Mødedato: 09.10.2007, kl. 15:15

Københavns Kommunes ligestillingsredegørelse 2007

Se alle bilag

Københavns Kommunes ligestillingsredegørelse 2007

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 9. oktober 2007

 

 


J.nr. ØU 350/2007

 

5. Københavns Kommunes ligestillingsredegørelse 2007

Denne indstilling indeholder anmodning om, at Økonomiudvalget godkender vedlagte udkast til Københavns Kommunes Ligestillingsredegørelse, indskærper ligestillingskravet overfor forvaltningerne og anbefaler, at redegørelsen lægges til grund for den kommende handlingsplan for ligestilling.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller,

1.      at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, at vedlagte udkast til Københavns Kommunes redegørelse for situationen med hensyn til kønsligestilling på personale- og serviceområdet samt det politiske felt afgives til ligestillingsministeren,

 

2.      at Økonomiudvalget over for forvaltningerne indskærper, at de skal arbejde for at opfylde ligestillingslovens krav om at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning,

 

3.      at Økonomiudvalget beslutter, at redegørelsen lægges til grund for udviklingen af ligestillingshandlingsplanen 2008-2010.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. oktober 2007:

Indstillingen blev henholdsvis anbefalet (1. at-punkt) og godkendt (2. og 3. at-punkt).

 

Problemstilling

Hvert andet år skal landets kommuner og regioner i henhold til Ligestillingslovens § 5a gøre status over ligestillingen mellem mænd og kvinder i kommunen/regionen og indberette denne redegørelse til Ligestillingsministeren. Den næste redegørelse skal være sendt til ligestillingsministeren senest den 1. november 2007.

 

Løsning

Redegørelserne dækker i år områderne:

 

1.      Ligestillingspolitik på serviceområder, herunder kønssammensætning af råd, nævn og udvalg

2.      Personaleoplysninger og ligestillingspolitik på personaleområdet

3.      Kønsmainstreaming og ligestillingsvurdering

 

Kommuner og regioner kan anvende et elektronisk skema til at indberette ligestillingsredegørelserne. Ud fra indberetningerne fra alle landets kommuner offentliggøres en række nøgletal og oplysninger på hjemmesiden www.ligestillingidanmark.dk. På hjemmesiden kan man sammenligne indsatsen i de forskellige kommuner og søge inspiration til ligestillingsarbejdet.

 

Formålet med kommunerne og regionernes ligestillingsredegørelser er, at give borgerne indblik i ligestillingssituationen i kommunen og regionen og kommunalbestyrelsen eller regionsrådets indsats for at fremme ligestilling af kvinder og mænd. Redegørelserne kan anvendes som et led i det samlede arbejde med ligestilling og kønsmainstreaming (– at kønsmainstreame betyder, at man systematisk tænker ligestilling generelt ind i al planlægning og forvaltning), ligesom redegørelserne kan anvendes, som inspiration for andre kommunalbestyrelser og regionsråd i deres arbejde med ligestilling og ligestillingspolitik.

 

Københavns Kommunes redegørelse 2007 (bilag 2) gøres tilgængelig for borgerne på www.kk.dk. Redegørelsen indeholder blandt andet kommunens ligestillingspolitiske målsætninger i forhold til serviceydelser, indberetninger til råd, nævn og udvalg, kønsfordelingen blandt ansatte i kommunen og andre forhold af betydning for ligestillingsindsatsen i kommunen.

 

I ligestillingslovens § 4 står der, at offentlige myndigheder, inden for deres område, skal arbejde for ligestilling og indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning. Det betyder at ligestilling skal indarbejdes i aktiviteter og initiativer rettet mod borgerne og ikke kun i forhold til medarbejderne.

 

Det fremgår af redegørelsen, at Københavns Kommune endnu ikke arbejder systematisk med at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning (se besvarelsen af del 1, spørgsmål 1-2 og del 3 spørgsmål 19-21). Københavns Kommune har gennemført nogle initiativer i forlængelse af loven, især er KLIKK-programmet (flere kvindelige topledere i KK), Fædre og barsel-kampagnen, Ligestillingsvurderingprojektet sammenhængende ligestillingspolitiske projekter. Og der er desuden en række erfaringer med kønsopdelte målgruppespecificeringer især på det sundhedsforvaltningsmæssige område. Men det er karakteristisk, at ligestillingsinitiativerne primært retter sig mod personalepolitikken og i ringere grad og mindre systematisk i forhold til forvaltningernes serviceområder. Der arbejdes med andre ord endnu ikke systematisk med at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning.

 

Derfor anbefaler Økonomiforvaltningen, at Økonomiudvalget overfor forvaltningerne indskærper, at de skal arbejde for at indføre ligestillingslovens krav om at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning.   

 

Desuden anbefaler Økonomiforvaltningen, at redegørelsen lægges til grund for udviklingen af Handlingsplanen for Ligestilling 2008-2010. Handlingsplanen bør videreføre aktuelle initiativer såsom KLIKK-programmet, Ligestillingsvurderingsmodellen og Fædre og barsel-kampagnen og dels tilføre nye ligestillingsinitiativer. De personalepolitiske målsætninger bør fastholdes og videreudvikles, men derudover ligger der særlige udfordringer i at udvikle ligestillingsstrategier for – kønsmainstreame - kommunens borgerrettede serviceområder.

 

HØRING

Forvaltningernes repræsentanter i Det Centrale Ligestillingsudvalg har bidraget med indberetning af forvaltningernes ligestillingsarbejde ved udarbejdelsen af ligestillingsredegørelsen. Forvaltningernes personalechefer har bidraget med indberetning af kønsopdelte ledelsestal på niveau 1-3 og BR-sekretariatet har kontribueret med kønssamensætningen af råd, nævn og udvalg.

 

 

Økonomi

Udgifterne i forbindelse med udarbejdelse af ligestillingsredegørelsen afholdes indenfor Økonomiforvaltningens eksisterende budget.

 

Videre proces

Godkender Økonomiudvalget forslaget, sendes vedlagte forslag til Københavns Kommunes ligestillingsredegørelse til behandling i Borgerrepræsentationen den 25.10.2007. Under forudsætning af at BR godkender forslaget indberettes og indsendes Ligestillingsredegørelsen til Ligestillingsministeren senest den 1. november 2007.

 

Bilag

1.      Vejledning til læsning af udkast til ligestillingsredegørelsen.

2.      Udkast til Københavns Kommunes Ligestillingsredegørelse 2007

 

 

         Claus Juhl                                        /Bjarne Winge

 

 


 

Til top