Mødedato: 09.08.2005, kl. 15:00

Opfølgning på analyse af sygesikringsområdet 2002 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Opfølgning på analyse af sygesikringsområdet 2002 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 9. august 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 289/2005

 

 

13.                Opfølgning på analyse af sygesikringsområdet 2002 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender orienteringen om status på arbejdet med anbefalingerne i "Analyse af sygesikringsområdet 2002" herunder, at anbefalingerne vedrørende en særlig analyse på speciallægeområdet samt iværksættelse af benchmarking på speciallægeområdet ikke iværksættes

                     

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at orienteringen videresendes til Økonomiudvalget.

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2005

Indstillingen blev godkendt.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget tager orienteringen om status på arbejdet med anbefalingerne i 'Analyse af sygesikringsområdet 2002' til efterretning. Det godkendes i den forbindelse, at anbefalingerne vedrørende en særlig analyse på speciallægeområdet samt iværksættelse af benchmarking på speciallægeområdet ikke iværksættes.

 

 

 

RESUME

Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejdede i foråret 2003 "Analyse af sygesikringsområdet 2002". Analysen blev godkendt af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 24. april 2003(SOU 94/2003) og efterfølgende af Økonomiudvalget den 29. april 2003 (ØU 118/2003). Sundhedsforvaltningen skal herefter en gang årligt aflevere en redegørelse til Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget, hvori de udgiftsdæmpende initiativer evalueres.

 

Analysen indeholdt en række anbefalinger som Sundhedsforvaltningen har arbejdet med i den forløbne periode.

 

Sundhedsforvaltningen har med henblik på at inddrage Sundheds- og Omsorgsudvalget i forhandlingsoplæg på overenskomstområdet, haft forelagt forvaltningens forslag til overenskomster vedrørende speciallægehjælp, psykologhjælp og almen lægegerning.  Tilsvarende har Sundhedsforvaltningen orienteret Sundheds- og omsorgsudvalget om de nye overenskomster, herunder de økonomiske konsekvenser som overenskomsten vil medføre for Københavns Kommune. 

 

På speciallægeområdet har Sundhedsforvaltningen brugt mange ressourcer på at udarbejde en praksisplan for speciallægeområdet, hvilket har betydet at de to anbefalinger omhandlende en særlig analyse af speciallægeområdet samt iværksættelse af benchmarking på speciallægernes ydelser ikke er blevet gennemført. Speciallægeområdet skal som det øvrige sygesikringsområde overføres til Region Hovedstaden pr. 1. januar 2007, hvorfor Sundhedsforvaltningen indstiller at disse aktiviteter ikke iværksættes.

 

I forbindelse med analysen blev det påpeget at udgiftsudviklingen indenfor kiropraktik og psykologhjælp var vokset med 50% i årene 1998 -2001. Udviklingen er derfor fulgt nøje og for kiropraktik er der pr. 1. april 2005 iværksat udgiftsdæmpende foranstaltninger i form af honorarnedsættelse. Udgifterne til psykologhjælp har ikke givet anledning til iværksættelse af særlige aktiviteter.

 

Der har ikke i den forløbne periode været relevante muligheder for sammen med Amtsrådsforeningen at iværksætte udbud og udlicitering på sygesikringsområdet, som var en del af anbefalingerne.

 

Det blev i forbindelse godkendes af Sygesikringsanalysen bestemt, at Sundhedsforvaltningen årligt skal udarbejde en redegørelse, hvori de udgiftsdæmpende initiativer evalueres. Det skal i den forbindelse nævnes at nærværende indstilling er den anden der følger af "Analysen af Sygesikringsområdet 2002"

 

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender orienteringen om status på arbejdet med anbefalingerne i "Analyse af sygesikringsområdet 2002" herunder, at anbefalingerne vedrørende en særlig anal yse på speciallægeområdet samt iværksættelse af benchmarking på speciallægeområdet ikke iværksættes, samt at orienteringen videresendes til Økonomiudvalget.  

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejdede i foråret 2003 "Analyse af Sygesikringsområdet 2002". Analysen blev forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget den 24. april 2003 (SOU 94/2003) og efterfølgende forelagt Økonomiudvalget den 29. april 2003. Begge udvalg godkendte indstilling og Sundhedsforvaltningen skal herefter én gang årligt aflevere en redegørelse til Sundheds- og Omsorgsudvalget, hvori de udgiftsdæmpende initiativer evalueres.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget tog den 15. januar 2004(SOU 396/2003) redegørelse om arbejdet i 2003 til efterretning.

