Godkendelse af forslag til ændringer i I/S Vestforbrændings vedtægt, herunder optagelse af nye interessentkommuner (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Godkendelse af forslag til ændringer i I/S Vestforbrændings vedtægt, herunder optagelse af nye interessentkommuner (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 9. marts 2004
J.nr. ØU 53/2004
20. Godkendelse af forslag til ændringer i I/S Vestforbrændings vedtægt, herunder optagelse af nye interessentkommuner (Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Miljø- og
Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for
Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
at godkende, at følgende kommuner optages som interessenter i I/S
Vestforbrænding: Frederikssund, Helsinge, Hundested, Jægerspris, Skibby,
Slangerup, Stenløse og Ølstykke med virkning fra 1. januar 2004,
at bekræfte tidligere godkendelse af 28. november 2002 af, at følgende
kommuner optages som interessenter: Albertslund, Frederiksværk, Græsted-Gilleleje,
Høje Tåstrup, Ishøj, Skævinge og Vallensbæk med virkning fra 1. januar 2003,
at godkende ændringer i I/S Vestforbrændings vedtægt § 2, § 10 stk. 12
f, §12 nyt stk. 3 og § 20 stk. 2., og
at formanden for I/S Vestforbrændings bestyrelse og selskabets direktør
bemyndiges til at ændre forslagets § 2 (Interessenter) i det omfang at
forhandlingerne med de ny kommuner nødvendiggør dette.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i
mødet den 26. januar 2004
Godkendt.
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med
følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har
ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende
form".
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. marts 2004
Anbefalet.
Behandling: Borgerrepræsentationen.
RESUME
I/S Vestforbrænding har med skrivelse af 19. december 2003 anmodet om godkendelse af optagelse af nye medlemmer i interessentskabet, samt forslag til andre ændringer i selskabets vedtægt. Da optagelsen også skal godkendes af kommunalbestyrelserne i ansøgerkommunerne, anmodes der om, at bestyrelsesformand og selskabets direktør får bemyndigelse til at ændre i § 2 i vedtægten, hvis resultatet af forhandlingerne nødvendiggør dette.
I/S Vestforbrændings bestyrelse godkendte den 23. oktober 2003 optagelse af 8 nye interessentkommuner, som har søgt om optagelse som interessenter. Det drejer sig om interessentkommunerne i det fælleskommunale affaldsselskab AFAV: Frederikssund, Helsinge, Hundested, Jægerspris, Slangerup, Stenløse og Ølstykke og om Skibby Kommune.
Borgerrepræsentationen godkendte den 28. november 2002 (BR 604/02) at følgende kommuner: Albertslund, Høje Tåstrup og Vallensbæk, Frederiksværk, Græsted-Gilleleje, Ishøj og Skævinge blev optaget i I/S Vestforbrænding. Borgerrepræsentationen godkendte endvidere nogle ændringer af vedtægten, herunder om opkrævning af visse gebyrer.
Ændringerne vedr. gebyrer kunne imidlertid ikke godkendes af alle kommuner og af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Da der endvidere kom ny anmodning om optagelse fra et antal kommuner, blev vedtægtsændringerne sat i bero og det oprindelige forslag trukket. Det betyder formelt, at godkendelsen af § 2 i det nye vedtægtsforslag også omfatter godkendelse af optagelse af de 3 VEGA-kommuner og 4 kontraktkommuner, som BR godkendte optagelsen af den 28. november 2002.
De øvrige ændringer i vedtægten drejer sig om § 10 stk.12 nyt litra f, hvorefter beslutninger om udnyttelse af forbrændingskapaciteten udover 500.000 ton om året kræver, at samtlige bestyrelsesmedlemmer stemmer for. Et nyt stk. 3 i § 12 om tjenestemænd er en ændring, der er anbefalet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Optagelsen af nye medlemmer medfører, at I/S Vestforbrænding i alt har 29 interessentkommuner, som alle har et medlem af bestyrelsen. Det betyder, at Københavns Kommune ikke længere automatisk er sikret en plads i bestyrelsens arbejdsudvalg. Den forventede kommunalreform vil dog sandsynligvis medføre, at antallet af interessentkommuner i Vestforbrænding bliver mindre. Der er i bestyrelsen enighed om, at spørgsmålet om bestyrelsens størrelse, valg af arbejdsudvalg mv. igen skal drøftes, når konsekvenserne af kommunalreformen er kendt.