Mødedato: 08.10.2002, kl. 15:00

Retningslinier for tilskud til folkeoplysning i Københavns Kommune (Kultur- og Fritidsudvalget)

Retningslinier for tilskud til folkeoplysning i Københavns Kommune (Kultur- og Fritidsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 8. oktober 2002

 

 

J.nr. ØU 257/2002

 

9. Retningslinier for tilskud til folkeoplysning i Københavns Kommune (Kultur- og Fritidsudvalget)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget,

at Borgerrepræsentationen i overensstemmelse med Folkeoplysningsudvalgets indstilling tiltræder reviderede retningslinier for tilskud til folkeoplysning i Københavns Kommune, jf. bilag 1,

at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiges til – efter forudgående høring af Folkeoplysningsudvalget - at foretage eventuelle konsekvensrettelser i retningslinierne, når Undervisningsministeriets folkeoplysningsbekendtgørelse foreligger, forudsat at rettelserne ikke er af substantiel karakter,

at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiges til – efter forudgående høring af Folkeoplysningsudvalget - at indarbejde revisionsinstruks for såvel den folkeoplysende voksenundervisning som det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde, når godkendelse foreligger fra Revisionsdirektoratet.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. september 2002

Sagens bilag 5 (referat fra folkeoplysningsudvalgets møde den 19. september 2002) var blevet eftersendt.

Omdelt var en skrivelse fra Folkeoplysningsudvalget til Økonomiudvalget bilagt et notat fra Folkeoplysningsudvalget om konsekvenserne ved månedlige anvisninger.

På forslag fra Jens Kjær Christensen besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at tilslutte sig de af Folkeoplysningsudvalget indstillede forslag til ændringer/tilføjelser til retningslinierne, jf. bilag 5 og indstillingen blev tiltrådt med denne ændring.

Forvaltningen blev bemyndiget til at indarbejde disse ændringer i det materiale, der forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til at nærværende sag fremmes.

Økonomiforvaltningen vil fremlægge en sag for Økonomiudvalget vedrørende god tilskudsforvaltning, herunder retningslinier for udbetaling af tilskud. Såfremt de af Kultur- og Fritidsudvalget tiltrådte principper for udbetaling af tilskud til folkeoplysning afviger fra de retningslinier Økonomiudvalget vedtager, skal principperne for tilskud til folkeoplysning bringes i overensstemmelse med Økonomiudvalgets retningslinier for udbetaling af tilskud".

 

 

RESUME

Den 19. marts 2002 vedtog Folketinget en ny folkeoplysningslov, som indebærer at Start- og Udviklingspuljen er nedlagt med virkning fra 1. april 2002. Desuden sænkes med virkning fra 1. januar 2003 loftet for tilskud til den folkeoplysende voksenundervisning for den almene undervisning fra maks. 2/3 til maks. 1/3 og for handicapundervisning fra maks. 8/9 til maks. 7/9 inkl. supplerende tilskud.

Den nye lov giver den enkelte kommune øgede muligheder for at fastætte lokale retningslinier. Kommunen kan nu selv fastsætte sin tilskudsmodel. Loven indeholder endvidere mulighed for, at kommunen kan yde supplerende tilskud til handicapundervisning og anden undervisning, der forudsætter små hold som f.eks. instrumentalundervisning, samt fastsætte differentierede tilskudsbrøker afhængig af fag/emne. Der er også mulighed for at yde særlige tilskud til nærmere afgrænsede grupper og endelig kan kommunalbestyrelsen afsætte rammer til særlige formål.

I henhold til folkeoplysningslovens § 37, stk. 1 afgiver Folkeoplysningsudvalget udtalelse til Borgerrepræsensationen om udkast til regler for tilskud m.v. , jf. folkeoplysningslovens § 33, stk. 4.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet udkast til nye retningslinier på baggrund af den lovændring, der blev vedtaget i Folketinget den 19. marts 2002, samt de drøftelser der efterfølgende har fundet sted i Folkeoplysningsudvalget.

De budgetmæssige konsekvenser af lovændringen har været behandlet på møde i Folkeoplysningsudvalget den 8. juni 2002 og i Kultur- og Fritidsudvalget på mødet den 29. august 2002, hvortil henvises.

