Mødedato: 09.03.2004, kl. 15:00

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 341 "Det Centrale Valby" (Bygge- og Teknikudvalget)

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 341 "Det Centrale Valby" (Bygge- og Teknikudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 9. marts 2004

 

 


J.nr. ØU 55/2004

 

18. Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 341 "Det Centrale Valby" (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 341 "Det centrale Valby" vedtages med henblik på offentliggørelse,

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder,

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, af en udstilling i lokalområdet, et borgermøde i form af et debatmøde samt offentliggørelse i områdets lokalaviser,

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at  denne indstilling med bilag og beslutning fremsendes til Uddannelses- og Ungdomsudvalget som svar på udvalgets udtalelse af  4. december 2003 om forslaget til lokalplantillæg.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 29. januar 2004

Anbefalet henholdsvis godkendt.

 

Mikkel Warming (Ø) afgav følgende bemærkning: "Enhedslisten mener at det foreslåede nybyggeri er for stort, og vil skygge for den nye Valby Skole. Enhedslisten mener at byggeriet burde holde sig inden for den oprindelige bebyggelsesprocent på 110. Selvom byggeriet er flyttet længere væk fra den nye skole, er der stadig gener, og som minimum burde Valby Lokaludvalgs forslag om at skabe åbninger i facaden følges."

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende forslag søges gennemført"

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. marts 2004

Anbefalet.

Ø videreførte sin bemærkning fra Bygge- og Teknikudvalgets møde den 29. januar 2004.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 4. oktober 2001 indstilling om realisering af et helhedsorienteret projekt for omdannelse og fornyelse af et område i det centrale Valby - kaldet Eksempelprojektet for det centrale Valby. I indstillingen indgik blandt andet, at kommunen skulle udnytte en option på erhvervelse af et areal på ca. 11.665 m² beliggende Valby Langgade 95. Det blev også besluttet at erhverve "Ovnhallen" og at flytte Valby Skole hertil. Samtidig vedtog Borgerrepræsentationen lokalplan nr. 341 "Det centrale Valby" med kommuneplantillæg, der er det planmæssige grundlag for eksempelprojektet. Lokalplan nr. 341 fastlægger optionsarealet som et selvstændigt underområde IIIA, og bestemmer, at ny bebyggelse i underområdet forudsætter supplerende lokalplan.

Den 5. december 2002 tiltrådte Borgerrepræsentationen en indstilling om afholdelse af en arkitektkonkurrence for optionsarealet med henblik på opførelse af en ca. 12.800 m² stor bebyggelse indeholdende plejeboliger, ældrefaciliteter, daginstitution og familieboliger samt om videresalg af grunden med pligt til at opføre vinderprojektet.

En enig dommerkomité bestående af Overborgmesteren, borgmestrene for Bygge- og Teknikudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundhedsudvalget, formanden for Valby Lokaludvalg og 3 fagdommere udpegede i september 2003 vinderprojektet.

Formålet med lokalplanforslaget er at muliggøre opførelse af vinderprojektet, og arealet vil blive udbudt til salg i 1. halvår af 2004 med pligt til, at køber gennemfører projektet.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har i en udtalelse af 4. december 2003 om lokalplanforslaget tilkendegivet, at vinderprojektet bør forkastes, fordi bebyggelsen vil betyde en uacceptabel forringelse af friarealerne og lysforholdene for Valby Skole i Ovnhallen.

På denne baggrund har Bygge- og Teknikforvaltningen, Økonomiforvaltn ingen og  Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen efterfølgende drøftet muligheden for, at vinderprojektet flyttes fra en afstand af 12 m til en afstand af 19,3 m fra Ovnhallens facade. Der er arbejdet videre med sagen på dette grundlag, idet afklaringen af spørgsmålet om byggeriets omfang og placering vil ske i forbindelse med sagens behandling i Borgerrepræsentationen.

Valby Lokaludvalg har ligeledes udtalt sig om sagen. Udvalget opfordrer til, at der arbejdes videre på det foreliggende projekt, og foreslår, at der indarbejdes åbninger i vinderprojektets østfacade af hensyn til skolens lysforhold ved at udelade et par boliger. Forvaltningen finder, at sådanne åbninger vil være et uhensigtsmæssigt indgreb i vinderprojektets arkitektoniske hovedidé. Med en afstand på 19,3 m vurderes der opnået gode lysforhold for skolen, og den sollysmæssige effekt af disse åbninger vurderes at være meget begrænset.

Af lokalplanforslagets bestemmelser skal fremhæves, at forslaget justerer afgrænsningen af underområderne I og IIIA i lokalplan nr. 341 således, at grænsen følger det kommende skel mellem skole og ny bebyggelse mod syd og øst, mens det mod vest følger Hoffmanns Mindes østfacade.

Bebyggelsesprocenten for område IIIA, hvor den ny bebyggelse placeres, foreslås hævet fra 110 til 120. Behovet for at hæve bebyggelsesprocenten skyldes, at vinderprojektet er lidt større (ca. 13.300 m²) end indstillingen om arkitektkonkurrencen forudsatte (ca. 12.800 m²), samtidig med, at det justerede område IIIA er lidt mindre (ca. 550 m²) end oprindeligt forudsat i lokalplan nr. 341.

Lokalplanforslaget reducerer kravene til parkering i forhold til lokalplan nr. 341, fordi parkeringsbehovene for plejeboligbebyggelser og institutioner erfaringsmæssigt er mindre end ved almindelige boligbebyggelser.

I lokalplanområdet ligger en tidligere administrationsbygning, der i lokalplan nr. 341 er fastlagt som bevaringsværdig. Bestemmelsen om bygningens særlige bevaringsværdi ophæves ved lokalplanforslaget, idet hverken vinderprojektet eller de 4 andre konkurrenceprojekter formåede at integrere bygningen i bebyggelsesplanen. Allerede i indstillingen om arkitektkonkurrencen skønnede forvaltningerne, at en funktionel bebyggelsesplan ville kræve bygningen nedrevet.


 


Til top