrikt med behov for pladserne. Flytning af pladser, i distrikter hvor der er merkapacitet af børnehavepladser, er således brugbart ? specielt hvis der ikke er afsat anlægsmidler til etablering af nye børnehavepladser.
Ad 2: ?Nørrebro er en i forvejen belastet bydel, hvor udflytterbørnehaverne er medvirkende til at fastholde børnefamilierne i bydelen?
Ved flytning af to udflyttergrupper fra Nørrebro vil bydelen forsat have den største andel af udflytterpladser i Københavns Kommune som helhed.
Udflytterpladserne fordeler sig p.t. således:
Distrikt
Antal udflytterinstitutioner
Kapacitet i udflytter
Amager
7
267
Indre By/Christianshavn
9
364
Østerbro
11
439
Vesterbro
8
322
Valby
7
335
Vanløse
7
290
Bispebjerg
2
80
Nørrebro
16
720
I alt
67
2817
Det fremgår af ovenstående, at der er 16 udflytterinstitutioner på Nørrebro med i alt 720 pladser. Planerne om at flytte to grupper fra distriktet (50 pladser), medfører at der fremadrettet vil være ca. 670 udflytterpladser i distriktet, hvilket er 281 flere pladser end Østerbro, som er det distrikt, som har næst flest udflytterpladser i alt. Det vurderes således, at der, på trods af flytning af to udflyttergrupper, fortsat tages hensyn til behovet for udflytterpladser på Nørrebro.
Ad. 3?Det er andre børnehaver, ikke udflytterbørnehaverne på Nørrebro, som har tomme pladser. Luk disse børnehaver i stedet?
Da det generelt har været vanskeligt at udbygge svarende til efterspørgslen, så må kommunen finde andre måder at etablere det nødvendige antal pladser på. En af flere måder er ved at flytte to udflyttergruppe fra Nørrebro til andre distrikter. Årsagen, til at det er Nørrebro-institutioner, der bliver ramt, er, at der i distriktet er flere børnehavepladser, end der er børn til og at udflyttergrupper er mulige at flytte, modsat stationære institutioner. Grunden, til at alle børnehaver på Nørrebro ikke er fyldt op, er således, at der generelt er merkapacitet af pladser i distriktet. Samtidig er der, selv med en flytning af to udflyttergrupper, fortsat flest udflytterpladser i distrikt Nørrebro, både i forhold til andre distrikter og i forhold til distriktets størrelse.
Konkrete høringsforslag
Følgende forslag er blandt andet indkommet på baggrund af den gennemførte høring:
Anvend Stevnsgades skole til børnepasning
Opkøb tomme boliger i Ørestaden
Opsæt pavillon på Spanagers udflyttersted
Brug husbåde i Ørestaden/Sydhavn til børnehaver
Anlæg nye udflyttere på Amager Fælled
Tilbyd pladser på Nørrebro til børn fra distrikter med pladsmangel og kør dem til Nørrebro
Lej Spejderhytter
Køb/lej flere rumlepotter & skovbusser
Køb eller lej velfærdsskure, som dem der er på byggepladser til etablering af en ?containerbørneby?
Anvend kirker på Vesterbro
Frivillig skabelse af grupperum til 3-10 års børn i de eksisterende fritidshjem
Indkøb/leje af godkendte pavilloner til frivillig opsætning på eksisterende udflyttersteder
Forslag om sammenlægning af den selvejende udflytter institution Blokhuset med den kommunale institution Valhalla, for derved at skabe flere vuggestuepladser på Nørrebro.
En række af de fremsatte forslag har ikke været anvendelige bl.a. på grund af manglende lovlighed og/eller Økonomi. Da der med tillægsaftalen er tilført yderligere midler, har det været muligt at inddrage nogle af forslagene. De forslag, der vurderes mulige at gennemføre behandles nedenfor.