I sagsfremstillingen vil de ændringer, der er foretaget i forhold til nugældende retningslinier blive beskrevet - herunder hvilke af den reviderede lovs muligheder, der foreslås anvendt i Københavns Kommune.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 19. marts 2002 vedtog Folketinget en ny folkeoplysningslov, som indebærer at Start- og Udviklingspuljen er nedlagt med virkning fra 1. april 2002. Desuden sænkes med virkning fra 1. januar 2003 loftet for tilskud til den folkeoplysende voksenundervisning for den almene undervisning fra maks. 2/3 til maks. 1/3 og for handicapundervisning fra maks. 8/9 til maks. 7/9 inkl. supplerende tilskud.

Den nye lov giver den enkelte kommune øgede muligheder for at fastætte lokale retningslinier. Kommunen kan således selv fastsætte sin tilskudsmodel. Loven indeholder endvidere mulighed for, at kommunen kan yde supplerende tilskud til handicapundervisning og anden undervisning, der forudsætter små hold som f.eks. instrumentalundervisning, samt fastsætte differentierede tilskudsbrøker afhængig af fag/emne. Der er endvidere mulighed for at yde særlige tilskud til nærmere afgrænsede grupper og endelig kan kommunalbestyrelsen afsætte rammer til særlige formål.

I henhold til folkeoplysningslovens § 37 stk. 1 afgiver Folkeoplysningsudvalget udtalelse til Borgerrepræsentationen om udkast til regler for tilskud m.v., jf. folkeoplysningslovens § 33, stk. 4.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet udkast til reviderede retningslinier på baggrund af den lovændring, der blev vedtaget i Folketinget den 19. marts 2002, samt de drøftelser der efterfølgende har fundet sted i Folkeoplysningsudvalget. Retningslinierne erstatter de nugældende retningslinier, der blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 30. november 2000.

De budgetmæssige konsekvenser af lovændringen har været behandlet på møde i Folkeoplysningsudvalget den 8. juni 2002 og i Kultur- og Fritidsudvalget på mødet den 29. august 2002, hvortil henvises jf. bilag 3. De fleste ændringer af retningslinierne er således konsekvensændringer i forhold til beslutningerne i forbindelse med indstillingen om de budgetmæssige konsekvenser af den reviderede folkeoplysningslov.

I det følgende gennemgås de væsentligste ændringer i retningslinierne. Der henvises i fornødent omfang til de respektive punkter i retningslinierne.

Særlige formål

I henhold til folkeoplysningslovens § 6, stk. 2 kan kommunalbestyrelsen beslutte, at dele af den samlede beløbsramme til folkeoplysningsformål, skal anvendes til nærmere angivne formål inden for lovens område (tidligere § 6, stk. 7)

I henhold til den tidligere bestemmelse har der været afsat midler til følgende formål. Der lægges ikke op til ændringer med hensyn til formål og indhold (der henvises til punkterne i udkast til nye retningslinier):

  • 2 udviklingspuljer på børn og unge området jf. punkt 4.1
  • tilskud til hel eller delvis dækning af handicapbetingede udgifter jf. punkt 4.2
  • tilskud til Idrætsskolen for udviklingshæmmede jf. punkt 4.3
  • betaling til andre kommuner i forbindelse med københavneres deltagelse i folkeoplysende voksenundervisning i anden kommune jf. punkt 4.4
  • tilskud til særlige grupper til nedbringelse af deltagerbetalingen i forbindelse med folkeoplysende voksenundervisning jf. punkt 4.5

Herudover forslås følgende nye formål:

I forbindelse med vedtagelsen af kommunens budget 2003 forventes der afsat midler til gennemførelse af en årlig festival i Københavns Havn under navnet Kulturhavn jf. punkt 4.6

Såfremt Borgerrepræsentationen afsætter midler til andre formål i henhold til lovens § 6, stk. 2 er det forudsat, at Kultur- og Fritidsudvalget er bemyndiget til at fastsætte de nærmere retningslinier efter indstilling fra Folkeoplysningsudvalget.

