Mødedato: 09.03.2004, kl. 15:00

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedrørende detailhandel

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedrørende detailhandel

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 9. marts 2004

 

 


J.nr. ØU 64/2004

 

4. Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedrørende detailhandel

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler

 

at       forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på offentliggørelse

at       indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at       tiltræde den foreslåede dialogstrategi i form af annoncering i samtlige lokalaviser og dagblade i København samt fremlæggelse af forslaget i Københavner Information og på samtlige biblioteker i kommunen samt etablering af en hjemmeside

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. marts 2004

Anbefalet.

B, F og Ø tog forbehold.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Det foreliggende forslag til kommuneplantillæg (bilag 1) er udarbejdet på baggrund af, at planloven blev ændret i juni 2002 og på baggrund af det forslag til regionplantillæg om detailhandel, der var i offentlig høring fra den 19. oktober til den 19. december 2003.

 

Inden forslagets udarbejdelse er efter planlovens regler herom iværksat en forudgående høring med indkaldelse af ideer og synspunkter til planlægningen. Der er indkommet 6 henvendelser, som er kommenteret i bilaget bagest i indstillingen.

 

Ændringen af planloven giver bl.a. kommunerne en kompetence til selv at afgrænse de centrale byområder, inden for hvilke der kan planlægges for detailhandel, og selv at fastsætte det maksimale bruttoetageareal til butiksbyggeri i disse områder.

 

I hovedstadsregionen gælder dog, at Hovedstadens Udviklingsråd bl.a. fastsætter regionplanretningslinier om beliggenheden af de centrale byområder, forinden kommunerne selv kan fastlægge det nærmere indhold. Baggrunden er hovedstadsområdets specielle struktur med de sammenhængende byområder på tværs af kommunegrænser.

 

Efter opfordring fra flere kommuner vedtog Hovedstadens Udviklingsråd i september 2003 et forslag til tillæg til Regionplan 2001, der i overensstem­melse med planlovsændringerne giver kommunerne en udvidet kompetence til at planlægge for detailhandelen.

 

Borgerrepræsentationen vedtog den 15. januar 2004 et høringssvar, som er fremsendt til Hovedstadens Udviklingsråd. Regionplanforslaget imødekommer ikke på alle punkter Københavns Kommunes synspunkter/ønsker, men det er tilkendegivet i høringssvaret, at kommunen på visse punkter - bl.a. omkring udpegningen af centrale byområder og planlægningen for butikker med særlig pladskrævende varegrupper - ønsker nærmere forhandlinger om ændringer, inden regionplantillægget vedtages endeligt.

 

Forslaget til kommuneplantillæg er udarbejdet med udgangspunkt i regionplanforslaget, men med de ændringer indarbejdet, som Københavns Kommune fremsatte ønsker om i sit høringssvar.

 

Det vurderes på baggrund af kontakt til HUR's administration, at Københavns Kommunes ønsker omkring de centrale byområder og omkring korrektion af de fastlagte rammer for udvidelse af butiksarealerne i enkelte centre vil kunne imødekommes ved den endelige vedtagelse af regionplantillægget.

 

Miljøministeriet har den 19. december 2004 fremsat et veto mod regionplanforslaget omkring udlægning af centrale byområder og arealer til - samt særlige planlægningsmæssige begrundelser for - butikker over 1.500 m2, der forhandler særlig pladskrævende varer.

 

Det kan forventes, at forslaget til regionplantillæg som følge heraf kan undergå visse ændringer. Bl.a. forventes butikker med særlig pladskrævende varer behandlet under ét, ligesom det er tilfældet i forslaget til kommuneplantillæg.

 

Andre ændringer i regionplanforslagets rammer for store butikker med særlig pladskrævende varer vurderes som udgangspunkt ikke at få væsentlig betydning for de rammer, der er fastlagt i forslaget til kommuneplantillæg.

 

Det er fundet hensigtsmæssigt at s øge kommuneplantillægget fremmet på nuværende tidspunkt og ikke afvente den endelige vedtagelse af regionplantillægget. Baggrunden er bl.a. ønsket om ændring af bestemmelserne for City (0-rammen) og forekommende ønsker om opførelse af byggeri, bl.a. til butikker med særlig pladskrævende varer. 

 

Ved planlovslovændringen skete også en udvidelse af gruppen af butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper, med bl.a. møbel- og køkkenbutikker samt selvstændige byggemarkeder og forhandlere af planter og havebrugsvarer.

 

Til brug for Københavns Kommunes planlægning af denne del af detailhandelen har Økonomiforvaltningen bedt Institut for Center Planlægning (ICP) om at foretage en analyse af denne type butikker, herunder en sammenligning mellem i København.

 

Rapporten af analysen viser bl.a., at København (og Frederiksberg) har væsentlig færre butiksarealer med pladskrævende varer pr. 100.000 indbyggere, og færre store kædebutikker med møbler samt byggemarkeder og tømmerhandlere end den øvrige hovedstadsregion.

 

Kommuneplantillæggets hovedindhold er:

·        City´s "0-ramme" erstattes af en udvidelsesramme på 20.000 m2 butiksareal, og centerområderne på Fisketorvet og i Ørestad City Center er udvidet med henblik på en eventuel senere planlægning for udvidelse af butiksfunktionerne.

·        I bydelscentrene er rammerne for udvidelse af butiksarealerne opjusteret, og der foretaget enkelte, mindre korrektioner af centerafgrænsningerne samt foreslået udvidelser af 5 bydelscentre

·        Lokalcentrene er udvidet i antal fra 41 til 60 med henblik på at styrke den bolignære dagligvareforsyning

·        Der er for at sikre bedre placeringsmuligheder sket en opjustering af områderne og indholdet af bestemmelser der regulerer etableringen af butikker med særlig pladskrævende varer

·        Det er præciseret, at rammerne for udvidelse af butiksarealer som hovedregel er eksklusive tomme butikslokaler samt tilladte butiksetableringer inden tidspunktet for tillæggets endelige vedtagelse


 


Til top