Udmelding af kolonihaveområder som "ikke varige"
Udmelding af kolonihaveområder som "ikke varige"
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 9. oktober 2001
J.nr. ØU 277/2001
1. Udmelding af kolonihaveområder som "ikke varige"
INDSTILLING OG BESLUTNING
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen
at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at meddele Miljø- og Energiministeriet, at 16 (heri inkluderet 6, som er helårsbeboede) af de 68 kommunalt ejede kolonihaveområder i Københavns Kommune, som er markeret på vedlagte oversigtskort, bilag 1, skal være "ikke varige" kolonihaver. De øvrige kolonihaveområder ejet af Københavns Kommune i og uden for kommunen – bortset fra de to neden for nævnte - bliver herefter "varige", når kolonihaveloven træder i kraft.
at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at meddele Miljø- og Energiministeriet, at en andel af NF Sundvænget og en andel af NF Borgervænget, begge på jord ejet af Københavns Kommune og beliggende i kommunen, skal være "ikke varige". Resten af NF Sundvænget og NF Borgervænget bliver "varig". Afgrænsningen af de "ikke varige" andele er vist på de to vedlagte kort, bilag 2 og 3, over områderne.
at godkende, at de tre kolonihaveområder, som Københavns Kommune ejer uden for kommunen (i Lyngby-Tårbæk og Herlev) bliver "varige", når kolonihaveloven træder i kraft.
at godkende de to aftaler mellem Københavns Kommune og Kolonihaveforbundet, som er vedlagt som bilag 4. I aftalerne indgår den ovennævnte opdeling af kolonihaveområderne på kommunens jord i "varige" og "ikke varige". Den ene aftale, som vedrører kolonihaverne inden for kommunen, vedrører desuden opsigelsesfrister, betingelser ved eventuel nedlæggelse og andre vilkår for de kolonihaveområder, der foreslås "ikke varige". Det vedlagte skema, bilag 5, giver en oversigt over aftalens punkter.
Økonomiudvalgets beslutning: Ø stillede, med tilslutning fra L, følgende ændringsforslag:
"Alle haveforeninger og nyttehaver med undtagelse af de seks, der benyttes til helårsbeboelse, gøres varige"
For ændringsforslaget stemte 3 medlemmer: Ø og L.
Imod stemte 8 medlemmer: A, F, C og V.
1 medlem undlod at stemme: B.
Ændringsforslaget var dermed forkastet.
Indstillingen blev herefter anbefalet.
Behandling: Til Borgerrepræsentationen.
RESUME
Folketinget vedtog den 1. juni 2001 en kolonihavelov, som forudsætter, at alle eksisterende kolonihaveområder, der er taget i brug inden 1. november 2001, bliver "varige kolonihaveområder", medmindre ejeren af området senest denne dato meddeler Miljø- og Energiministeriet, at området ikke skal være et varigt kolonihaveområde. Kolonihaver, som anlægges efter den 1. november 2001 bliver alle varige.
Hvis et kolonihaveområde ikke udmeldes som ''ikke varigt'' inden fristens udløb, vil kommunens muligheder for senere at disponere over arealet til andet formål være yderst begrænsede.
Kolonihaveområder, der udmeldes som "ikke varige", vil som hidtil kunne sikres ved indgåelse af langvarige lejekontrakter. Kommunens politik på kolonihaveområdet har hidtil været at bevare kolonihaveområderne med mindre der er særlige planmæssige begrundelser for nedlæggelse, og når nedlæggelse er nødvendig, har kommunen skaffet erstatningsarealer. Der er i kommuneplanen fastlagt arealer til nye koloni- og nyttehaver, som kan anvendes til erstatningsområder.
På denne baggrund gennemgik en arbejdsgruppe med repræsentanter for Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen i sommeren 2001 de kolonihaveområder, som er ejet af kommunen – herunder de tre kolonihaveområder med beliggenhed i andre kommuner. Kommunens generelle interesse i at bibeholde kolonihaverne som et grønt indslag og et væsentligt rekreativt tilbud i byen blev afvejet over for kommunens interesse i på sigt at kunne disponere helt eller delvist over kommunale arealer til andre formål (f.eks. skolebyggeri, institutioner eller boliger).
