Mødedato: 08.12.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Håndtering af afgørelse om fredning af Assistens Kirkegård

Økonomiudvalget godkendte i august 2015 kommunens udtalelse i fredningssag om Assistens Kirkegård. Fredningsnævnets afgørelse af 12. november 2015 imødekommer kun i begrænset omfang kommunens ønsker, så Økonomiudvalget skal beslutte, om afgørelsen skal påklages til Natur- og Miljøklagenævnet. 

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1. at Økonomiudvalget bemyndiger Økonomiforvaltningen til at påklage Fredningsnævnets afgørelse om fredning af Assistentens Kirkegår til Natur- og Miljøklagenævnet. 

Problemstilling

Økonomiudvalget godkendte på mødet den 25. august 2015 kommunens udtalelse i sag om fredning af Assistens Kirkegård. Nu har Fredningsnævnet afsluttet sagen med en afgørelse om fredningens indhold. Kommunens indsigelser er i enkelte tilfælde helt eller delvis imødekommet, men gennemgående ligger afgørelsen meget tæt på det fremsatte forslag fra Danmarks Naturfredningsforening (DN), således at kommunens interesser ikke har vundet gehør i det omfang, der var ønskeligt.

Det er muligt at påklage Fredningsnævnets afgørelse, hvilket skal ske inden den 10. december 2015. Beslutningen om påklage ligger hos Økonomiudvalget, og klage skal indgives af Økonomiforvaltningen. Teknik- og Miljøforvaltningen, der driver kirkegården, har anmodet Økonomiforvaltningen om at søge at få afgørelsen påklaget. Det gælder navnlig for så vidt angår fredningens forbud imod at cykle på kirkegården.

Økonomiforvaltningen beder på denne baggrund Økonomiudvalget om bemyndigelse til at påklage sagen. Klagen vil primært omhandle cykling samt øvrige begrænsninger på offentlighedens adgang, der synes at være i modstrid med naturbeskyttelseslovens formål med fredning, som bl.a. er bedre offentlig adgang, og kommunens ønske om en god sammenhæng med Runddelen og området ved metroen, således som det bl.a. er kommet til udtryk i den vedtagne lokalplan for dette område.

Løsning

Fredningssagen for Assistens Kirkegård har verseret siden DN rejste den i 2010. I 2014 afgjorde Natur- og Miljøklagenævnet, at kirkegården skal fredes (efter naturbeskyttelsesloven) og hjemviste sagen til Fredningsnævnet for København. DN har fremsat fredningsforslag i forskellige versioner, og kommunen udtalte sig i august 2015 om den endelige udgave, der bl.a. begrænsede adgangen til kirkegården fra Runddelen (via metroforpladsen) og forbød cykling i fredningsområdet, og afskar kommunen fra at foretage skybrudssikring mv.

Nu har Fredningsnævnet afsluttet sagen med en afgørelse af 12. november 2015. Afgørelsen er enstemmig. På enkelte punkter imødekommes kommunens indsigelser helt eller delvis, men gennemgående ligger afgørelsen meget tæt på det forslag, som DN har formuleret.

Fredningsnævnets afgørelse imødekommer til en vis grad indsigelser fra Kirkeministeriet, og kommunen vedrørende den egentlige kirkegårdsaktivitet, idet denne og hovedparten af arealerne dertil ikke omfattes af fredningsbestemmelserne, før der træffes beslutning om kirkegårdsaktivitetens ophør. Det muliggøres også, at det aktive areal til kirkegårdsdrift (lokalkirkegården) kan udvides, hvis øget efterspørgsel nødvendiggør det.

Kommunens skybrudsplan indeholder et anlæg der omfatter arealer både på kirkegården og i den tilstødende (ligeledes fredede) Hans Tavsens park. DN ønskede dette helt forbudt, men fredningen giver til en vis grad mulighed for dispensation til at anlægge et areal til samling af skybrudsvand, der ellers ville oversvømme kirkegården, men på meget snævert definerede vilkår. Der skal således findes anden kapacitet til at tilbageholde eller aflede en del af områdets vand.

