Mødedato: 08.10.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Økonomiforvaltningens høringssvar til Strategi for fremme af lige muligheder i Københavns Kommune

Se alle bilag

Der skal tages stilling til høringssvar til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) om Københavns Kommunes strategi for fremme af lige muligheder.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at høringssvar (bilag 1) til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om Københavns Kommunes strategi for fremme af lige muligheder godkendes.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) har udarbejdet et udkast til Københavns Kommunes strategi for fremme af lige muligheder i henhold til Inklusionsaftale 2013. Strategien blev på BIUs møde den 24. juni 2013 besluttet sendt i høring, se bilag 2.

Udkastet til strategi har fokus på to overordnede områder:

  1. Bedre borgerservice gennem styrket ligebehandling
  2. Styrket ligebehandling gennem mere blandet leder- og medarbejderskare i Københavns Kommune som arbejdsplads.

Løsning

Økonomiforvaltningen (ØKF) tilslutter sig strategiens overordnede vision og temaer, idet disse kan medvirke til at styrke Københavns Kommune som en attraktiv arbejdsplads. Strategien indeholder endvidere mange gode tiltag, som kan bidrage til at forbedre den kommunale service til borgerne med afsæt i den enkeltes såvel som forskellige gruppers behov.

Økonomiforvaltningen har gennemgået strategien og har følgende bemærkninger:

Vedr. indsatsområdet ’Bedre borgerservice gennem styrket ligebehandling’ bakker ØKF op om et ligebehandlingstjek af de borgerrettede blanketter. Et væsentligt og afgørende opmærksomhedspunkt er dog, at mange blanketter hører under andre offentlige myndigheder så som SKAT, Udbetaling Danmark mfl. Et ligebehandlingstjek af de borgerrettede blanketter kan derfor ikke udføres alene af Københavns Kommunes 7 forvaltninger. Det er en fælles offentlig opgave, at de borgerrettede blanketter formuleres, så de ikke diskriminerer mellem borgerne.

Ligeledes støtter ØKF initiativet om, at de borgere, der har vanskeligt ved at blive digitale, får den hjælp der skal til, for at ligestilles med digitale borgere, fx ved at styrke den telefoniske rådgivning og kontakt.

ØKF anser det for væsentligt, at strategien har fokus på at dele forvaltningernes erfaringer i forhold til ligebehandling af borgere. Et konkret forslag kunne være at oprette ERFA grupper i forlængelse af projektet LigebehandlingKBH, med sigte på at udveksle erfaringer og videndele for derved at vedligeholde og videreudvikle de gode erfaringer, der allerede er høstet på området.

Vedr. indsatsområdet ’Styrket ligebehandling gennem mere blandet leder- og medarbejderskare i Københavns Kommune som arbejdsplads’ gør ØKF opmærksom på, Københavns Kommune allerede har stort fokus på dels at ansætte medarbejdere på særlige vilkår, fx jobordninger som fleksjob, seniorjob mv., dels fremhæver kommunen via stillingsopslag mangfoldighed og forskellighed som en ressource.

Derudover har Københavns Kommune allerede i en årrække gennemført indsatser på tværs af forvaltningerne med henblik på at fremme bl.a. mangfoldighed – herunder fælles indsatser som budgetoplæggene ’Det vigtigste job i byen’ og ’Den attraktive arbejdsplads’, der indeholdt en lang række tiltag rettet imod at 'brande' Københavns Kommune for at kunne rekruttere bredt.

Helt generelt anbefaler ØKF, at planlagte initiativer bygger videre på og spiller sammen med det allerede eksisterende ligebehandlingsarbejde, så som indsatser for kønsmæssig ligebehandling i forhold til rekruttering.

ØKF understreger desuden, at de i strategien beskrevne mål og initiativer skal balanceres i relation til andre kommunale fokusområder, f.eks. tillidsdagsordenen. Strategien bør således ikke medføre øgede proces- og dokumentationskrav, men forfølge intentionerne bag kommunens tillidsdagsorden.

Økonomi

I høringsmaterialet fra BIF fremgår det ikke om de i strategien forslåede initiativer er finansieret. Derfor forudsætter ØKF i sit høringssvar, at strategien og de heraf udledte aktiviteter kan implementeres uden økonomiske konsekvenser for forvaltningerne. Og i forlængelse heraf, såfremt BIF opretter en særskilt ligebehandlingsenhed, at finansieringen vil blive afholdt inden for BIFs egen økonomiske ramme.

Videre proces

Efter Økonomiudvalgets behandling fremsender ØKF høringssvaret til BIF. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil herefter blive forelagt et udkast til endelig strategi, som efterfølgende vil blive forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2013.

 

 

 

Claus Juhl                           /Bjarne Winge

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Økonomiforvaltningens høringssvar til Strategi for fremme af lige muligheder i Københavns Kommune

Økonomiudvalgets beslutning i mødet 8. oktober 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top