Forslag fra Lars Hutters om garantier for, at velfærdssamfundet også skal omfatte de ældre samt forslag om kapitalbevilling til dækning af underskuddet i Sundhedsforvaltningen. (Behandles under eet med punkt 1) (Udsat fra mødet den 2. maj 2000)
Forslag fra Lars Hutters om garantier for, at velfærdssamfundet også skal omfatte de ældre samt forslag om kapitalbevilling til dækning af underskuddet i Sundhedsforvaltningen. (Behandles under eet med punkt 1) (Udsat fra mødet den 2. maj 2000)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 9. maj 2000
J.nr. ØU 66/2000
2. Forslag fra Lars Hutters om garantier for, at velfærdssamfundet også skal omfatte de ældre samt forslag om kapitalbevilling til dækning af underskuddet i Sundhedsforvaltningen. (Behandles under eet med punkt 1) (Udsat fra mødet den 2. maj 2000)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Forslag fra Lars Hutters:
Borgerrepræsentationen giver garantier for, at velfærdssamfundet også skal omfatte de ældre, herunder retten til at komme på plejehjem og få hjemmehjælp.
Det indstilles til Borgerrepræsentationen at give en kapitalbevilling til dækning af underskuddet i sundheds- og omsorgsforvaltningen.
Samtidig påtager de politiske partier i Borgerrepræsentationen sig det politiske ansvar for underskuddet i sundheds- og omsorgsforvaltningen, idet Borgerrepræsentationen har vedtaget et for lille budget til dækning af de ældre københavneres behov for plejehjem.
Motivering:
Anledningen er underskuddet på ca. 140 mio. kr. på ældreområdet i København. I et fortroligt notat lægges der op til at lukke plejehjem, og dermed forringe de ældres garanti for at kunne komme på plejehjem. Det er hermed synliggjort, hvor omfattende Socialdemokratiets og de borgerliges nedskæring er over for de ældre. Bid for bid rives velfærdssamfundet i stykker.
Forringelserne overfor de ældre er blevet gennemført udfra argumentet om, at ældrebefolkningen mindskes i København.
Men politikerne fra Socialdemokratiet og de borgerlige undlader bevidst at fortælle, at den del af de ældre, som har behov for at komme på plejehjem, stiger.
Der er mere end 25000 ældre over 80 år i København. I følge Københavns Kommune Statistisk tiårsoversigt fra 1999 er de gamle over 89 år steget med ca. 25 % og de meget gamle med næsten 50% i løbet af 10 år. En stor del af disse meget ældre har behov for at være på plejehjem.
Tallene for udsving i behovet for at komme på plejehjem er utrolig følsomme for økonomien. Det koster ca. 1/2 mio. om året for en plejehjemsplads. Underskuddet på 140 mio. kr. vil svare til, at 280 ældre i København kom på plejehjem imod forventningerne fra politikerne. I dag ligger ca. 150 ældre i månedsvis på HS´s hospitaler og venter på at komme på plejehjem. Det skaber overbelægning, som igen går ud over ventelister til behandling på hospitalerne. Der er således intet sagligt argument for at lukke plejehjem.
SOL vil på det kommende møde i økonomiudvalget kræve garantier for, at velfærdssamfundet også gælder for de ældre, herunder retten til at komme på plejehjem.
Derfor skal der ikke lukkes plejehjem, men underskuddet på ældreområdet skal dækkes ved en ekstrabevilling i Borgerrepræsentationen.
Økonomiudvalgets beslutning: Overborgmesteren fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingen, til erstatning for Sundhedsforvaltningens indstillingspunkter:
" Sundheds- og Omsorgsudvalget har i 1999 haft et merforbrug i regnskabet på 149 mill. kr.
En væsentlig del af merforbruget kan henføres til et større køb af boliger og ældrepleje i andre kommuner end forudsat.
Det er vurderingen, at regnskabsoverskridelsen i 1999 også vil medføre en ubalance i Sundheds- og Omsorgsudvalgets økonomi i 2000 og perioden frem.
For at sikre et bæredygtigt og flerårigt perspektiv på Sundheds- og Omsorgsudvalgets økonomi foreslås følgende:
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tildeles et internt lån på 149 mill. kr. til dækning af merforbruget i 1999. Lånet afdrages i perioden 2001-2005
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tildeles et særtilskud på 80 mill. kr. i 2001 og et særtilskud på 40 mill. kr. i 2002
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tildeles en tillægsbevilling i 2000 på 13,2 mill. kr. modsvarende en fejlagtig rammekorrektion i forbindelse med indførelse af plejehjemsbeboeres betaling for obligatoriske ydelser i budgettet for 1995,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tildeles en tillægsbevilling i 2000 på 5,2 mill. kr. til dækning af merudgifter i forbindelse med indførelse af sivemodeller, hvor udgifter til renter og afdrag overflyttes til taksterne for køb af boliger,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget i øvrigt skaber balance i budget 2000 og budgetforslag 2001 som beskrevet i Sundheds- og Omsorgsudvalgets indstilling, herunder ændring af afdragsperioden for lånet vedrørende Dr. Ingrids Plejehjem.
