Mødedato: 09.06.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Frigivelse af midler til genopbygning af nærgenbrugsstationen i Hørgården, Amager Vest

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af midler til genopbygning af nærgenbrugsstationen i Hørgården, som nedbrændte delvist i sommeren 2012.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der frigives en anlægsbevilling til genopbygning af Hørgårdens Nærgenbrugsstation på 2,0 mio. kr. i 2015 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Takstfinansieret anlæg. De bevillingsmæssige ændringer fremgår af økonomiafsnittet.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Nærgenbrugsstationer er en integreret del af kommunens affaldssystem, og giver borgerne mulighed for affaldssortering og genbrug i nærområdet.

Dele af nærgenbrugsstationen i Hørgården nedbrændte i sommeren 2012. Det eneste, der stod uskadt tilbage var mandskabsfaciliteterne. Siden da har nærgenbrugsstationen været indrettet med midlertidige funktioner.

Nærgenbrugsstationen ønskes genopbygget, så de midlertidige funktioner erstattes af permanente bygninger, så skader på ødelagt belægning og hegn udbedres og så erfaringer fra borgerinddragelsesprocessen bruges ved genopbygningen.

På det tidspunkt nærgenbrugsstationen nedbrændte, var kommunens nærgenbrugsstationer ikke forsikrede, og forvaltningen søger derfor en bevilling til genopbygningen.

Løsning

Forvaltningen anbefaler, at der bevilges anlægsmidler til genopbygningen af de dele af nærgenbrugsstationen i Hørgården, der nedbrændte som følge af påsat brand.

De dele der nedbrændte og som skal genopbygges er:

  • Faciliteter til modtagelse og opbevaring af en række affaldsfraktioner
  • Bytte- og værkstedsfaciliteter
  • Redskabsskur
  • Istandsættelse af ødelagt belægning og hegn

Nærgenbrugsstationen er finansieret af affaldstakstmidler og drives af Københavns Kommune. Arealet, nærgenbrugsstationen ligger på, er stillet til rådighed af grundejeren, Boligselskabet 3B.

Umiddelbart efter branden blev der indgået et samarbejde mellem Boligselskabet 3B, som administrerer boligerne i Hørgården, Partnerskabet 3B, Økonomiforvaltningen (Center for Sikker By), Miljøpunkt Amager og Teknik- og Miljøforvaltningen. Formålet med samarbejdet var at iværksætte tiltag, der kunne forebygge eventuelt fremtidigt hærværk på nærgenbrugsstationen. Fokus var særligt på lokal inddragelse for at opnå større ejerskab til nærgenbrugsstationen.

Det har konkret udmøntet sig i en borgerinddragelsesproces, hvor områdets borgere har deltaget aktivt i arbejdet med at definere, hvordan nærgenbrugsstationen kan genopbygges, så der på området skabes mere liv, øget ejerskab og bedre udfoldelsesmuligheder. Bl.a. har det været en succes, at den midlertidige nærgenbrugsstation har været åbnet op ind mod Hørgården frem for at være indhegnet og kun tilgængelig i åbningstiden. Det har signaleret åbenhed frem for lukkethed.

Borgerinddragelsesprocessen er efterfølgende blevet evalueret og erfaringer vil i videst mulig omfang indarbejdes i genopbygningen (se bilag 1 og 2 for udformning af pladsen og tidsplan for genopbygningen).

Hovedkonklusionerne fra borgerinddragelsesprocessen var:

  • Bevar den åbenhed, som den midlertidige nærgenbrugsstation har haft.
  • Kombinationen af aktiviteter, ophold og nærgenbrugsstation har skabt god synergi.
  • Fokuser på nærgenbrugsstationen som et sted, der inviterer til at eksperimentere med genbrug, affald, teknik og miljø i en social sammenhæng.
  • Byg en nærgenbrugsstation med fleksible muligheder, der løbende kan tilpasses ændrede behov.

Nærgenbrugsstationer generelt
Hørgården nærgenbrugsstation er én af kommunens fem nærgenbrugsstationer, som alle spiller en vigtig rolle i det københavnske affaldssystem. Nærgenbrugsstationerne er kendetegnet ved at være lokalt forankrede og tilbyder bl.a. sorteringsmuligheder tæt på borgere, som ikke har mulighed for at kildesortere affald på egen matrikel. Samtidig tilbydes der på nærgenbrugsstationerne byttefaciliteter, hvor effekter, der er for gode til at smides ud, kan byttes mellem lokale borgere. Dette er meget populært blandt nærgenbrugsstationernes brugere. Nærgenbrugsstationerne fungerer derudover som et udstillingsvindue for kommunens affaldsløsninger og er et sted hvor borgerne kan få hjælp, vejledning og viden om affaldsforhold. Nærgenbrugsstationerne er bemandende tre dage om ugen – to hverdage og én dag i weekenden. På en almindelig åbningsdag er der mellem 50 og 300 besøgende på hver nærgenbrugsstation.

Nærgenbrugsstationerne er med til at støtte op om en række af initiativerne i Ressource- og Affaldsplan 2018, herunder mere direkte genbrug samt øget og bedre affaldssortering.

Økonomi

Beløbet på 2,0 mio. kr., som overføres til bevillingen Takstfinansieret anlæg, finansieres af Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Affaldsområdet, funktion 1.38.65.1. Se også de bevillingsmæssige ændringer i tabellen nedenfor.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2015 p/l)

Varig?
ja/nej

2015

1.

TMU

Affaldsområdet

1.38.65.1

U

-1.999

Nej

1.

TMU

Takstfinansieret anlæg

1.36.65.3

U

1.999

Nej

I alt

-

-

-

-

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

De 2,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg i 2015. jf. nedenstående tabel

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2015 p/l)

År 2015

TMU

Genopbygning af Hørgårdens nærgenbrugsstation

3485 – Takstfinansieret anlæg

1.38.65.1

1.999

I alt

-

-

-

1.999

Prisen for genopbygningen fordeler sig på følgende omkostninger:

Tabel 3. Kategorisering af anlægsmidler til genopbygning af Hørgårdens nærgenbrugsstation

1.000 kr. (2015 p/l)

2015

I alt

Ekstern rådgivning

302

302

   Heraf rådgiverhonorar

302

302

Anlæg af projektet

1.697

1.697

   Heraf Byggeomkostninger

1.476

1.476

   Heraf Byggeplads

74 

74

   Heraf uforudsete udgifter (10%)

148

148

I alt

1.999

1.999

 

 

Videre proces

Det forventes, at nærgenbrugsstationen kan være genopbygget og klar til genåbning i oktober 2015. Nærgenbrugsstationens funktioner forventes at være delvist tilgængelige i hele planlægnings- og byggeperioden.

         



                                Pernille Andersen

                                                                              /Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling til genopbygning af Hørgårdens Nærgenbrugsstation på 2,0 mio. kr. i 2015 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Takstfinansieret anlæg. De bevillingsmæssige ændringer fremgår af økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. maj 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 33: Frigivelse af midler til genopbygning af nærgenbrugsstationen i Hørgården, Amager Vest (2015-0093232)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top