Mødedato: 09.09.2003, kl. 15:00

Endelig vedtagelse af lokalplan "Sadolin & Holmblad" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Endelig vedtagelse af lokalplan "Sadolin & Holmblad" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 9. september 2003

 

 


J.nr. ØU 288/2003

 

4. Endelig vedtagelse af lokalplan "Sadolin & Holmblad" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Sadolin & Holmblad" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer og tilføjelser om sikring af eventuelle arkæologiske forekomster samt ophævelse af servitutbestemmelser m.v.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnte lokalplan hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 27. august 2003

Anbefalet. Der etableres fysiske foranstaltninger, f.eks. bomme, på passagemulighederne og stiforbindelserne via Badensgade.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. september 2003

Anbefalet

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen

 

 

RESUME

Den offentlige høring fandt sted fra 7. april til 27. juni 2003. I høringsperioden har der på internettet været oprettet en hjemmeside for planforslagene, i Kvarterhuset i Jemtelandsgade har været opsat en plancheudstilling og samme sted afholdtes i juni et borgermøde med ca. 20 deltagere fra lokalområdet.

I høringsperioden er modtaget 14 henvendelser, heraf 3 fra øvrige forvaltninger.

Foranlediget af Københavns Bymuseums ønske anbefales, at der tilføjes et stk. 2 i § 11 om, at udgravningsarbejde kan påbydes standset i henhold til Lov om museer.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker mulighed for indpasning af daginstitutioner i hele lokalplanområdet, uden at dispensation fra lokalplanen er nødvendig. Efter aftale med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslås det, at lokalplanforslagets bestemmelser fastholdes, idet spørgsmålet tages op med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med henblik på udformningen af fremtidige lokalplaner.

Vedrørende en henvendelse fra Københavns Energi om påpegning af bygassen som ressourcerigtig løsning, bemærkes, at en henvisning til "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" er medtaget som fodnote til formålsparagraffen.

Øvrige henvendelser er fra Sundby Lokalråd, Socialdemokratiets 9. kreds og kvarterets ejer- og grundejerforeninger samt beboere og indeholder synspunkter vedrørende det kommende boligbyggeri, kultur- og idrætshuset, dagligvarebutikken samt sti- og passagemuligheder:

Det nye boligbyggeri anses at være for højt og tæt og forringe lysforholdene både for Badensgadebebyggelsen og for boligbebyggelsen overfor mod henholdsvis Moselgade og Lyneborgade.

Forvaltningen finder, at nybyggeriets placering og volumen harmonerer med de eksisterende bebyggelsesforhold i og uden for området. Man finder også, at der er taget hensyn til rimelige afstandsforhold og til at begrænse skyggepåvirkninger, der ikke går udover det forventelige i en bymæssig sammenhæng.

Kultur- og idrætshuset ønskes ikke som nabo, da sådanne funktioner erfaringsmæssigt tiltrækker unge ballademagere til gene for beboerne. Herudover er naboerne mod øst bekymrede for deres friarealers lysforhold og ønsker at blive inddraget i den videre projekteringsproces.

Efter forvaltningens opfattelse vil husets mangfoldige tilbud i sig selv bidrage til at beskæftige de unge med sunde aktiviteter. Hvad angår lysforhold for naboejendommene er der taget højde herfor i lokalplanen. Økonomiforvaltningen vil på grundlag af en afholdt arkitektkonkurrence forestå den kommende projektering af kultur- og idrætshuset og vil i den forbindelse sikre, at borgere og kommende brugere af huset m.fl. bliver inddraget.

Den fremtidige dagligvarebutik i hallen mod Lyneborggade bør være en mindre butik til betjening af de lokale beboere i cykel- og gangafstand. Man så helst hallen nedrevet og erstattet af boligbyggeri.

Hallen indgår i bebyggelsesplanen, da bygherren ønsker den bevaret, og da det er politisk besluttet at søge indretning af en 1000 m² stor dagligvarebutik muliggjort ved et tillæg til lokalplanen samtidig med, at det overordnede plangrundlag herfor i form af et tillæg til kommuneplanen tilvejebringes.

Passagemuligheder og stiforbindelser via Badensgade ønskes ikke fastlagt i lokalplanen af hensyn dels til bevaring af det særlige og rolige gademiljø dels til grundejernes ønske om at fastholde retten til frit at kunne disponere over stiarealer, der i dag ligger på privat grundareal.

Passagemuligheden fra Prags Boulevard via Badensgad e til Lergravsvej har efter forvaltningens vurdering både funktionel og visuel betydning i forhold til intentionen om at skabe sammenhæng med kvarteret. Fysiske foranstaltninger i skellet til Sadolin-grunden kan udføres, så forbindelsen fortrinsvis er attraktiv for gående.

De to tværgående stiforbindelser er ligeledes vigtige i forhold til sammenhængen i kvarteret. Der er ingen andre forbindelser på tværs i området mellem Lergravsvej og Holmbladsgade. Stiforbindelserne har derfor betydning for bl.a. adgangen til Østrigsgades og Sønderbro Skoler. Stiforbindelsen fra Moselgade via Badensgade til Ungarnsgade indgår ligeledes i Kvarterplanen for Holmbladsgade samt Trafikplan for Amager som en vigtig stiforbindelse for kvarteret. Fastlæggelse af stierne i lokalplanen ændrer ikke på det eksisterende forhold mellem kommunen og grundejerne, idet stierne ikke er fastlagt som privat fællesvej. Således vil kommunen fortsat leje arealet af grundejerne. Imødekommelse af grundejernes forslag forudsætter en ny lokalplanhøring.

Øvrige forhold omhandler dels ønske om ophævelse af bestemmelse i ældre servitutter, som forvaltningen anbefaler imødekommet, samt ændring af en tinglysningsdato, dels forventning om at den private Lyneborggade retableres, renoveres og beplantes af bygherren for det nye boligbyggeri, samt at eksisterende parkeringsmuligheder i gaden bevares, hvilket er forhold, der vil blive taget op i forbindelse med byggesagsbehandlingen. Herudover er der positive tilkendegivelser om områdets omdannelse og forskønnelse som bidrag til løft af kvarteret.


 


Til top