Normalt skal en fredning sikre offentlighedens adgang i videst muligt omfang, men med fredningen begrænses adgangen mellem kirkegården og den kommende metroforplads. Kommunen har planlagt at etablere fire adgange fra metroens omgivelser, der jf. lokalplan indrettes som en grøn træbevokset plads omkring en fredet gartnerbygning. Dette begrænses med fredningen til kun én adgang, en aflåselig port der så vidt muligt hindrer at medtage cykler igennem den. Det vurderes umiddelbart, at kommunen uagtet fredningen vil være forpligtet til at sikre tilgængelighed for bevægelseshæmmede. Det foreslås derfor at indgå i en klage til Natur- og Miljøklagenævnet at sikre kommunens mål for tilgængelighed såvel som offentlighedens adgang bedre.

Fredningen forbyder efter ønske fra DN al cykling på kirkegården (hvilket ellers har været tilladt i 18 år). I andre fredede områder er spørgsmålet om, hvorvidt stier må benyttes til cykling, overladt til plejemyndighedens (dvs. kommunens) pleje- og udviklingsplan, men her afskæres kommunen fra at regulere dette. Cykling har været tilladt på to dertil egnede brede stier i mange år, og disse benyttes flittigt og efter kommunens vurdering uden nævneværdige problemer. Kommunen er som tilsynsmyndighed forpligtet til at sikre forbuddet overholdt. Der kan dog ikke opsættes virksomme fysiske hindringer på grund af hensynet til kirkegårdsdriften og til bevægelseshæmmedes adgang. Det vil være en central del af en klage, at der er tale om et indgreb i offentlighedens adgang, som er ubegrundet og ikke i tråd med naturbeskyttelseslovens formål med fredning for så vidt angår offentlig adgang.

I lyset af de konsekvenser, fredningens indhold vil få for offentlighedens adgang til kirkegården og dermed også for kommunens forvaltning af området, beder Økonomiforvaltningen Økonomiudvalget om bemyndigelse til at påklage sagen. Klagen vil primært omhandle cykling samt øvrige begrænsninger på offentlighedens adgang, der synes at være i modstrid med naturbeskyttelseslovens sigte om bedre offentlig adgang til fredede områder. Et forbud imod et forhold, som ellers har været tilladt i mange år, vil være overordentligt vanskeligt at implementere, og dette vil kunne få en negativ indflydelse på respekten for og overholdelsen af de øvrige adfærdsregler, der i dag sikrer en god afvejning mellem brugergrupper og deres interesser. Det vurderes også som væsentligt at sikre kommunens ønske om en god sammenhæng med Runddelen og området ved metroen, således at man kan virkeliggøre intentionerne i den vedtagne lokalplan for dette område, der netop fastlægges som et grønt byrum med træplantning og kirkegårdens bevarede gartnerbygning som centrum.

Det skal bemærkes, at Natur- og Miljøklagenævnet ikke er begrænset til at behandle de påklagede forhold, men kan behandle fredningen i sin helhed. Ligeledes kan det ikke udelukkes, at andre klageberettigede parter påklager andre forhold i afgørelsen.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser for kommunen, idet de beskedne udgifter forbundet med en klage afholdes indenfor Økonomiforvaltningens drift.

Videre proces

Dersom indstillingen godkendes, vil Økonomiforvaltningen påklage fredningen til Natur- og Miljøklagenævnet, inden klagefristen udløber 10. december 2015. Herefter vil klagenævnet behandle sagen, hvilket erfaringsmæssigt tager 1-2 år. og træffe en endelig afgørelse. Klagenævnets afgørelse kan ikke indbringes for anden myndighed, men alene søges omstødt ved domstolene.

 

Mikkel Hemmingsen                            / Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 13: Håndtering af afgørelse om fredning af Assistens Kirkegård (2015-0265197)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top