Mødedato: 08.12.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Midtvejsstatus på arbejdet med Københavns Kommunes Handicappolitik 2018-2022

Se alle bilag

Økonomiudvalget forelægges nærværende midtvejsstatus på arbejdet med Københavns Kommunes Handicappolitik 2018-2022 til efterretning. I Økonomiforvaltningen har man arbejdet med at tilpasse mødemateriale til kommunens hjemmesider, så det lever op til kravet om digital tilgængelighed. Desuden har man i Københavns Ejendomme og Indkøb etableret et samarbejde med de øvrige forvaltninger, som skaber øget fysisk tilgængelighed i eksisterende kommunale bygninger. I Byggeri København samarbejder man med arkitekter om at øge tilgængeligheden for mennesker med funktionsnedsættelser i nye byggeprojekter. 

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at midtvejsstatus på Økonomiforvaltningens arbejde med handicappolitikken for perioden 2018-2020, jf. bilag 3, tages til efterretning.

Problemstilling

Socialforvaltningen (SOF) udarbejdede i samarbejde med de øvrige forvaltninger en handicappolitik for Københavns Kommune (KK) gældende for perioden 2018-2022. Den blev vedtaget af Borgerrepræsentationen (BR) den 1. februar 2018.

Efter politikkens vedtagelse anmodede SOF forvaltningerne om at udarbejde en indsatsplan med forvaltningsspecifikke indsatser til brug for realisering af handicappolitikkens målsætninger. Økonomiforvaltningens (ØKF) indsatsplan fremgår af bilag 2 og opsummeres i tabel 1 nedenfor. Indsatsplanen blev godkendt på Økonomiudvalgets møde den 27. august 2019.

Tabel 1

Målsætning i handicappolitikken

ØKF’s konkrete indsats

Formål

Målsætning 10: ”Borgere med handicap skal via fysisk, psykisk og digital tilgængelighed have de samme muligheder for at påvirke samfundet som de øvrige borgere i København.”

Indsats med henblik på at sikre, at pdf-filer knyttet til dagsordener for BR, fagudvalg, lokaludvalg mv. i kommunen er tilgængelige på kommunens hjemmeside for alle, herunder også personer med f.eks. synshandicap (selve dagsordenerne er allerede tilgængelige).

Formålet er, at personer med handicap opnår øget tilgængelighed til mødemateriale for politiske udvalg mv. og dermed har de samme muligheder for at påvirke beslutninger i kommunen som andre borgere.

 

Målsætning 13: ”Kommunen skal indarbejde og udforme tilgængelighedsløsninger som en integreret del af arkitekturen, så der sikres lige adgang og gode oplevelser for alle byens brugere.”

Løbende samarbejde mellem Københavns Ejendomme og Indkøb og de enkelte forvaltninger om løsninger med henblik på øget fysisk handicaptilgængelighed til kommunale bygninger (f.eks. handicapparkeringspladser, elevatorer, automatiske døråbnere mv.)

Formålet er at skabe større tilgængelighed for personer med handicap til kommunens bygninger.

 


Løsning

Nedenfor skitseres status på indsatserne i ØKF for perioden 2018-2020.

Den fulde afrapportering på indsatserne i ØKF’s arbejde med handicappolitikken fremgår af bilag 3. Afrapporteringen er opdelt efter bidrag fra de tre koncernenheder i ØKF; Byggeri København (ByK), Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) og Koncern IT (KIT).

De vigtigste punkter i afrapporteringen er sammenfattet her:

Ad målsætning 10: ”Borgere med handicap skal via fysisk, psykisk og digital tilgængelig have de samme muligheder for at påvirke samfundet som de øvrige borgere i København.”

KIT

KIT er i gang med at muliggøre konvertering af bilag til mødemateriale til de politiske udvalg til pdf-dokumenter, når bilagene tilknyttes et dagsordenspunkt i eDoc Agenda. Desuden er KIT i dialog med Fujitsu om at få de konverterede pdf-dokumenter til at leve op til tilgængelighedskravet, der gør websteder anvendelige for brugere med handicap ved at tekstliggøre billeder og ensarte kodningen, så fx skærmlæserprogrammer kan anvendes. Softwaremodulet er installeret og konfigureres i samarbejde med leverandøren. KIT arbejder på at have løsningen klar inden politikkens udløb i 2022.

Ad målsætning 13: ”Kommunen skal indarbejde og udforme tilgængelighedsløsninger som er integreret del af arkitekturen, så der sikres lige adgang og gode oplevelser for alle byens brugere”

ByK

ByK sikrer tilgængelighed for mennesker med funktionsnedsættelser. ByK planlægger i samarbejde med arkitekter løsninger for tilgængelighed i deres byggeprojekter, hvor kommende brugere inddrages i processen. Et eksempel på en konkret løsning er etablering af elevator i en ældre bygning på Bellahøj Skole for at sikre niveaufri adgang til etager og adgang til handicaptoiletter.

