Godkendelse af behovsoversigt til ny Madkvalitetsaftale
Københavns Kommunes Madkvalitetsaftale udløber i oktober 2024, og derfor er forarbejdet til det nye udbud i gang. En tværgående arbejdsgruppe har identificeret de behov, der skal dækkes af en ny Madkvalitetsaftale og udarbejdet en behovsoversigt herfor. Behovsoversigten danner grundlag for tre overordnede indsatser, som skal indgå i den kommende Madkvalitetsaftale.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at behovsoversigten for ny Madkvalitetsaftale, som grundlag for udbud af rådgivningsaftalen 2024-2028, godkendes.
Problemstilling
I oktober 2024 udløber kontrakten ”Klimareduktion og videreudvikling af madkvaliteten i Københavns Kommunes institutioner” (herefter benævnt ”Madkvalitetsaftalen”), som Københavns Kommune (KK) i dag har med Meyers Madhus.
Madkvalitetsaftalen er et grundlæggende greb til at realisere kommunens ambitioner på mad- og måltidsområdet. Den primære indsats i Madkvalitetsaftalen er opkvalificering og rådgivning til de offentlige køkkener og institutioner for at løfte kvaliteten på måltiderne og derigennem realisere KK's ambitioner på mad- og måltidsområdet angående klima, økologi, madspild og ernæring jf. målsætninger i Mad- og Måltidsstrategien.
Madkvalitetsaftalen finansieres igennem madkvalitetsmidlerne, som er en varig bevilling til mad- og måltidsområdet på ca. 12 mio. kr. årligt.
Løsning
Madkvalitetsaftalen er et selvstændigt, afgrænset udbud, der skal udbydes for tredje gang i 2. kvartal 2024.
Den nuværende Madkvalitetsaftale er tæt koblet til den politisk godkendte Mad- og Måltidsstrategi, og Madkvalitetsaftalen understøtter blandt andet kommunens ambitioner om lavere CO2-udslip, mindre madspild og mere økologi.
Den nuværende Mad– og Måltidsstrategi udløber ved udgangen af 2025. Styregruppen har drøftet en evt. forlængelse af den eksisterende Madkvalitetsaftale indtil Klimaplan2035 og eventuelle nye ambitioner på Mad- og Måltidsområdet er endeligt vedtaget. Det vurderes ikke juridisk muligt at forlænge den nuværende Madkvalitetsaftale, indtil disse er vedtaget. Madkvalitetsaftalen vil til gengæld være udformet som en rammeaftale, som vil kunne understøtte de til en hver tid gældende målsætninger på mad- og måltidsområdet.
Der er nedsat en arbejdsgruppe til at arbejde med Madkvalitetsudbuddet. Arbejdsgruppen består af alle forvaltningerne på nær Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF), men BIF har været inddraget ad-hoc i processen. Arbejdsgruppen har identificeret de behov, der skal dækkes af den nye Madkvalitetsaftale (uddybes i Bilag 1) samt øvrige indsatser, som skal finansieres af Madkvalitetsmidlerne. Indsatserne i den nye Madkvalitetsaftale viderefører indsatserne fra den nuværende Madkvalitetsaftale og allonge til aftalen. Indsatserne beskrives kort herunder. Indsatserne er godkendt af den tværgående styregruppe for Mad- og Måltidsstrategien (ØKF, BUF, SOF, SUF, KFF og TMF) samt 7.dir.
Indsatser i ny Madkvalitetsaftale
1. Kvalitetsløft på mad- og måltidsområdet i kommunens institutioner og Madskoler
Kernen i denne indsats er rådgivningsforløb og kurser til KK’s institutioner og Madskoler. Rådgivningsforløbene skal tage udgangspunkt i madkvalitetsmodellen, ”Madliv II”, der over årenes løb er udviklet i KK. Hertil kommer pejlemærker for sund og klimavenlig kost, samt ca. 900 klimavenlige opskrifter, som er udviklet under den seneste kontraktperiode. Rådgivningen skal tage udgangspunkt i løbende målinger og data om CO2-udledning, økologi og madspild samt ernæring og madkvalitet.
Da rådgivningsforløbene nu har løbet over mange år, vurderes behovet for forløb i ny aftale at være færre end under den nuværende aftale. Pga. personaleudskiftning og løbende ændring i krav til kommunens institutioner og Madskoler på mad- og måltidsområdet spiller rådgivningsforløb stadig en central rolle. Blandt andet vil den nye Madkvalitetsaftale sætte fokus på at fastholde Københavns Kommunes ambitioner og målsætninger ift. økologi og klima. Herudover skal den kommende aftale styrke fokus på sociale fællesskaber, så ikke-madfagligt personale får nye værktøjer til at styrke samvær, fysiske rammer og maddannelse under madlavning og spisning.
2. Fastholdelse, forankring og strategisk fokus på rekruttering i kommunens køkkener
For at fastholde det køkkenfaglige personale skal de motiveres gennem fejringer, inspirationsarrangementer og netværk. En stor del af KK-personalet, der gennemfører rådgivningsforløb, har ikke en madfaglig baggrund, og der skal derfor arbejdes med, hvordan måltidet kan kobles til den sociale, sundhedsfaglige og pædagogiske kerneopgave.
3. Styrke bæredygtigt fødevareindkøb
Der er konstant behov for at sikre, at kommunens ambitioner og målsætninger reflekteres i institutionernes indkøbspraksis. Leverandøren skal derfor være bindeled mellem institutionerne, kommunens fødevareindkøbsteam, og totalleverandør på fødevare, for at sikre praksisnær kobling mellem indkøbspolitik og indkøb.
Økonomi
Strategiske indsatser på mad- og måltidsområdet finansieres igennem den faste årlige bevilling, ”Madkvalitetsmidlerne”, på knap 12 mio. kr. årligt, svarende til 47, 9 mio. kr. i perioden 2025 -2028. Såfremt indstillingen godkendes, reserveres 32 mio. kr. i perioden til udbud af ny Madkvalitetsaftale og 15,8 mio. kr. i perioden til øvrige indsatser på mad- og måltidsområdet. Disse midler udmøntes i det tværgående samarbejde om mad- og måltidsområdet.
Videre proces
Hvis Økonomiudvalget tiltræder indstillingen, vil arbejdsgruppen udarbejde udbudsmaterialet til Madkvalitetsaftalen. Som del af udbudsprocessen gennemføres en markedsdialog, hvor det er planen at invitere Meyers Madhus, Hotel- og Restaurantskolen, Rambøll Management Consulting, Madkulturen og Norion.
Det forventes at udbuddet offentliggøres i sommeren 2024, og Økonomiudvalget orienteres om kontraktindgåelse inden udgangen af 2024.
Søren Hartmann Hede / Nicolai Kragh Petersen
Beslutning
Dagsordenspunkt 6: Godkendelse af behovsoversigt til ny Madkvalitetsaftale (2024-0010810)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2024
Indstillingen blev godkendt med 10 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, C og B.
Imod stemte: F, V og I.
SF og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne er tilfredse med den ambitiøse grønne omstilling af de københavnske kommunale køkkenener, der er pågået de senere år. Der er tale om varige ændringer og derfor mener partierne ikke det er nødvendigt fortsat at bruge et tocifret millionbeløb på konsulentbistand.”