Mødedato: 08.12.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Status på Tillidsdagsordenen, herunder særligt frisættelsesforsøgene

Se alle bilag
Der er på baggrund af Økonomiudvalgets beslutning af 18. november 2014 gennemført en foreløbig evaluering af frisættelsesforsøgene i de fire deltagende forvaltninger (Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen). Resultaterne af denne evaluering forelægges hermed for Økonomiudvalget. Desuden gives en status på det øvrige arbejde med Tillidsdagsordenen.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1. at tage redegørelsen for status på Tillidsdagsordenen, herunder den foreløbige evaluering af frisættelsesforsøgene, til efterretning.

Problemstilling

Økonomiudvalget behandlede den 18. november 2014 som dagsordenspunkt 14 "Status på frisættelsesforsøg og øvrigt tillidsarbejde". Økonomiudvalget besluttede, at der skulle forelægges en fornyet status på arbejdet med Tillidsdagsordenen for Økonomiudvalget ultimo 2015, hvori der skulle indgå en foreløbig evaluering af frisættelsesforsøgene, samt evalueringsplaner udarbejdet af forvaltningerne. Det blev samtidig besluttet, at afslutningstidspunktet for frisættelsesforsøgene blev forlænget med et halvt år, således at det afsluttes i sidste halvår af 2016. I forbindelse med afslutningen af frisættelsesforsøgene skulle forvaltningerne forelægge deres fagudvalg endelige evalueringer, hvorefter Økonomiudvalget skulle foretage en tværgående evaluering, som vil blive forelagt for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen ultimo 2016.

A. Københavns Kommune har siden budget 2012 arbejdet målrettet med Tillidsdagsordenen. Borgerrepræsentationen besluttede den 23. maj 2013 at vedtage et kodeks for tillid. Det fremgår af beslutningen, at fagudvalgene på baggrund af kodeks drøfter, hvorledes kodeks oversættes i en forvaltningskontekst. Ligeledes drøfter fagudvalgene, hvorledes tillidsdagsordenen konkret forankres i forvaltningen.

B. Økonomiudvalget (ØU) besluttede, som led heri den 27. august 2013, at fire forvaltninger, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen,  hver skulle udpege minimum tre institutioner, der i en forsøgsperiode indtil foråret 2016 ville skulle frisættes for en række interne regler og agere som velfærdslaboratorier, hvor der bl.a. ville kunne arbejdes med nye måder at løse kerneopgaverne på. 

ØU blev den 18. november 2014 forelagt en foreløbig status, hvor de enkelte friinstitutionsforsøg kort blev beskrevet. Det blev samtidig besluttet, at der i 2015 skulle udarbejdes en foreløbig evaluering af frisættelsesforsøgene. Denne evaluering forelægges hermed for ØU.

Løsning

A. Status på arbejdet med tillidsdagsordenen i Københavns Kommune

Der er udarbejdet en kort status på arbejdet med Tillidsdagsordenen i Københavns Kommune, herunder hvilke aktiviteter der arbejdes med.

Oversættelse af kodeks: Jf. Borgerrepræsentationens beslutning af 23. maj 2013 om oversættelse af kodeks arbejder forvaltningerne forsat i deres fagudvalg med, hvordan kodeks for tillid oversættes til en forvaltningskontekst. Derudover arbejdes der lokalt med en række aktiviteter i relation til Tillidsdagsordenen.

Udvikling af arbejdsfællesskaber: Som led i budgetaftalen 2016 fremgår et afsnit om Tillidsdagordenen, hvor der særligt er fokus på, hvordan den enkelte arbejdsplads får skabt et arbejdsfællesskab, som udvikler medarbejderne og giver dem bedre forudsætninger for at løse de stadigt mere komplekse kerneopgaver i deres hverdag.

Kompetenceudvikling af Tillidsrepræsentanter/ledere: Der arbejdes med kompetenceudvikling af både ledere og tillidsrepræsentanter i forhold til håndtering af samarbejdsrelationer.

Forsøg med øget medinddragelse: Der vil blive gennemført forsøg med øget medarbejderinddragelse i vagtplanlægning og arbejdstilrettelæggelse, som kan bidrage til mere rummelige arbejdspladser, der imødekommer medarbejdernes forskellige behov og udfordringer.

Der blev afholdt et temamøde den 11. august 2015 mellem Økonomiudvalget og formandskabet for Københavns og Frederiksbergs Fællesrepræsentation, hvor man drøftede status på Tillidsdagsordenen.


B. Foreløbig evaluering af frisættelsesforsøgene

I forbindelse med evalueringen blev der udarbejdet følgende spørgeramme, som forvaltningernes besvarelser skulle tage udgangspunkt i:

  • Hvordan er processen forløbet?
  • Hvordan løses kerneopgaven anderledes nu end tidligere?
  • I hvilket omfang er der opnået øget medarbejder-/brugertilfredshed?
  • Hvad har udfordringerne været på hhv. enhedsniveau og organisatorisk niveau?
  • Hvad har de positive erfaringer været?
  • I hvilket omfang er der opnået forenkling af regler?
  • I hvilket omfang er det lykkedes at skabe nye og innovative måder at løse opgaverne på?
  • Kan der i øvrigt uddrages relevante erfaringer – og i givet fald hvilke?

Økonomiforvaltningen har modtaget forvaltningernes besvarelser, der efterfølgende er rundsendt til orientering til det centrale samarbejdsorgan (CSO). Følgende forhold adresseres i flere af forvaltningernes besvarelser:

  • Der har været tale om en lang proces i forbindelse med igangsættelsen af frisættelsesforsøgene.
  • Det er endnu for tidligt at sige noget endeligt om, hvad frisættelsesforsøgene har ført med sig.
  • Det har været af stor betydning for forsøgenes succes, at der har været en forståelse for formålet, herunder også en forståelse af hvad kerneopgaven er.
  • Som et centralt element i frisættelsesforsøgene har der været arbejdet med at udvikle og udfordre dokumentationsredskaber.
  • Overordnet kan det konkluderes, at flere af forsøgene har medført en større tilfredshed blandt såvel medarbejdere og ledere som blandt brugere.
  • Udviklingen har i vidt omfang taget udgangspunkt i det praksisnære felt, og i den sammenhæng er gældende praksis også blevet udfordret.
  • Frisættelsesforsøgene har givet anledning til et fokus på samarbejdet mellem institutionsniveauet og centralforvaltningerne.

Forvaltningernes besvarelser til brug for den foreløbige evaluering og forvaltningernes egne evalueringsplaner er vedlagt.

Videre proces

En endelig evaluering af frisættelsesforsøgene vil blive gennemført i løbet af 2016 og herefter blive forelagt for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2016. Der lægges herefter op til, at det videre arbejde med frisættelse vil tage udgangspunkt i resultaterne fra den endelige evaluering.
Mikkel Hemmingsen /Bjarne Winge

Beslutning

Dagsordenspunkt 11: Status på Tillidsdagsordenen, herunder særligt frisættelsesforsøgene (2015-0261688)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2015

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

 

Til top