Mødedato: 09.04.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Godkendelse af Københavns Kommunes nye erhvervsstrategi

Se alle bilag

Københavns Kommunes seneste erhvervsstrategi udløb ved udgangen af 2023. På den baggrund har Økonomiforvaltningen i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet en ny erhvervsstrategi. Erhvervsstrategien har været i intern høring i fagudvalgene Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i december 2023 og efterfølgende i ekstern høring hos Københavns Kommunes erhvervsrelaterede råd.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommunes nye erhvervsstrategi for 2024-2027, jf. bilag 1, godkendes.

Problemstilling

Københavns Kommunes (KK) seneste erhvervsstrategi udløb ved udgangen af 2023. På den baggrund har Økonomiforvaltningen i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet en ny erhvervsstrategi, der skal gælde fra 2024-2027.

Erhvervsstrategien har til formål at definere den overordnede strategiske og politiske retning for erhvervsindsatsen i Københavns Kommune de kommende år. Strategien skal sætte en tværgående retning for kommunes kerneopgaver på erhvervsområdet og kommunens arbejde for at sikre rammevilkårene for byens erhvervsliv.

Økonomiudvalget godkendte den 7. november, at erhvervsstrategien blev sendt i intern høring i Kultur- og Fritidsudvalget (KFU), Teknik- og Miljøudvalget (TMU) og Beskæftigelse- og Integrationsudvalget (BIU) og efterfølgende ekstern skriftlig høring hos Københavns Kommunes erhvervsrelaterede råd.

Løsning

Erhvervsstrategien fokuserer på fem temaer; tema 1-3 har fokus på at styrke rammevilkårene for byens erhvervsliv, og tema 4 og 5 har fokus på samarbejdet med byens erhvervsliv om at styrke den grønne omstilling og hovedstaden som international metropol. Nedenfor præsenteres strategiens fem temaer og underliggende fokusområder.

  1. Virksomhedsservice og rammevilkår

    Fokus på styrket servicekultur, rammevilkår for små og mellemstore erhvervsdrivende samt demokratiske og socialøkonomiske virksomheder.

     

  2. Arbejdskraft

    Fokus på at øge udbuddet af faglært arbejdskraft, tiltrækning og fastholdelse af international arbejdskraft og samarbejde med byens uddannelsesinstitutioner om at sikre kompetencer til fremtiden.

     

  3. Byudvikling

    Fokus på indsatser i Kommuneplanstrategien og Kommuneplanen, der skal sikre plads og rammer for store kontorerhverv og hovedsæder, kreative erhverv og håndværkserhverv i byen.

     

  4. Klima

    Fokus på at understøtte grøn omstilling af byens erhvervsliv og udvikling og eksport af grønne løsninger.

     

  5. International metropol
    Fokus på hovedstaden som international metropol med særligt fokus på at understøtte rammevilkår for den regionale Life-science industri, en bæredygtig udvikling af København som turistdestination og at styrke rammevilkår for iværksætteri.

Københavns Kommunes erhvervsrettede indsatser reguleres ikke kun i kommunens erhvervsstrategi. Mål og ambitioner for kommunens indkøb reguleres i kommunens indkøbspolitik, rammer for den fysiske byudvikling reguleres i kommuneplanen, og kommunens klimarettede ambitioner fastsættes i kommunens klimaplan. På disse områder har erhvervsstrategien primært til formål at formidle kommunens fastsatte mål og ambitioner.

Interne høringssvar

Erhvervsstrategien var i december 2023 i intern høring i TMU, KFU og BIU. Der er opbakning til strategien på tværs af udvalgene dog med enkelte bemærkninger, som enten er indarbejdet direkte i strategipapiret eller som håndteres ifm. implementeringen af strategien. Høringssvarene samt håndteringen heraf fremgår af bilag 2 og er inkorporeret i strategien (bilag 1).

Eksterne høringssvar

Erhvervsstrategien har været i ekstern skriftlig høring i KKs erhvervsrelaterede råd (Erhvervsrådet, Uddannelsesrådet, Råd for Demokratiske, Kooperative og Socialøkonomiske SMV’er, Turismenetværket og International House Advisory Board). Der er modtaget ni skriftlige høringssvar. Disse omhandler bl.a. ønsker relateret til kreative erhverv, IT og digitalisering, byudvikling, arbejdskraft samt et strategisk fokus på turismeerhvervet. Sammendrag samt håndteringen af høringssvarene fremgår af bilag 3. Høringssvarene i fuld længde fremgår af bilag 4.

Derudover holdt Københavns Kommune en erhvervskonference den 16. januar 2024, hvor deltagerne havde mulighed for at komme med input til den kommende erhvervsstrategi. Drøftelserne på erhvervskonferencen understøttede og kvalificerede strategiens fokusområder – eksempelvis fokus på international arbejdskraft, samarbejde omkring klimaomstilling og et øget fokus på den regionale erhvervsudvikling. Disse input er indarbejdet i den endelige version af strategien. 

Implementering

Erhvervsstrategien implementeres i regi af erhvervs- og vækstsamarbejdet mellem Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Med afsæt i strategiens mål og indsatser udarbejder de fire forvaltninger i foråret 2024 et indsatskatalog med fokus på strategiens fem temaer som styring for implementeringen af strategien. Forvaltningerne afrapporter løbende til den tværgående direktørstyregruppe. Der afrapporteres årligt til Københavns Kommunes erhvervsråd, og i 2025 udarbejdes en midtvejsstatus til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter godkendelse af indeværende sag igangsættes den konkrete implementering af strategien i tæt samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Søren Hartmann Hede    /Nanna Westerby Jensen

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Godkendelse af Københavns Kommunes nye erhvervsstrategi (2024-0087046)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2024

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er vigtigt, at der er fokus på infrastruktur og fremkommelighed af hensyn til borgere, medarbejdere og byens gæster, herunder turister.”

Til top