Sundhedsforvaltningen har ligeledes i 2004 arbejdet videre med anbefalingerne i analysen. Anbefalinger og status fremgår af de efterfølgende 8 punkter.

 

1. Inddragelses af Sundheds- og Omsorgsudvalget

Det foreslås, at Sundhedsforvaltningen arbejder med at have nogle temadrøftelser el. lign. i Sundheds- og Omsorgsudvalget i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, således at udvalget dels orienteres om forhandlingsoplæggene for de forskellige områder, dels så der i udvalget opnås en afklaring af, hvad kommunen gerne vil opnå i Sygesikringens Forhandlingsudvalg.

 

Status på anbefalingen

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 15. januar 2004, drøftede udvalget forvaltningens indstilling vedrørende forslag til ændringer i sygesikringsoverenskomsterne vedrørende Speciallægehjælp (SOU 397/2003) og Psykologhjælp (SOU 398/2003).

 

Endvidere forelagde Sundhedsforvaltningen en indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 16. december 2004 vedrørende forslag til ændringer i overenskomsten vedrørende almen lægegerning (SOU 439/2003).

 

Alle forslag er videresendt til Sygesikringens Forhandlingsudvalg med henblik på de efterfølgende overenskomstforhandlinger.

 

 

2. Bedre budgetgrundlag

Det foreslås, at Sundhedsforvaltningen i forbindelse med overenskomstforhandlingerne og resultatet heraf gør følgende:

  • Når der foreligger et forhandlingsoplæg, da udarbejder et skøn over den økonomiske ramme.
  • Når der foreligger et endeligt resultat af overenskomstforhandlingerne, da beregner de økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Beregningerne skal indgå i den månedlige budgetopfølgning for det indeværende budgetår og bliver indregnet i det kommende budgetår.

 

Status på anbefalingen:

 

Til mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 31. marts 2005 (SOU 60/2005), havde Sundhedsforvaltningen udarbejdet et notat til orienteringspunkt om de nye overenskomster for Fysioterapi, Vederlagsfri Fysioterapi, psykologhjælp og Speciallægehjælp herunder radiologi. I notatet redegøres for de økonomiske konsekvenser i Københavns Kommune. Konsekvenserne er efterfølgende indregnet i Sundhedsforvaltningens budgetforslag for 2006 og i de regnskabsmæssige forventninger i 2005.

 

3. Speciallægehjælp

Udgifterne til speciallægehjælp er stigende i Københavns Kommune. Samlet kan realvæksten i udgifterne til speciallægehjælp forklares ud fra et stigende antal indbyggere i Københavns Kommune samt et svagt voksende ydelsesforbrug.

Det foreslås, at der igangsættes en analyse af speciallægeområdet for at få identificeret årsagen til udgiftsstigningen i speciallægehjælpen, samt hvilke områder af speciallægehjælpen, der er i vækst. Analysen (/-erne) kan gennemføres med hjælp fra et konsulentfirma.

Formålet med analysen er, at se nærmere på udviklingen i ydelsessammensætningen for speciallægehjælp for at fastslå, i hvilket omfang realvæksten kan tilskrives specifikke ydelser.

 

Status på anbefalingen:

Sundhedsforvaltningen har endnu ikke iværksat analysen, idet udarbejdelsen af praksisplanen for Speciallægehjælp har krævet flere ressourcer end forudsat.  Det er Sundhedsforvaltningens indstilling, at formålet med en sådan analyse fortsat er aktuel, men at resultatets anvendelse ikke vil være aktuelt for Københavns Kommune i samme omfang som hidtil, idet sygesikringsområdet overgår til den kommende Region Hovedstaden fra 1. januar 2007.

Sundhedsforvaltningen foreslår derfor, at denne anbefaling ikke iværksættes.

 

4. Øvrige Ydelser

Udgifterne til øvrige ydelser er vokset med 50 pct. fra 1998 – 2001. Det anbefales derfor at udgiftsvæksten følges nøje. Specielt bør der rettes fokus på årsagerne til udgiftsstigningerne indenfor kiropraktik og psykologhjælp.

Sundhedsforvaltningen udarbejder en gang årligt statistikker for både kiropraktik og psykologhjælp, hvor den enkelte yder sammenlignes med de øvrige ydere. Statistikkerne drøftes i kontaktudvalgene der er etableret på de to områder, med henblik på at udviklingen i produktionen af ydelser på de to områder kan diskuteres og analyseres.

Status på anbefalingen:     

Udgifterne indenfor kiropraktik og psykologhjælp er blevet fulgt i forbindelse med den løbende budgetopfølgning og drøftet i de respektive kontaktudvalg.

