Mødedato: 09.10.2007, kl. 15:15

Etablering af kbh.dk: københavnernes sociale, digitale netværk

Se alle bilag

Etablering af kbh.dk: københavnernes sociale, digitale netværk

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 9. oktober 2007

 

ØU 347/2007

 

 

4.                   Etablering af kbh.dk: københavnernes sociale, digitale netværk

 

 

 

Forslag om etablering af kbh.dk (tidligere benævnt Byforum) fremlægges til politisk behandling. Kbh.dk er en platform, hvorfra københavnerne kan udvikle deres sociale netværk. Kbh.dk giver københavnerne forbedrede muligheder for at dele ressourcer og oplevelser, udleve interesser, udtrykke sig og deltage aktivt i byens fysiske liv.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Økonomiforvaltningen anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.                  at etablere kbh.dk for perioden 2007-2009, ved at godkende udmøntningen af de ved budgetforhandlingerne 2007 afsatte midler. kbh.dk skal give københavnerne en platform for dannelsen af sociale netværk, der gør det nemmere at dele ressourcer og oplevelser, udleve interesser, udtrykke sig og deltage aktivt i byens fysiske liv. Den årlige udgift til kbh.dk på 3,1 mio. kr. i årene 2007-2009 (2007 p/l) afholdes indenfor Økonomiudvalgets ramme (bevilling ØKF, drift, IM-funktion 6.45.51.1) og finansieres af de ved budgetforhandlingerne 2007 afsatte midler.

 

2.                  at kbh.dk i 2009 evalueres med henblik på beslutning om videreførelse.

 

 

Problemstilling

Med velfærdssamfundet begrænses menneskets velfærd i mindre grad af mangel på materielle goder. Velfærdsoplevelsen begrænses af eller forbedres gennem sociale relationer. Når disse forbedres, eks. gennem integration i fællesskaber eller opdyrkelse af nye venskaber, opleves større livskvalitet.

 

Myspace.com, Facebook.com og SecondLife er eksempler på verdensomspændende digitale, sociale netværk der er i fremdrift. I disse netværk samarbejder brugere med andre brugere via forskellige moderne kommunikationskanaler, og herfra udspringer nye ideer, problemløsning og oplevelser.

 

Det foreslås, at Københavns Kommune nytænker servicen til borgerne, og tager initiativ til dannelsen af kbh.dk: Et brugerdrevent socialt mødested på nettet og i det fysiske byrum, der skal skabe fremdrift i københavnernes netværksdannelser og derved give københavnerne bedre vilkår for at finde hinanden og søge nye muligheder, social integration og fælles oplevelser.

 

Løsning

Der oprettes en hjemmeside med adressen www.kbh.dk, som københavnerne kan bruge via mobiltelefon og pc. Herpå kan københavnerne:

§        skabe sig en profil (med bl.a. kontaktoplysninger, kalender og personlige interesser)

§        danne grupper, eks. om fælles interesser eller modsvarende behov

§        udveksle sociale ressourcer, eks. tilbyde sig som frivillig, oversætter eller natteravn

§        skabe arrangementer og tage del i dem, eks. gadefester, bysport, kunstnerisk udsmykning eller lokalt "forskønnende" arbejds-/oprydningsdage

§        udtrykke sig ved hjælp af blogs, fotos og video

 

Kbh.dk er et socialt mødested, som bl.a. adskiller sig fra andre sociale netværk, ved at den er ikke-kommerciel og reklamefri. I forhold til internationale sociale netværk såsom Myspace og Facebook er det unikke endvidere, at københavnerne har et geografisk fællesskab, i form af byen København, hvori de kan mødes og skabe oplevelser.

 

Kbh.dk er en infrastruktur, som brugerne indholdsudfylder. Det er ikke kommunen, der skaber grupperne og indholdet på kbh.dk, det er københavnerne selv. Kommunens rolle er, for perioden 2007-2009 at sikre, at københavnerne har en platform, der er synlig og let at bruge, når én københavner har behov eller interesser, der modsvares af andre københavnere.

 

Via kbh.dk kan københavnerne få overblik over initiativer, der kan forbedre den sociale sammenhængskraft i byen, hvis endnu flere bidrager. Københavnerne får overblik over:

 

              I.      Mulighederne for at dele ressourcer, uselvisk, med andre – "en indsats-bank".

           II.      Mulighederne for at deltage aktivt i begivenheder i byen – "en aktiv-bank".

         III.      Mulighederne for at fortælle om og fremvise Københavns liv – fra københavner til københavner – "en kommunikations-bank".


