Mødedato: 08.10.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Skabelse af lokale job

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen henviste den 23. maj 2013 medlemsforslaget stillet af Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten vedrørende skabelse af lokale job til Økonomiudvalget.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiudvalget drøfter, om der skal tages yderligere initiativer ud over de initiativer, som indgår i budgetaftalen for 2014 og i udkast til nyt Udbudsdirektiv,
  2. at Økonomiudvalget tager Økonomiforvaltningens juridiske redegørelse vedrørende skabelse af lokale job til efterretning,
  3. at Økonomiudvalget godkender, at der hermed er gjort op med medlemsforslag vedrørende skabelse lokale job (2013-82407).

Problemstilling

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten foreslår, at der nedsættes en arbejdsgruppe, der har til formål i højere grad end i dag at sikre, at der benyttes lokal arbejdskraft samt lokale virksomheder og entreprenører i forbindelse med kommunale udbud og indkøb. Det foreslås endvidere, at relevante interessenter inddrages i arbejdet. Forslaget er motiveret af et initiativ i Odense Kommune, hvor en task force er blevet nedsat. Denne havde til formål at drøfte forskellige tiltag, der giver kommunen mulighed for at øge antallet af lokale virksomheder, som løser kommunale opgaver.

Københavns Kommune har tidligere nedsat en ekspertgruppe, som i foråret 2013 kom med anbefalinger til, hvordan der kan skabes flere job i København. Leif Beck Fallesen var formand for ekspertgruppen, som udarbejdede rapporten ”Flere job i København”. Det fremgår af rapporten, at 99 % af virksomhederne i København er små og mellemstore virksomheder (SMV’er – se definition i Bilag 2). Der vil således være et større potentiale for at skabe lokale job, hvis SMV’er får bedre muligheder for at deltage i kommunens udbud.

I DI´s erhvervsklimaundersøgelse 2013 er Københavns Kommune placeret på en 8. plads blandt landets kommuner, når det drejer sig om konkurrenceudsættelse. Dette illustrerer summen af de faktisk konkurrenceudsatte udgifter i kommunen som andel af summen af de udgifter, det er muligt at konkurrenceudsætte. En aktuel forespørgsel i kommunens forvaltninger viser, at 67 % af indkøbsaftalerne i Københavns Kommune er indgået med SMV’er med kontor i Danmark. Københavns Kommune har således allerede et indgående samarbejde med SMV’er.

Løsning

Anbefalingerne i rapporten ”Flere job i København” har dannet udgangspunkt for nogle af forslagene i Budgetaftalen for 2014. Således er der i Budgetaftalen for 2014 vedtaget en række initiativer, der skal gøre det lettere for SMV’erne at deltage i udbud.

Med Budgetaftalen 2014 er følgende initiativer vedtaget:

  • Fokus på anvendelse af fælles skabeloner og procedurer på tværs af forvaltningerne.
  • Styrket dialog med virksomhederne omkring udbudsprocessen.
  • Fokus på rådgivning omkring udbud samt muligheder for at danne konsortier, så SMV’ers mulighed for at deltage i kommunens udbud styrkes.
  • Indførelse af bagatelgrænse for krav om sikkerhedsstillelse i forbindelse med mindre anlægsopgaver, så SMV’er nemmere kan byde.

Det forventes, at disse initiativer kan bidrage positivt til opfyldelse af ønsket om at skabe lokale job i København. På samme måde vurderes en række initiativer i det nye udbudsdirektiv at imødekomme anbefalingerne i rapporten ”Flere job i København”. Det nye udbudsdirektiv implementeres i Danmark via en dansk Udbudslov, som forventes fremsat i Folketingssamlingen 2014-2015. På baggrund af udkastet til det nye udbudsdirektiv ventes følgende initiativer vedtaget:

  • Ordregivende myndigheder skal som udgangspunkt opdele kontrakter, der ligger over tærskelværdierne og som udgør mere end EUR 500.000 i delkontrakter. Såfremt ordregiver beslutter ikke at opdele disse kontrakter, skal der angives en begrundelse for denne beslutning.
  • For at undgå urimelige hindringer for SMV’ers deltagelse indeholder det nye direktiv en udtømmende liste over mulige betingelser for deltagelse i indkøbsprocedurer.
  • De ordregivende myndigheders mulighed for at gennemføre markedshøringer med henblik på udbuddets tilrettelæggelse specificeres.
  • Al kommunikation i forbindelse med et udbud, herunder ansøgning om prækvalifikation og tilbudsafgivelse, skal ske elektronisk.

Både initiativerne i Budgetaftalen for 2014 og i det nye Udbudsdirektiv er i høj grad sammenfaldende med de tiltag, som Odense Kommune har iværksat. Disse vedrører øget rådgivning af potentielle tilbudsgivere, mere information om udbudsprocesserne samt flere udbud opdelt i mindre aftaleområder. Først senere på året vil Odense Kommune følge op på, om disse tiltag har haft den ønskede virkning i praksis.

Hvilke muligheder er der juridisk for at tage lokale hensyn?

Økonomiforvaltningen har foretaget en juridisk vurdering af medlemsforslaget. Københavns Kommune er som ordregivende myndighed underlagt lovgivningen på området, herunder EU-rettens principper om varernes, tjenesteydelsernes og arbejdskraftens frie bevægelighed samt principper om ligebehandling og ikke-diskrimination. Hvis en ordregiver i forbindelse med et udbud stiller krav om, at leverandøren skal være dansk, at leverandørens virksomhed er beliggende i ordregivers kommune eller på anden måde opstiller betingelser, som favoriserer nationale eller lokale leverandører, betragtes dette som altovervejende hovedregel som værende i strid med de nævnte principper.

I forbindelse med Storebæltsbroens opførelse tog EF-Domstolen stilling til en såkaldt ”køb dansk-klausul”. Klausulen stillede som betingelse, at den vindende leverandør i størst muligt omfang skulle anvende danske materialer og dansk arbejdskraft. EF-Domstolen fandt, at denne ”køb dansk-klausul” ikke var i overensstemmelse med EU-retten. Mulighederne for at stille lokalt eller nationalt favoriserende krav er således meget snævre, og det kræver et behov for varetagelse af helt særlige hensyn for at sådanne krav kan anses som saglige. Dette kunne eksempelvis være, at borgere skal kunne henvende sig personligt hos leverandøren. Klagenævnet har i helt særlige tilfælde accepteret krav, hvor tilbudsgiverne eksempelvis skulle konkurrere på ”geografisk beliggenhed og offentlig transport” i forbindelse med et udbud på danskundervisning til voksne udlændinge.

Det indstilles, at Økonomiudvalget drøfter, om der er behov for at nedsætte en arbejdsgruppe, eller om initiativerne i Budgetaftalen for 2014 og i udkastet til det kommende Udbudsdirektiv er tilstrækkelige til at imødekomme ønsket om skabelse af lokale job.

Beslutning

Dagsordenspunkt 4: Skabelse af lokale job

Økonomiudvalgets beslutning i mødet 8. oktober 2013

Enhedslisten fremsatte ændringsforslag til et nyt 4. at-punkt:

Det foreslås,

”at der nedsættes en arbejdsgruppe, der afrapporterer på tværs af forvaltningerne i foråret 2014.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 10 stemmer mod 1. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, F, Ø, B og O.

Imod stemte: C.

Undlod: V.

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.


SF afgav følgende protokolbemærkning:

”For at sikre at også små virksomheder kan komme i betragtning i forbindelse med kommunale udbud og indkøb, skal København Erhvervsservice facilitere, at små virksomheder kan byde ind på kommunale udbud.”

Til top