Mødedato: 09.05.2006, kl. 15:15

Fredningssag for Christianshavns vold

Se alle bilag

Fredningssag for Christianshavns vold

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 9. maj 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 145/2006

 

 

4.                   Fredningssag for Christianshavns vold

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender

at Økonomiforvaltningen ikke inddrager statens del af Christianshavns Vold i et kommende fredningsforslag for de københavnske parker (restfredningerne).

 

RESUME

Økonomiudvalget besluttede den 1. november 2005 (ØU 461/2005) at følge et medlemsforslag fra daværende borgmester Søren Pind, hvori Økonomiforvaltningen blev pålagt at udarbejde fredningsforslag for Bellahøjparken, Degnemosen, Rødkildeparken, Kolonihaveparken, Nørrebroparken, Hørsholmparken, Amorparken, Fredens Park og Christianshavns Vold inden 1. juli 2007. Medlemsforslaget var begrundet i, at der i 1959 af Danmarks Naturfredningsforening blev indledt en fredningssag for Københavns parker, som for nogles vedkommende ikke var afsluttet.

 

Det vedtagne medlemsforslag medtog også den del af Christianshavns Vold, der er statens ejendom (heriblandt de arealer, hvor dele af Christiania er beliggende). Staten forventedes ikke at være orienteret om, at man nu i modsætning til tidligere opfattede dens del af volden som omfattet af fredningspåstanden og af et kommende fredningsforslag. Derfor besluttede Økonomiforvaltningen at orientere staten ved Slots- og Ejendomsstyrelsen om Økonomiudvalgets beslutning og anmode om styrelsens stillingtagen.

 

Slots- og Ejendomsstyrelsen har svaret Økonomiforvaltningen, at styrelsens finder, at voldanlægget som fredet fortidsminde efter museumsloven er tilstrækkeligt beskyttet. Man ønsker derfor ikke, at den statslige del af volden omfattes af et kommunalt fredningsforslag. Derfor indsti ller Økonomiforvaltningen, at Økonomiudvalget godkender, at et kommende fredningsforslag kun omfatter den kommunale del af voldanlægget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiudvalget besluttede den 1. november 2005 at følge et medlemsforslag fra daværende borgmester Søren Pind. Forslaget pålagde Økonomiforvaltningen at udarbejde fredningsforslag for Bellahøjparken, Degnemosen, Rødkildeparken, Kolonihaveparken, Nørrebroparken, Hørsholmparken, Amorparken, Fredens Park og Christianshavns Vold inden 1. juli 2007 i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Der blev i 1959 af Danmarks Naturfredningsforening indledt en fredningssag for Københavns parker, og den er for enkelte parker (restfredningerne) aldrig afsluttet. En ændring af naturbeskyttelsesloven betyder, at fredningssager ikke kan versere ubegrænset, men normalt skal afsluttes inden for to år. Denne ændring trådte i kraft 1. oktober 2004, og den beskyttelse, som fredningspåstanden fra 1959 udgør, bortfalder derfor 1. oktober 2006. Loven giver dog samtidig mulighed for, at Fredningsnævnet kan forlænge fristen med to år, hvis der er særlige årsager hertil. Økonomiforvaltningen har anmodet Fredningsnævnet om en sådan forlængelse af fristen, så den oprindelige fredningspåstand ikke bortfalder.

 

Det har i perioden siden fredningsrejsningen været kommunens opfattelse, at den primært omfattede de kommunale parker. En betydelig del af Christianshavns Vold (heriblandt de arealer, hvor dele af Christiania er beliggende) er imidlertid statens ejendom. Det vedtagne medlemsforslag medtog også denne del af voldanlægget.

 

Da staten på denne baggrund ikke forventedes at være orienteret om, at man nu opfattede dens del af volden som omfattet af fredningspåstanden og af et kommende fredningsforslag, besluttede Økonomiforvaltningen at orientere staten ved Slots- og Ejendomsstyrelsen om Økonomiudvalgets beslutning og anmode om styrelsens stillingtagen hertil.

 

Slots- og Ejendomsstyrelsen har ved brev (Bilag 1) svaret Økonomiforvaltningen, og da styrelsens stillingtagen herefter stadig forekom uklar, har man efterfølgende ved en mail (Bilag 2) præciseret sin holdning. Slots- og Ejendomsstyrelsen finder, at voldanlægget som fredet fortidsminde efter museumsloven (og omfattet af beskyttelseslinjer efter naturbeskyttelsesloven) er tilstrækkeligt beskyttet.

 

På denne baggrund anbefaler Økonomiforvaltningen, at fredningsforslaget for så vidt angår Christianshavns Vold alene kommer til at omfatte den kommunalt ejede del (Bilag 3). Det vurderes ikke som sandsynligt, at Fredningsnævnet vil følge et forslag fra Københavns Kommune om fredning af hele voldanlægget, når staten i sin egenskab af ejer modsætter sig dette med henvisning til, at den lovbundne beskyttelse er fuldt ud tilstrækkelig.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Økonomiforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

BILAG

Bilag 1: Brev fra Slots- og Ejendomsstyrelsen

Bilag 2: Mail fra Slots- og Ejendomsstyrelsen

Bilag 3: Kort over den statslige hhv. kommunale del af Christianshavns Vold

 

 

 

Claus Juhl                          /                     Paul Sax Møller               

 

Til top