På dette grundlag indstillede indstillede Økonomiforvaltningen den 14. august 2001 til Økonomiudvalget, at der blev offentliggjort et forslag om, at 25 af kommunens 68 kolonihaveområder i Københavns Kommune, vist på kortbilaget til forslaget, samt kommunens to kolonihaveområder i Herlev Kommune blev udmeldt "ikke varige". Økonomiudvalget vedtog med enkelte ændringer vedrørende offentlighedsproceduren, at forslaget skulle offentliggøres fra den 29. august til den 26. september 2001. I løbet af offentlighedsperioden blev der afholdt 4 meget velbesøgte borgermøder med brugerne af de haveområder, der blev foreslået "ikke varige". Forvaltningen modtog 63 henvendelser om forslaget, herunder 28 vedrørende kolonihaveområderne inden for kommunen.
Bl.a. på baggrund af de offentlige møder og de mange henvendelser fra kolonihavebrugerne i offentlighedsperioden har Kolonihaveforbundet for Danmark og Københavns Kommune udarbejdet to aftaler, en om kolonihaverne i Københavns Kommune, og en om kolonihaverne i Herlev Kommune.
Aftalerne har reduceret antallet af kolonihaveområder, der skal udmeldes som "ikke varige" til Miljø- og Energiministeren, til 16. Herudover udmeldes to haveområder delvis som "ikke varige" Aftalen om kolonihaveområderne i Københavns Kommune indeholder desuden en række punkter, der sikrer de "ikke varige" haver fordi de ikke bliver omfattet af kolonihaveloven.
De "ikke varige" haver får opsigelsesfristerne forlænget meget i forhold til i dag, og Københavns Kommune forpligter sig til forholdsregler ved eventuel nedlæggelse af et "ikke varigt" kolonihaveområde, som svarer til, hvad der gælder i kolonihaveloven om nedlæggelse af "varige" haver, og herudover også til støtte til flytning af husene. I aftalen for Københavns Kommune indgår desuden en bekræftelse af den tidligere aftale med HF Prøvestenen (der ligger på privat areal, fastlagt til industriformål), om at Københavns Kommune vil skaffe erstatningshaver, når nedlæggelse bliver aktuel. Aftalerne opfanger samtidig de fleste af de fremførte indsigelser mod det offentliggjorte forslag.
Det forslås, at de to ovennævnte aftaler mellem Kolonihaveforbundet og Københavns Kommune godkendes, og at følgende 16 kolonihaveområder på dette grundlag udmeldes "ikke varige" til Miljø- og Energiministeriet:
- NF Øbro Økohaver og NF Sydhavn, som er fastlagt til skoleformål i kommuneplanen,
- NF Bakkehaverne, som er fastlagt til institutionsformål i kommuneplanen,
- HF Bispevænget, som tænkes anvendt til institutionsformål på langt sigt,
- NF Faste Batteri, som tænkes anvendt til udvidelse af Islands Brygges skole og ligger stationsnært,
- HF Stien, som er fastlagt til serviceerhverv i kommuneplanen,
- NF Oasen og NF Helgoland, som tænkes anvendt til boligformål i forbindelse med etableringen af Amager Strandpark,
- NF Kongelundsvej 200 og HF Stjernelund, som ligger inden for 500 m afstand af Ørestad Station, hvor Metroen og Øresundsforbindelsen krydser hinanden, jf. det som bilag 6 vedlagte kort af området omkring Ørestad Station,
- HF Ny Kongens Enghave (helårsbeboelse),
- HF Kalvebod (helårsbeboelse)
- HF Frederikshøj (helårsbeboelse)
- HF Mozart (helårsbeboelse)
- HF Engly (helårsbeboelse)
- HF Trekanten, Valby (helårsbeboelse)
Desuden foreslås det, at to kolonihaveområder udmeldes delvis som "ikke varige":
- NF Sundvænget, hvoraf en del, som vist på vedlagte kort, bilag 2, reserveres til udvidelse af Sundby Gasværk med henblik på senere biogas-produktion.
- HF Borgervænget, hvoraf en del, som vist på vedlagte kort, bilag 3, tænkes anvendt til udvidelse af Kildevældsskolen.
Forslaget vil medføre udgifter i forbindelse med etablering af erstatningshaver, som for de "varige kolonihaveområders vedkommende er en konsekvens af kolonihavelovens bestemmelser, og for de "ikke variges" vedkommende er præciseret i aftalen mellem Kolonihaveforbundet og Københavns Kommune.