I forbindelse med høringen om flytning af to udflyttergrupper fra Nørrebro er der indkommet to forslag, som Børne- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at der arbejdes videre med. Forslagene udspringer fra de konkrete, berørte institutioners personaler og forældre.
Forslag 1:
Frivillig sammenlægning af Udflytterinstitutionen Nordstjernen og Vildrosen (bilag 1)
Forældre og personaler i institutionerne Vildrosen og Nordstjernen har ansøgt om en sammenlægning af de to institutioner pr. 1. maj 2009.
De nuværende institutioner
Institutionsnavn
Adresse og distrikt
Normering
Kommunal/selvejende
Udflytter-børnehaven Nordstjernen
RUNGSTED PLADS 1
Nørrebro
Udflyttersted: FREDERIKSSUNDSVEJ 187A
3310 Ølsted
VG
BH
Kommunal
-
38
Selvejende
Evt. paraply:
Vildrosen
SANKT HANS GADE 27
Nørrebro
Udflyttersted: Vildroseholm
VG
BH
Kommunal
30
36
Selvejende
Evt. paraply:
Fremtidig institution
Navn
Adresse og distrikt
Normering
Kommunal/selvejende
Vildrosen/Nordstjernen
SANKT HANS GADE 27
Nørrebro
Udflyttersted: Vildroseholm
VG
BH
Kommunal
36
50
Selvejende
Evt. paraply:
Det fremgår af ovenstående, at der med forslaget oprettes seks vuggestuepladser samt nedlægges 24 børnehavepladser i distrikt Nørrebro. Samtidig frigøres Nordstjernens udflyttersted i Ølsted, som kan tilknyttes et distrikt med behov (Amager, Vesterbro eller Indre By).
Forslag 2: Frivillig udvidelse af eksisterende udflytterinstitution med en rumlepotte, som tilknyttes et distrikt med behov (bilag 2)
Udflytterinstitutionen Spanager har indsendt forslag om, at den eksisterende udflytterbørnehave på Nørrebro kan udvides med en Rumlepotte, som, via et opsamlingssted i et distrikt med behov, kan opsamle 20 børn og køre børnene til udflytterinstitutionen Spanager eksisterende udflyttersted. Herved sikres det, at den ekstra kapacitet på udflytterstedet benyttes i et distrikt med behov for pladserne. De institutioner, der har rumlepotter, har ikke indsendt forslag i høringsperioden, men forvaltningen vil undersøge, om der kan flyttes en Rumlepotte fra en anden institution på Nørrebro.
Nuværende institution
Institutionsnavn
Adresse og distrikt
Normering
Kommunal/selvejende
Spanager
SPANAGERVEJ 14A
4623 Lille Skensved
Opsamlingsadresse: NANNASGADE 18
VG
BH
Kommunal
-
40
Selvejende
Fremtidig institution
Navn
Adresse og distrikt
Normering
Kommunal/selvejende
Spanager
SPANAGERVEJ 14A
4623 Lille Skensved
Opsamlingsadresse: NANNASGADE 18
VG
BH
Kommunal
-
40
Selvejende
Satellit til Spanager
SPANAGERVEJ 14A
4623 Lille Skensved
Opsamlingsadresse:
I et distrikt med behov: Amager, Indre By eller Vesterbro
VG
BH
Kommunal
-
20
Selvejende
Det fremgår af ovenstående, at der med dette forslag kan etableres en udflyttergruppe i et distrikt med behov. Samtidig tilknyttes et distrikt, med behov for pladserne, en rumlepotte, som kører til moderinstitutionens, Spanagers, udflyttersted.
Udgangspunktet var, at der skulle frigives mindst to udflyttergrupper. Med ovenstående forslag frigives der 38 udflytterpladser fra Nordstjernen samt 20 pladser i rumlepotten, i alt 58 pladser, til andre distrikter med behov for pladserne.
Økonomi
Oprindelig anlægsramme
Tillægsaftale
Nyt forslag
Manko
Nørrebro
6,5 mill.
