Mødedato: 09.05.2000, kl. 15:00

Selskabsdannelse og den regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energi. (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen)

Selskabsdannelse og den regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energi. (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra fællesmøde tirsdag den 9. maj 2000


J.nr. ØU 135/2000

2. Selskabsdannelse og den regnskabsmæssige udskillelse af Københavns Energi. (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

  1. netvirksomheden KE Energiforsyningen forbliver en del af den kommunale forvaltning på de i Lov om elforsyning fastsatte vilkår,
  2. aktieselskaberne under KE Energiforsyningen - KE Kunde, KE Produktion, KE Vind, KE Transmission, KE Holding, KE Marked, KE Vognmagergade og KE Partner - stiftes på vilkår og med åbningsbalancer (jf. bilag 2) og med af reguleringer kommunens mellemværende med KE Energiforsyningen som beskrevet i nærværende indstilling med regnskabsmæssig virkning pr. 1. januar 2000 (jf. bilag 7), herunder at kommunen overdrager en række aktiver til KE (jf. bilag 2 og 3),
  3. Københavns Kommune gennem KE Energiforsyningen samlet indskyder 465 mill. kr. i de respektive aktieselskaber og at dette indskud optages på mellemværendet mellem Københavns Kommune og KE Energiforsyningen med et beløb på 465 mill. kr., jf. afsnit 9 i nærværende indstilling samt bilag 5 og bilag 7. Kassemæssig dækning for udgiften på 465 mill. kr. anvises på konto 8.05.5 (kassen),
  4. der som følge af udskillelsen i 2000 gives tillægsbevilling på 139,9 mill. kr. til KE Energiforsyningen og tillægsbevilling på 95,1 mill. kr. til Økonomiudvalget. Udgiften på i alt 235,0 mill. kr. finansieres ved, at der overføres et tilsvarende mindreforbrug fra Miljø- og Forsyningsudvalgets regnskab 1999 til 2000, jf. bilag 5,
  5. Borgerrepræsentationen træffer principbeslutning om, at fremtidige indbetalinger til dækning af historiske pensionsforpligtelser over for tjenestemænd anvendes til ekstraordinær nedbringelse af kommunens gæld,
  6. Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen bemyndiges til at løse udestående punkter i forhold til endelig opstilling af åbningsbalancer og selskabsdannelser som anført i denne indstilling,
  7. Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen bemyndiges til at udpege repræsentanter til aktieselskabernes bestyrelse som beskrevet i nærværende indstilling,
  8. Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen bemyndiges til at håndtere tjenestemændenes overgang til selskaberne under KE i forbindelse med bemandingen af disse samt indgå aftaler om vilkår og forpligtelser med indhold som anført i denne indstilling.

 

 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning: Økonomiudvalgets og Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning:

  1. Der blev begæret afstemning om følgende af Morten Kabell fremsatte ændringsforslag: "at selskaberne under KE stiftes som A.m.b.a. er."
  2. Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning:

    Ændringsforslaget blev forkastet med 1 stemme for og 6 stemmer imod.

    For stemte: Lars Hutters.

    Imod stemte: Bo Asmus Kjeldgaard, Charlotte Wieth-Klitgaard, Helle Sjelle, Erik Vinding, Sif Holst og Poul Nielsen.

    Økonomiudvalgets beslutning:

    Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer for og 9 stemmer imod.

    For stemte: Morten Kabell, Per Bregengaard og Lars Hutters.

    Imod stemte: Jens Johansen, Bo Asmus Kjeldgaard, Lars Engberg, Winnie Larsen-Jensen, Inger Marie Bruun-Vierø, H. Thustrup Hansen, Søren Pind, Peter Skaarup og Jens Kramer Mikkelsen.

  3. Der blev begæret afstemning om følgende af Morten Kabell fremsatte ændringsforslag til 7. "at" (Morten Kabell trak ændringsforslaget, men Helle Sjelle og Søren Pind ønskede ændringsforslaget opretholdt): 7. "at" ændres til: "Borgerrepræsentationen udpeger repræsentanter til selskabernes bestyrelse."
  4. Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning:

    Ændringsforslaget blev forkastet med 2 stemmer for og 5 stemmer imod.

    For stemte: Helle Sjelle og Poul Nielsen.

    Imod stemte: Bo Asmus Kjeldgaard, Charlotte Wieth-Kliegaard, Erik Vinding, Sif Holst og Lars Hutters.

    Økonomiudvalgets beslutning:

    Ændringsforslaget blev forkastet med 4 stemmer for og 8 stemmer imod.

    For stemte: Inger Marie Bruun-Vierø, H. Thustrup Hansen, Søren Pind og Peter Skaarup.

    Imod stemte: Jens Johansen, Bo Asmus Kjeldgaard, Lars Engberg, Winnie Larsen-Jensen, Morten Kabell, Per Bregengaard, Lars Hutters og Jens Kramer Mikkelsen.

  5. Udvalgene tiltrådte i enighed indstillingens 7. "at": " med den fælles forståelse, at der sikres en overordnet styring og koordination i overensstemmelse med det i femtesidste afsnit under overskriften "2. Forslag til selskabsstruktur" anførte ("For at sikre ….. repræsenteret i bestyrelserne").
  6. Der blev herefter begæret afstemning om indstillingen.
  7. Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning:

    Indstillingen blev godkendt med 7 stemmer; ingen stemte imod.

    For stemte: Bo Asmus Kjeldgaard, Charlotte Wieth-Klitgaard, Erik Vinding, Sif Holst, Helle Sjelle, Lars Hutters og Poul Nielsen.

    Økonomiudvalgets beslutning:

    Indstillingen blev godkendt med 12 stemmer for; ingen stemte imod.

