Beretning om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2006
Beretning om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2006
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 9. oktober 2007
ØU 360/2007
1. Beretning om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2006
Revisionsdirektoratet har udbedt sig Økonomiudvalgets stillingtagen til:
1) Den del af revisionsberetningen, der angår Økonomiudvalgets forvaltning.
2) De områder, hvor Økonomiforvaltningen har en koordinerende rolle i forhold til andre forvaltninger.
INDSTILLING OG Beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget, 2. at Økonomiudvalget tiltræder, at bilag 1 afgives og fremsendes som besvarelse af revisionsberetningen for regnskabsåret 2006. |
Problemstilling
Revisionsdirektoratet (RD) har den 14. september 2007 afgivet beretning om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2006.
Økonomiudvalget (ØU)behandlede og godkendte tidligere den 11. september 2007 høringssvar på Revisionsdirektoratets revisionsprotokollat 2/2006 vedrørende Økonomiforvaltningens (ØKF) årsregnskab (ØU 303/2007 – bilag 2). ØKF har ingen yderligere bemærkninger til den del af revisionsberetningen, der angår Økonomiforvaltningen.
Hvad angår de områder, hvor ØU har en koordinerende rolle i forhold til andre udvalg, har Økonomiforvaltningen kommentarer, der opdeles i 2 kategorier:
1. Bemærkninger til revisionsberetningen
2. Risikoområder i 2007
Løsning
Bemærkninger til revisionsberetningen
1. I ØU, Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), Socialudvalget (SUD), Teknik- og miljøudvalget (TMU) og i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) er der problemer med uafstemte statuskonti, som udgør en risiko for regnskabet i følgende år. RD gør med rette opmærksom på, at dette forhindrer, at der kan vises et retvisende billede af regnskabet. Udvalgene tilkendegiver, at det fremadrettet sikres, at der sker den påkrævede afstemning. ØKF er enig i nødvendigheden af dette og vil understrege dette i regnskabscirkulæret.
2. Der er problemer med udarbejdelse og anvendelse af de retningslinjer og forretningsgange, som ifølge kasse- og regnskabsregulativet skal foreligge og efterfølges. Dette gælder for samtlige udvalg i kommunen. Der bør sættes fokus på, at disse i fremtiden holdes ajour, er relevante og er medarbejderne bekendte. Dette gælder ikke mindst i forbindelse med organisationsændringer. ØKF mener, at god økonomistyring skal kunn e bygge på klare og hensigtsmæssige regler, som den enkelte medarbejder kan forstå og efterfølge.
3. Anlægskartoteket er i SUD og i Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) ikke kvalitetssikret tilstrækkeligt, hvilket kan påvirke det omkostningsbaserede regnskab og kommunens balance som helhed. ØKF opfordrer alle forvaltninger til, at der arbejdes på at finde en løsning. Anlægsregnskaber skal aflægges korrekt og rettidigt. Specielt i lyset af de omfattende anlægsprojekter der igangsættes i de kommende år.
4.
RD ser ikke den af Beskæftigelses- og
Integrationsforvaltningen (
5.
RD kræver, at forvaltningerne skal anmode om
tillægsbevillinger (
6. RD har kritiseret den sene indsendelse af ledelseserklæringer, f.eks. fra ØKF og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF). ØKF mener ikke, at dette udgør en regnskabsmæssig risiko på lige fod med kontrolsvigt eller bogføringsfejl, da den pågældende periode er afsluttet og ikke længere kan påvirkes. ØKF finder dog, at ledelseserklæringen er et værdifuldt redskab, som skal tages alvorligt, da den både sætter et tydeligt fokus på ledelsens ansvar for regnskabets korrekthed og bidrager til at gøre regnskabsaflæggelsen mere sammenlignelig med den private sektor.
7. Der kan også i SOF identificeres risikoområder i forbindelse med manglende styring. RD påpeger, at fejlandelen i sagsbehandlingen er for høj, specielt på kontanthjælpsområdet. Samtidigt er kontrolintensiteten, målt i antallet af udførte ledelsestilsyn, faldet fra 2005 til 2006. Det er uklart, hvad disse sagsbehandlingsfejl koster kommunen. Revisionens bemærkninger giver ikke anledning til yderligere bemærkninger fra ØKF.
8. Prisfastsættelsen på hjemmeplejeområdet, som er omfattet af fritvalgsordningen, har været præget af problemer med omkostningskalkulationen. Dette gælder både for SOF og for SUF. Der vil evt. skulle ske efterbetaling til private leverandører, hvis det viser sig, at beregningerne ikke er foretaget på korrekt vis. Revisionens bemærkninger giver ikke anledning til yderligere bemærkninger fra ØKF
Risikoområder i 2007
Fremadrettet kan det med udgangspunkt i beretningen og den seneste regnskabsprognose pr. august konstateres, at der er flere risikoområder for kommunen. Disse er beskrevet nærmere i bilag 1 og vedrører:
·
Økonomistyringen i
· Hjemmeplejeområdet
· Børnefamilier med særlige behov
· Sygedagpengeområdet
· Sundhedsområdet
· Parkering København
Opfølgning
ØKF følger ovenstående risikoområder tæt i forbindelse med budgetopfølgningen og er i dialog med de enkelte forvaltninger omkring nødvendige tiltag. Det er målet, at væsentlige afvigelser bliver opdaget tidligt, så det er muligt hurtigere at gribe ind og træffe nødvendige foranstaltninger.
ØU har desuden senest på budgetseminaret i august drøftet, hvordan behovet for at styrke økonomistyringen i Københavns Kommune kan imødekommes. ØKF har i den forbindelse præsenteret en række tiltag der er iværksat, og som har til formål at forbedre kommunens økonomistyring, jf. bilag 4. En væsentlig del af disse tiltag indgår i budgettet for 2008.
Tiltagene vedrører bl.a.:
· Styrket intern kontrol gennem etablering af en intern revision
· Fælles uddannelse for økonomimedarbejdere i Københavns Kommune
· Hurtigere regnskabsprognoser til udvalgene
· Nyt budgetmodul
· Fælles ledelsesinformation
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Opfølgning af aktiviteter og opgaver relateret til
revisionsberetningen 2006 sker fortløbende i ØKF. ØU vil i januar 2008 blive
orienteret om status på ØKFs opfølgning på revisionsberetningen.
Bilag
1. Besvarelse til Beretning om revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 2006, ØU, sep. 2007.
2. Beslutningsprotokol (ØU 303/2007) vedr. "Besvarelse af revisionsprotokollat 2/2006, vedr. ØKF", ØU, september 2007.
3. Oversigt over tiltag vedr. "Styr på økonomien", ØKF, sep. 2007.
Claus Juhl /Bjarne Winge