at Sundheds- og Omsorgsudvalgets gæld kan nedskrives med provenuet fra de aktiver, som udvalget inden udgangen af 2003 beslutter at realisere, bl.a. i forlængelse af gennemførelse af planerne for plejeboligreduktioner, herunder de udgifter til renter og afdrag, som udvalget sparer i forbindelse med reduktion af plejeboligkapacitet og det provenu, der fremkommer ved de selvejende institutioners og boligselskabernes indfrielse af kommunale lån. Det forudsættes at KOROVA sælges i 2000 og plejecentre i Bystævneparken besluttes solgt inden udgangen af 2003.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget gennemfører de i bilag 1 nævnte besparelser.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget ubalance i 2000 kan dækkes ved optagelse af et internt lån.
at Der resterer herefter et uløst finansieringsproblem på 69 mill. kr. i 2001, 56,7 mill. kr. i 2002 og 114,2 mill. kr. i 2003. Inden Borgerrepræsentationens vedtagelse af Københavns Kommunes budget for 2001 besluttes finansieringen af disse beløb. Dette skal ske på baggrund af et oplæg fra Sundhedsforvaltningen.
at
Borgerrepræsentationen arbejder videre med planen for tilpasning af plejeboligkapaciteten, som er aftalt i budget 2000, og at der træffes beslutning om hvilke plejeboliger, der skal udgå i den kommende budgetperiode.
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2000 den 14. oktober 1999 vedtog Borgerrepræsentationen hensigtserklæring H 35, hvoraf bl.a. fremgår:
"Sundhedsforvaltningen pålægges inden sommerferien at udarbejde et oplæg til Sundheds– og Omsorgsudvalget om de konkrete plejeboliger, der i det efterfølgende budgetår skal udgå enten i forbindelse med ombygninger, ved lukning eller gennem alternativ anvendelse. Forslaget vil herefter blive drøftet i udvalget.
Inden sommerferien besluttes hvilke plejeboliger, der skal udgå i det efterfølgende budgetår."
Bilag 1: Finansiering af Sundhedsforvaltningens ubalance i regnskab 1999 og overslagsårene. (Bilag vedlagt)
Lars Hutters fremsatte følgende forslag: "Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen, at der skal placeres et ansvar i forvaltningen."
Der blev begæret afstemning om følgende forslag til beslutningspunkt:
"Sagerne – inkl. det af overborgmesteren fremsatte ændringsforslag og det af Lars Hutters fremsatte forslag - fremsendes til afgørelse i Borgerrepræsentationen."
Økonomiudvalget tiltrådte beslutningen med 9 stemmer for og 1 stemme imod; 1 undlod.
For stemte: Jens Johansen, Bo Asmus Kjeldgaard, Lars Engberg, Winnie Larsen-Jensen, Peter Martinussen, Morten Kabell, Per Bregengaard, Inger Marie Bruun-Vierø og Jens Kramer Mikkelsen.
Imod stemte: Peter Skaarup.
Undlod: Lars Hutters.
Peter Skaarup ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Dansk Folkeparti kan ikke støtte indstillingen. Dansk Folkeparti tager forbehold og mener, at de konstaterede enorme fejl og uregelmæssigheder i regnskaberne og budgetterne for Sundheds- og Omsorgsudvalget og –forvaltningen bør have konsekvenser for de ansvarlige. Dansk Folkeparti kan ikke acceptere, at dette regnskabsrod går ud over de ældre ved plejehjemslukninger ,nedlæggelse af plejehjemspladser og fortsat stram visitering af ældre til plejehjem. Når nu det er gået så galt med regnskabs- og budgetrodet og at der nu mangler 149 mio. kr. må pengene hentes fra kommunekassen, alternativt fra andre forvaltningers kasser. Dansk Folkeparti mener desuden, at det er meget uheldigt, at visiteringen er så stram over for de ældre, som også fremhævet på dagens møde af en række repræsentanter for Ældrer&ari ng;denes Fællesudvalg, at mange ældre til stadighed mangler plejehjemsplads, selv om de ikke - på grund af den hårdhændede visitering - officielt står på venteliste. Også derfor er den valgte løsning, hvor der skal spares på de ældres pleje og hjælpemidler, helt uacceptabel."
Peter Skaarup ønskede endvidere følgende tilført beslutningsprotokollen: "Dansk Folkeparti stemte imod fremsendelse af sagen til Borgerrepræsentationen på grund af dens udformning, hvis konsekvens vil være de negative konsekvenser for de ældre, som er nævnt i Dansk Folkeparti´s protokolbemærkning."
***
Følgende repræsentanter fra Ældrerådenes Fællesudvalg (Otto Madsen, Karen Tokkesdahl og Frank Hansen) blev tilkaldt til i henhold til styrelseslovens § 20, stk. 4, at overvære behandlingen af punktet.
Lars Engberg mødte kl. 17.30 under behandlingen af pkt. 1 og 2.
Søren Pind forlod mødet kl. 17.35 under behandlingen af pkt. 1 og 2.
H. Thustrup Hansen forlod mødet kl. 18.00 under behandlingen af pkt. 1 og 2.