    For stemte: Jens Johansen, Bo Asmus Kjeldgaard, Lars Engberg, Winnie Larsen-Jensen, Morten Kabell, Per Bregengaard, Inger Marie Bruun-Vierø, H. Thustrup Hansen, Søren Pind, Peter Skaarup, Lars Hutters og Jens Kramer Mikkelsen.

  8. Helle Sjelle ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen; "Den overordnede vision for Københavns Energi tages jævnligt op til fornyet vurdering i Borgerrepræsentationen med henblik på eventuel privatisering af aktiviteterne i Københavns Energi og dets selskaber i det omfang, det er hensigtsmæssigt og muligt ifølge lovgivningen." Søren Pind, H. Thustrup Hansen og Inger Marie Bruun-Vierø tilsluttede sig protokolbemærkningen.

***

Følgende mødte under behandlingen af pkt. 2: Winnie Larsen-Jensen (kl. 16.15), Søren Pind (kl. 16.30) og H. Thustrup Hansen (kl. 16.35).

Rikke Fog-Møller forlod mødet kl. 16.40 under behandlingen af pkt. 2.

 

 

 

 

RESUME

På baggrund af Miljø- og Forsyningsudvalgets vision for Københavns Energi, bestemmelserne i Lov om Elforsyning om organiseringen af området, der trådte i kraft den 30. december 1999 samt hensynet til at sikre kommunens interesser og værdier i el- og kraftvarmesektoren, foreslås det i denne indstilling, at Københavns Energi (KE) organiseres således, at netvirksomheden forbliver en del af den kommunale forvaltning, og at de underliggende selskaber - som foreskrevet i elforsyningsloven - etableres som selvstændige selskaber med begrænset ansvar, aktieselskaber.

Kommunen vil med den foreslåede organisering bevare værdierne og sin indflydelse i elsektoren i form af aktiekapital og kontrol over netvirksomheden, der bliver styrende for de underliggende selskaber. Miljø- og Forsyningsudvalget og Borgerrepræsentationen vil dermed også fremadrettet have kompetence i forhold til strategi, miljømæssige forhold og forsyningssikkerheden i københavnsområdet.

Indflydelsen vil i praksis fremadrettet være sikret gennem en løbende rapportering og overvågning via KE Energiforsyningen, hvor Miljø- og Forsyningsudvalget vil udgøre bestyrelsen.

Indstilling omfatter desuden en gennemgang af selskabsdannelsen og grundlaget for den fremtidige selskabsstruktur i Københavns Energi på baggrund af bestemmelserne i Lov om Elforsyning, der trådte i kraft den 30. december 1999, og organisationsudviklingsprojektet PRO 2000, som Borgerrepræsentationen tidligere har taget til efterretning.

Udskillelsen af KE berører alle medarbejderne i KE. Københavns Energi har derfor over for de faglige organisationer redegjort for de personalemæssige konsekvenser, som den nye elforsyningslov har. Ligeledes er HSU løbende blevet informeret om og inddraget i arbejdet med overførsel af medarbejdere til de nye selskaber.

Som følge af elforsyningslovens bestemmelser overgår KE pr. 1. januar 2000 til aflæggelse af regnskab efter årsregnskabslovens principper, og selskaberne – inklusive netvirksomheden - nu bliver skattepligtige og er dermed ikke længere omfattet af det hidtidige hvile-i-sig-selv princip.

Udskillelsen af KE omfatter samlet aktiver i størrelsesordenen 14,3 mia. kr. Heraf udskilles aktiver for 10,2 mia. kr. til KE Energiforsyningen, der forbliver en del af kommunen, mens de reserende aktiver for 4,1 mia. kr. udskilles i aktieselskaberne (datterselskaberne) under KE Energiforsyningen.

Til finansiering af selskabernes kapitalbehov foreslås det, at kommunen indskyder 465 mill. kr. i selskaberne som et lån med henblik på at sikre kommunens aktiver, selskabernes indtjeningsevne og fortsat indflydelse på elsektoren.

Desuden indebærer udskillelsen, at det hidtidige bidrag på 400 mill. kr. fra KE til kommunen i de kommende år vil blive reduceret med indtil 200 mill. kr., når der ses bort fra indtægterne fra KE vedrørende de historiske pensionsforpligtelser. Det er derfor nødvendigt at finde anden finansiering for dette manglende bidrag til kommunens budgetter i de kommende år.

Indstillingen omfatter således en gennemgang af de kommunal økonomiske konsekvenser for kommunen i forbindelse med selskabsdannelserne, herunder:

  • selskabernes kapitalbehov og kommunens kapitalindskud,
  • de bevillingsmæssige konsekvenser i budget 2000,
  • konsekvenserne for kommunens låneramme og garantistillelse for lån optaget af KE,
  • de fremtidige ansættelsesvilkår for tjenestemændene i KE og de økonomiske udeståender omkring de historiske og fremtidige tjenestemandspensioner,
  • selskabernes åbningsbalancer, herunder overdragelsen af aktiver mellem kommunen og KE samt de økonomiske konsekvenser heraf,
  • konsekvenserne for mellemværendet mellem kommunen og KE.

I forbindelse med den regnskabsmæssige udskillelse af KE vil kommunen i 2000 og følgende år kunne forventes at modtage større engangsbetalinger især til afholdelse af fremtidige pensionsforpligtelser og til indfrielse af virksomhedernes gæld til kommunen.

Disse større engangsbetalinger foreslås anvendt til gældsnedbringelse. Dette vil reducere kommunens rentebyrde i de kommende år og dermed give større råderum til serviceforbedringer. På sigt vil kommunen dog skulle indfri den historiske pensionsforpligtelse, dvs. løbende skulle foretage pensionsudbetalinger til de tjenestemænd, der er gået på pension.

 

 

 

Til top