KEID

KEID har med afsæt i en tilgængelighedspulje på 4 mio. kr. (som blev bevilliget ifm. KK's budgetaftale 2012) skabt et løft af tilgængeligheden i og ved kommunale bygninger både ved større renoveringer, som høringspart i forbindelse med ny-, til- og ombygninger.

KEID har indgået en aftale med organisationen God Adgang om mærkning af borgerrettede byg­ning­er med udgangspunkt i syv handicaps. I samarbejde med organisationen God Adgang er ca. 112 bygninger siden 2013 blevet registreret og mærket for tilgængelighed, hvilket kan ses på godadgang.dk. Ved helhedsrenoveringer prioriteres tiltag, der forbedrer bevægelsesbaseret tilgængelighed, som er en af KK’s seks indsatser på området. Med udgangspunkt i krav om niveaufri adgang til stueetagen samt adgang til handicaptoilet, gennemgås projekter af KEID med henblik på at vurdere, om der kan gøres yderligere for at forbedre tilgængeligheden. KEID har i den forbindelse udarbejdet en tilgængelighedsregistrering via God Adgang på flere skoler forud for renoveringer. KEID prioriterer at udføre tilgængelighedsforbedrende tiltag i forbindelse med andre almindelige renoveringsprojekter.

Der er ca. 1,5 mio. kr. tilbage af tilgængelighedspuljen i KEID til projekter om øget fysisk tilgængelighed i kommunens bygninger. KEID oplever, at der er stor opbakning om indsatsen på tværs af de øvrige forvaltninger. Placeringen af ansvarsområdet i KEID har muliggjort en hurtig proces og en let allokering af de afsatte midler på tværs af KK’s bygninger. Yderligere anses tiltagene at have skabt en øget anvendelse af KK’s bygninger. Et eksempel herpå er, at man med etablering af elevatorer i udvalgte bygninger bedre kan udnytte øvrige etager. Ligeledes har etableringen af teleslynger ved receptioner og i kursuslokaler skabt bedre kommunikation for hørehæmmede og bedre anvendelse af lokalerne.

Borgernes perspektiver på midtvejsstatus på handicappolitikken

KK’s konference om midtvejsstatus på handicappolitikken den 27. oktober 2020 blev aflyst pga. situationen med coronavirus. I stedet fik borgere med handicap, pårørende og andre i København mulighed for at deltage i en spørgeskemaundersøgelse, som Handicaprådet og SOF med inddragelse af alle forvaltningerne har udarbejdet. Undersøgelsen, som bestod i 12 spørgsmål om bl.a. temaet deltagelse, har været tilgængelig på Handicaprådets hjemmeside indtil den 4. oktober 2020, og 267 personer har svaret på spørgsmålene. Det bemærkes, at SOF selv angiver, at undersøgelsen hverken er repræsentativ eller videnskabelig, men at den i stedet giver et billede på, hvordan interessenter anskuer dele af tilgængelighedsarbejdet på handicapområdet i KK.

Spørgeskemaet og resultaterne fremgår af bilag 4. Kort kan det nævnes, at der ift. temaet deltagelse (spørgsmål 5 i undersøgelsen) spørges ind til tilgængeligheden i hele København (som indbefatter kantsten, handicapvenlige toiletter etc., men også digital tilgængelighed i form af information på nettet). Undersøgelsen viser, at 4 pct. af de adspurgte svarer, at tilgængeligheden er ’god’, mens 34 pct. svarer ’middel’, 30 pct. svarer ’dårlig’ og 32 pct. svarer ’ved ikke’. I de uddybende kommentarer fremhæves det bl.a., at der er mangler i forbindelse med den fysiske tilgængelighed i København ift. f.eks. toiletter, offentlig transport, tunge døre og elevatorer. Desuden nævnes det, at den digitale tilgængelighed er en ”tilgængelighedsbarriere”, hvor det er ”svært at finde den rette information på kommunens hjemmesider”. Undersøgelsens resultater anvendes i det videre arbejde med handicappolitikken, primært i SOF i forbindelse med tovholderfunktionen.

Økonomi

Indstillingen medfører ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

ØKF fortsætter arbejdet med de erklærede målsætninger for handicappolitikken inden for de konkrete indsatser.

Der forventes ikke en afsluttende evaluering af politikken, men en evt. opfølgende politik vil bygge på erfaringerne fra KK’s arbejde med nærværende handicappolitik.

 

Søren Hartmann Hede    /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Midtvejsstatus på arbejdet med Københavns Kommunes Handicappolitik 2018-2022 (2020-0198354)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2020

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top