Udgifterne til kiropraktorhjælp steg fra 2003 til 2004 med 47,6 % hvilket er ud over det forventede. Der er i den nye overenskomst, der trådte i kraft den 1. april 2004, indgået et økonomiprotokollat, der sikrer at udgiftsudviklingen nøje følges og hvis det skønnes nødvendigt iværksættes udgiftsdæmpende foranstaltninger. Som følge af den store stigning i udgiftsudviklingen er der pr. 1. april 2005 iværksat en landsdækkende honorarnedsættelse, således at udgifterne ved det nuværende aktivitetsniveau vil falde.

Udgifterne til psykologhjælp steg fra 2003 til 2004 med 8,5% hvilket ikke har givet anledning til iværksættelse af særlige initiativer.

 

5. Benchmarking 

Sundhedsforvaltningen har gode erfaringer med benchmarking af udvalgte ydelser hos de praktiserende læger. Det anbefales, at Sundhedsforvaltningen udbreder værktøjet til også at omfatte f.eks. speciallægernes ydelser.

 

Status på anbefalingen:

 Sundhedsforvaltningen har endnu ikke iværksat denne benchmarking idet udarbejdelsen af praksisplanen for Speciallægehjælp har krævet flere ressourcer end forudsat.  Det er Sundhedsforvaltningens indstilling, at formålet med en benchmarking fortsat er aktuelt, men at resultatets anvendelse ikke vil være aktuelt for Københavns Kommune i samme omfang som hidtil, idet sygesikringsområdet overgår til den kommende Region Hovedstaden fra 1. januar 2007.

Sundhedsforvaltningen foreslår derfor, at denne anbefaling ikke iværksættes.

 

6. Udbud og udlicitering

En måde at styre de stigende ydelsesudgifter er ved at gennemføre en udbudsforretning for at undersøge, om den producerede ydelse kan leveres til en bedre og billigere pris.

Det anbefales, at Københavns Kommune følger op på denne anbefaling i de fora, hvori kommunen er repræsenteret og dermed støtter Amtsrådsforeningens analysearbejde.

Status på anbefalingen:

Der har ikke i 2004 været relevante muligheder for at rejse spørgsmålet. Sundhedsforvaltningen vil løbende følge op på anbefalingen i relevante fora.  

 

7. Generelt

Det foreslås, at Sundhedsforvaltningen en gang årligt afleverer en redegørelse til Økonomiudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget, hvori de udgiftsdæmpende initiativer evalueres.

Endvidere foreslås det, at budgetanalyser på sygesikringsområdet fremover i højere grad tematiseres, således at der udvælges bestemte områder, f.eks. områder med vækst, eller med ændringer i efterspørgselsmønstret etc., til nærmere analyse.

Status på anbefalingen:

Nærværende indstilling er den anden der følger af "Analysen af Sygesikringsområdet 2002".

Der har ikke i 2004 været iværksat særlige budgetanalyser.     

 

8. Kontering på det rammebelagte frem for på det lovbundne område.

Arbejdsgruppen har foretaget en teknisk gennemgang af udgifterne på sygesikringsområdet, og vurderet praksiskontorets kontoplan i forhold til, hvorvidt hver enkel udgift er konteret korrekt.

Med baggrund i gennemgangen anbefales det, at konteringen af AIDS-forebyggelse, grå stær, influenzavaccinationer, praksiskonsulenter, udviklingscenter for almen praksis og samtlige lokalaftaler fremover konteres på det rammebelagte frem for på det lovbundne område. Den samlede udgift, der fremover anbefales konteret på det rammebelagte frem for på det lovbundne, udgjorde i 2001 27,7 mille. kr.

Det anbefales, at omkonteringerne foretages med virkning fra budget 2004.

Status på anbefalingen

Omkonteringen er foretaget med virkning fra budget 2004.

 

 
MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

Udgifterne til sygesikringsområdet er primært lovbundne udgifter. De samlede udgifter til denne funktion udgjorde i regnskab 2004, 1.647.182.000 kr. I Sundhedsforvaltningens sidste prognose forventes udgifter i 2005 at udgøre 1.655.428.000 kr. Udgifterne til almen lægehjælp og speciallægehjælp udgør mere end halvdelen af de samlede udgifter. Udgiftsudviklingen følges løbende og indgå i de løbende regnskabsprognoser.

 

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Ingen.

 

Ib Haurum                         

                                                                                       / Jens Egsgaard

 

 

Til top