15 mill.
11. mill.
Vanløse/Brønshøj-Husum
1 mill.
15,5 mill.
I alt
7,5 mill.
15 mill.
26,5 mill.
4 mill.
Hvis forvaltningen skal leve op til høringssvarene og de politiske beslutninger i tillægsaftalen, er der er en restfinansiering på 4 mill. kroner. Det foreslås i denne indstilling, at denne restfinansiering dækkes ved at overføre et midlertidigt mindreforbrug på ej etablerede pladser på driftsrammen (5.25.14.01) i Børne- og Ungdoms-forvaltningens budget for 2008 til anlægsrammen for 2008 (5.25.14.03).
Af ovenstående midler skal de 11,9 mill. kr. anvendes i 2008, mens de resterende 15 mill. er tildelt i 2009 (afventer endelig vedtagelse af tillægsaftalen i BR 27/11-08). Kejd har igangsat forhandlinger om leje et konkret udflyttersted. Hvis indgåelse af lejeaftale kan gennemføres og politisk behandles i 2008, bliver der tale om en overflytning af et mindre anlægsbeløb ved dette konkrete forslag. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil søge om overflytning af det konkrete mindreforbrug på anlæg fra 2008 til 2009 i en senere indstilling, når udfaldet af lejesagen kendes.
Videre proces
Der udarbejdes i samarbejde med de ovennævnte institutioner en plan for det fremadrettede arbejde med omlægning af pladserne. Hvis det viser sig, at forslagene ikke er gennemførlige, da der blandt andet ved både Spanager og Nordstjernen er eksterne udlejere, som skal give deres accept, så fremlægger Børne- og Ungdomsforvaltningen alternativt forslag, som kan give det samme antal pladser inden for den samme ramme. Dette forslag vil ikke medføre, at der skal flyttes flere eller andre pladser fra Nørrebro.
Else Sommer Henriette Bjørn Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Omlægning af udflytterinstitutioner
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til forslag om flytning af udflytterbørnehavegrupper på Nørrebro på baggrund af afsluttet høring.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget
at udflytterinstitutionerne Nordstjernen og Vildrosen, efter eget ønske, sammenlægges pr. 1. maj 2009, hvorved Nordstjernens udflyttersted frigives til andre formål.
at der tilknyttes en rumlepotte (bus til en børnehavegruppe) til udflytterinstitutionen Spanager, rumlepotten opsamler børn på enten Vesterbro, Amager eller Indre By og kører til Spanagers udflyttersted i Lille Skensved.
at der fremlægges anlægsbevilling snarest muligt om: renovering af Nordstjernen, udvidelse af Spanager
at der hvis ovenstående forslag ikke er gennemførlige på grund af eksterne udlejere fremsættes alternative forslag indenfor anlægsrammen, som ikke reducerer antallet af udflytterpladser på Nørrebro yderligere.
at der fremlægges anlægsbevilling snarest muligt om finansiering af ovenstående tiltag via midlerne i tillægsaftalen.
At Børne- og Ungdomsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at der overføres 4 mill. kr. fra driftsrammen (funktion 5.25.14.01) til anlægsrammen (funktion 5.25.14.03) på Børne- og Ungdomsudvalgets budget i 2008 til at finansiere det resterende anlægsbeløb ved disse forslag.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 26. november 2008
Indstillingen blev godkendt. Vedr. indstillingens 6. at som er identisk med 8. at i sag nr. 7 om omlægning af børnehavepladser gøres opmærksom, at der er tale om en samlet overførsel af 4 mio. kr. fra driftsrammen til anlægsrammen i de to sager.
bilag
1. Sammenlægning af Nordstjernen og Vildrosen
2. Satellitdel til udflytterinstitutionen Spanager
3. Oversigt over tidligere fremsatte forslag, nuværende forslag, økonomi og kapacitet
4. Høringssvar
5. Høringsresumeer
6. Oversigt over politisk behandling