Kbh.dk er ikke blot et projekt for de borgere, der bruger Internettet. Visionen er at det sociale netværk vil præge byens fysiske rum og komme den brede gruppe af københavnere til gavn. I hver bydel oprettes fysiske mødesteder, som er steder brugerne af kbh.dk kan aftales at mødes, og hvor de har mulighed for at udtrykke sig i bybilledet.

 

Brugerne kan eks. anvende mødestederne i forbindelse med motion, leg og spil: oplevelses-skattejagter i København, orienteringsløb, gå, cykel og løbeturer m.m. Der vil blive udført test med at anvende lygtepæle, bænke og fortovsfliser som mødesteder. Mødestederne tænkes nummererede, nogle vil være meget synlige i gadebilledet, andre mere skjulte, eks. placeret i en usædvanligt spændende baggård.

 

Noget af kbh.dks liv vil gå på tværs af København, andet vil være forankret i de enkelte lokalsamfund. Brugerne kan eksempelvis skabe kultur-arrangementer, motionsklubber, fotokonkurrencer. De kan danne bands, madklubber og ordninger for hundeluftning, nabohjælp og besøgsvenner.

 

Kbh.dk vil også finde anvendelse i forbindelse med større events og temaer, der præger byen. I forbindelse med musikfestivaler, temauger eller kulturelle events kan kbh.dk være københavnernes mødested for planlægning og udstilling, møder og debat.

 

Initiativet vil også markere København uden for byens grænser og være til gavn for bl.a. turister, der via kbh.dk kan møde københavnerne, både inden, under og efter besøg i København. Der kan være brugere af kbh.dk, som finder det interessent at byde turister med hjem i privaten til en "rigtig københavnsk middag". Andre vil måske bare blogge deres private besyv om, hvori København og københavnernes særegenhed består.

 

Visionen

Målsætningen for projektet er, at flere københavnere får anledning til at udvikle deres sociale netværk og dele deres interesser med andre københavnere.

 

Samlet vil fænomenet kbh.dk blive oplevet af københavnerne som en kilde til social velfærd i en moderne storby, hvor få får talt med deres nabo, og mange mangler andre mennesker at dele oplevelser og interesser med. Erfaringer fra internationale sociale netværk viser at mængden af brugere indledningsvist vokser langsomt for pludseligt at blive ramt af voldsom vækst. Det er målet, at 50.000 københavnere vil bruge kbh.dk i det første år, og at brugerskaren efter 2 års drift vil nærme sig 125.000, svarende til hver 4. københavner.

 

Jura
Oprettelsen af kbh.dk skaber behov for, at der på forsiden af kbh.dk henvises til et sæt betingelser (svarende til hvad alle hjemmesider med brugerstyring har) og for at kommunen tager affære, i tilfælde af overtrædelser.

 

Økonomi

Kbh.dks sekretariat forankres i Økonomiforvaltningen, Center for Borgerservice og lokaliseres på Rådhuspladsen 77, st., i nærmiljø med bl.a. sekretariatet for Outgames. Den årlige udgift udgør 3,1. mio. kr. (2007 p/l) i årene 2007, 2008 og 2009. Kbh.dk er et led i planen om at skabe mere åbenhed på Rådhuset, jf. BR 337/06. Der er i budgettet afsat 3,1. mio. kr. til "Byforum", der i denne indstilling foreslås lanceret med den officielle titel "kbh.dk", i hhv. 2007, 2008 og 2009.

 

Videre proces

 

Dato

Aktivitet

25/10 2007

BR behandling med henblik på godkendelse

1/11 2007

Etablering af kbh.dk-sekretariat og teknisk udviklingsteam

Maj 2008

Lancering af kbh.dk og etablering af fysiske mødesteder

Januar 2009

Lancering af fase II af kbh.dk, med bl.a. international del

Ultimo 2009

Indstilling for ØU og BR, med henblik på stillingstagen til, om kbh.dk skal videreføres

Tabel 1: Tidsplan for udvikling og lancering af kbh.dk

 

Bilag

1.      Visualisering af kbh.dk

2.      Juridisk notat om kbh.dk

 

 

Claus Juhl                                                /Henrik Plougmann Olsen

 

 

Til top