Mødedato: 09.04.2002, kl. 15:00

Høringssag vedr. lovforslag om ændret regler for tildeling af kontanthjælp, introduktionsydelse, starthjælp m.m (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Høringssag vedr. lovforslag om ændret regler for tildeling af kontanthjælp, introduktionsydelse, starthjælp m.m (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 9. april 2002

 

 

J.nr. ØU 77/2002

 

14. Høringssag vedr. lovforslag om ændret regler for tildeling af kontanthjælp, introduktionsydelse, starthjælp m.m (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter udkast til høringssvar,

at udkast til høringssvar derefter fremsendes til Økonomiforvaltningen med henblik på behandling i Økonomiudvalget inden fremsendelse til Beskæftigelsesministeriet.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 20. marts 2002

Kontorchef Kaj Ove Christiansen deltog under punktets behandling.

Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (F) stillede ændringsforslag om, at følgende blev tilføjet høringssvaret:

"Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget finder, at lovforslagene om ændrede regler for tildeling af kontanthjælp, introduktionsydelse, starthjælp m.m. er udtryk for en massiv forskelsbehandling, der ikke er til gavn for den samlede integrationsindsats. Stramningerne tydeliggør regeringens meget snævre opfattelse af, at integration er arbejdsintegration. Man negligerer dermed den sociale integration, der for kommunerne udgør en stor del af integrationsindsatsen. Når man forarmer en stor gruppe mennesker ved at sætte dem på en lavere ydelse, fratager man dem ligeledes muligheden for at deltage i fritids- og foreningslivet, hvilket er afgørende for den sociale integration. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ønsker at give udtryk for, at man finder dette meget uhensigtsmæssigt.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har derudover følgende bemærkninger: "

Udvalget stemte om ændringsforslaget, som blev tiltrådt med følgende stemmeafgivelse:

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Finn Rudaizky, A

X

Taner Yilmaz, A

X

Thor Grønlykke, A

X

Karin Nørgaard, V

X

Michael Rosenmark, V

X

Bo Asmus Kjeldgaard, F

X

Frank Hedegaard, F

X

Bente Møller, Ø

X

Manu Sareen, B

X

Carl Christian Ebbesen, O

X

Majbritt Mamsen, C

X

RESULTAT

6

4

0

1

Udvalget stemte herefter om den samlede indstilling, som blev tiltrådt med følgende stemmeafgivelse:

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Finn Rudaizky, A

X

Taner Yilmaz, A

X

Thor Grønlykke, A

X

Karin Nørgaard, V

X

Michael Rosenmark, V

X

Bo Asmus Kjeldgaard, F

X

Frank Hedegaard, F

X

Bente Møller, Ø

X

Manu Sareen, B

X

Carl Christian Ebbesen, O

X

Majbritt Mamsen, C

X

RESULTAT

6

4

0

1

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til nærværende sag.

at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen indstiller at Borgerrepræsentationen bemyndiger Økonomiforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til at indarbejde Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets, Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens eventuelle bemærkninger i høringssvaret til Beskæftigelsesministeriet."

 

RESUME

Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard har anmodet om at sagen sættes på dagsordenen til udvalgets behandling.

Beskæftigelsesministeren har den 1. marts 2002 fremsat forslag til lovforslag om ændring af Lov om aktiv socialpolitik og Lov om intergration i Folketinget, og ministeriet har samtidig fremsendt forslaget til høring.

Lovforslaget indfører bl.a. krav om 7 års opholdstid for ret til almindelig kontanthjælp, og en lavere sats samt nye beregningsregler for ansøgere, som ikke opfylder dette krav (starthjælp).

Det af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdede høringssvar indeholder en konstruktiv gennemgang af uhensigtsmæssige dele af forslaget, herunder de administrative konsekvenser.

SAGSBESKRIVELSE

Lovforslaget er en del af regeringens "udlændingepakke", som også består af andre ændringer i Integrationsloven, Udlændingeloven og Ægteskabsloven m.v.

Lovforslaget indfører et nyt krav om ophold i Danmark i 7 af de seneste 8 år for at kunne modtage kontanthjælp med almindelige satser (når betingelserne herfor i øvrigt er opfyldt). Ansøger skal dokumentere opholdet (bopæl). Forslaget omfatter i princippet alle, danskere og udlændinge, men studierejser, ferie m.v. i udlandet på op til 2 måneder årligt medregnes ikke.

Opfylder man ikke opholdskravet, kan man kun få en lavere starthjælp, svarende til SU-niveau. Det skal også gælde revalidender, som ellers ville modtage revalideringsydelse. Personer, der er omfattet af Integrationsloven, vil dermed altid få introduktionsydelsen med den lavere sats.

Til gengæld kan man beholde 28 kr. pr. arbejdstime uden fradrag i hjælpen (mod 11,50 kr, ved fuld kontanthjælp).

Samtidig sker der bortfald af statens refusion på 50% og nedsættelse af refusionen fra 100% til 75% vedr. hjælp til enkeltydelser efter henholdsvis Aktivloven og Integrationsloven for personer på starthjælp.

Endelig nedsættes kommunens indberetningsfrist fra 1 til ½ år til Den Sociale Sikringsstyrelse, der træffer afgørelse om evt. hjemsendelse af personer med vedvarende hjælpsbehov efter Aktivloven. Hjemsendelsesvurderingen strammes samtidig, således at opholdstidskriteriet forøges fra 3 til 7 år.

Loven træder i kraft 1. juli 2002, men får virkning for personer, der har fået ophold i Danmark efter denne dato.

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser ved lovforslaget

ØKONOMI

Kommunen tager forbehold for de administrative og økonomiske konsekvenser af lovforslaget, som skal forhandles.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Udkast til høringssvar
  • Lovforslaget

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

Til top