Indførelse af direkte dirigering af alarmopkald fra mobiltelefoner til Alarmcentralen for Storkøbenhavn (Bygge- og Teknikudvalget)
Indførelse af direkte dirigering af alarmopkald fra mobiltelefoner til Alarmcentralen for Storkøbenhavn (Bygge- og Teknikudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 9. august 2005
J.nr. ØU 291/3005
20. Indførelse af direkte dirigering af alarmopkald fra mobiltelefoner til Alarmcentralen for Storkøbenhavn (Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget tager til efterretning,
at følgende projekt rejses overfor ejerkredsen bag Alarmcentralen for Storkøbenhavn
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget anbefaler, at Økonomiudvalget tager til efterretning,
at følgende projekt rejses overfor ejerkredsen bag Alarmcentralen for Storkøbenhavn
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2005
Taget til efterretning henholdsvis anbefalet.
Økonomiforvaltningen
indstiller,
at Økonomiudvalget tager indstillingen til efterretning, idet det dog forudsættes, at udgifterne i forbindelse med sagen afholdes indenfor Bygge- og Teknikudvalgets egen ramme. Der henvises til vedlagte notat"
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. august 2005
Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.
Behandling:-
RESUME
Ministeren for Videnskab, Teknologi og Udvikling har besluttet, at der skal iværksættes et pilotforsøg med direkte dirigering af alarmopkald fra mobiltelefoner til alarmcentralerne samt en vis form for automatisk stedfæstelse af, hvorfra mobiltelefonen ringer. Det er Ministeren for Videnskab, Teknologi og Udvikling samt IT og Telestyrelsens intention, at resultaterne af pilotforsøget skal gøres landsdækkende med virkning fra januar 2006, såfremt pilotprojektet fremkommer med brugbare resultater.
Det er Københavns Brandvæsens opfattelse, at pilotforsøget vil fremkomme med brugbare resultater, som bl.a. vil få stor betydning for hurtigere og langt mere sikker stedfæstelse af ulykker, som anmeldes til alarmcentralerne via mobiltelefoner end tilfældet er i dag (ny alarmeringsordning). Fra Rigspolitiets side forelægger der accept af, at alarmcentralerne uden for Storkøbenhavn overgår til direkte dirigering af mobiltelefon opkald til alarmcentralerne pr. januar 2006. Det er Københavns Brandvæsens vurdering, at man ikke kan undlade at indføre den ny stedfæstelsesteknologi samt den direkte dirigering af mobil opkaldene til Alarmcentralen for Storkøbenhavn, da det vil være uholdbart at serviceniveauet hvad angår mobiltelefonopkald vil være lavere i Storkøbenhavn end i den øvrige del af landet.
Den ny alarmeringsordning forventes at medføre omkring 600.000 flere alarmopkald om året til alle alarmcentralerne, hvorved belastningen på disse vil stige ved en indførelse af de nye muligheder. For så vidt angår de ekstra opkald til alarmcentralerne, forventes det yderligere, at størstedelen af opkaldende vil komme fra hovedstadsområdet og dermed vil skulle dirigeres direkte til Alarmcentralen for Storkøbenhavn hos Københavns Brandvæsen.
Det er derfor Bygge- og Teknikforvaltningens vurdering, at der på Alarmcentralen for Storkøbenhavn bør indføres ny teknologi, som kan håndtere de nye stedbestemmelsesdata fra mobiltelefoner, og at der samtidig bør indrettes en ekstra arbejdsplads til brug for de kendte spidsbelastningsperioder. Endvidere bør der bemandingsmæssigt på døgnbasis oprettes en ekstra plads, således at nuværende niveau for besvarelse af 112 opkald kan bibeholdes. Herved undgås de negative konsekvenser for Alarmcentralen for Storkøbenhavn i form af et nedsat serviceniveau i forhold til hvor hurtigt 112 opkald kan besvares samt at Alarmcentralen for Storkøbenhavn ikke vil kunne anvende de nye stedbestemmelsesdata til hurtig og sikker lokalisering af ulykker anmeldt via mobiltelefoner.
Projektet skal igangsættes af ejerskabet bag Alarmcentralen for Storkøbenhavn hvorfor Københavns Brandvæsen vil rejse sagen overfor denne.