Tilskudstilsagn mv.

I henhold til folkeoplysningslovens § 8, stk. 1 ydes tilskud til foreningen til aflønning af lærere og ledere inden for den folkeoplysende voksenundervisning jf. §§ 1 og 7.

Tidligere skulle tilskud ydes som en årlig beløbsramme, der skulle udbetales ratevis forud. Den ændrede formulering af lovens § 8, stk. 1 indebærer, at kommunen ikke længere behøver at udmelde ét årligt tilskudstilsagn, men i princippet kan beslutte andre modeller jf. bemærkningerne til § 10, stk. 1. Hertil kommer at bestemmelsen om, at tilskud skal anvises ratevis forud bortfalder.

Det fremgår af folkeoplysningslovens § 10, stk. 1, at kompetencen til at fastlægge antallet af årlige ansøgningsfrister er tillagt Folkeoplysningsudvalget.

På baggrund af drøftelserne i Folkeoplysningsudvalget er det i punkt 2.5 forudsat, at den nuværende ordning med ét årligt tilskudstilsagn fastholdes. Det begrundes med, at såfremt der indføres kortere bevillingsperioder, vil det for foreningerne være vanskeligt at planlægge for et helt år ad gangen. Endvidere vil det medføre flere årlige ansøgningsrunder, og forelæggelse af bevillingssager for Folkeoplysningsudvalget.

Af punkt 2.6 fremgår, at tilskuddet anvises i rater månedsvis forud. Det begrundes med, at anvises ikke forud, vil det indebærer en økonomisk belastning for foreningerne, da foreningerne i så fald skulle lægge ud for lærer- og lederløn. Af hensyn til bl.a. kommunens likviditet anvises tilskud månedsvis forud.

Vægtning mellem fag og emner

Folkeoplysningslovens § 11, stk. 1 bestemmer, at den beløbsramme, der er til rådighed efter § 6, stk. 1 nr. 1, fordeles mellem de ansøgende foreninger jf. stk. 5. Som noget nyt kan kommunalbestyrelsen nu fastsætte en vægtning mellem fag og emner.

Bestemmelsen indebærer således mulighed for at fastlægge differentierede maksimale tilskudsbrøker afhængig af fag og emne. Det er dog en forudsætning at det samlede tilskud i kommunen holder sig indenfor de overordnede tilskudslofter på maks. 1/3 m.v.

Folkeoplysningsudvalget har besluttet at indstille, at denne mulighed ikke bringes i anvendelse med den begrundelse, at det vil blive særdeles vanskeligt at sikre, at de ca. 125 foreninger, der udbyder folkeoplysende voksenundervisning, samlet set vil holde sig inden for den fastlagte ramme. Det vil endvidere medføre en ganske betydelig kompliceret afregning for såvel foreningerne som kommunen, da de samledelønudgifter vil skulle opgøres særskilt pr. fag/emne og tilskudskategori. Tilskudsberegning vedrørende lederhonorar vil blive endog meget kompliceret. Samlet set er det forvaltningens opfattelse, at anvendelse af differentierede tilskudsbrøker vil indebære et væsentligt administrativt merarbejde.

Supplerende tilskud til handicapundervisning

I henhold til folkeoplysningslovens § 11, stk. 2 kan kommunalbestyrelsen beslutte, at der ydes supplerende tilskud til udgifter til aflønning m.v. af ledere og lærere inden for den folkeoplysende voksenundervisning efter dette kapitel for deltagere med et handicap i forhold til undervisningen i et konkret emne, jf. stk. 5.

Det fremgår af punkt 2.11 samt punkt 2.13 at det indstilles, at der i Københavns Kommune ydes supplerende tilskud til handicapundervisning, dog således at lovens bestemmelse i § 11, stk. 4 om at det samlede tilskud ikke overstiger 7/9 af den samlede udgift til leder- og lærerløn til handicapundervisning overholdes.

Af punkt 2.11 fremgår at ved et lille hold forstås normalt et hold med maks. 8 deltagere. Det forudsættes dog, at Folkeoplysningsudvalget på baggrund af en konkret vurdering er bemyndiget til at yde supplerende tilskud til undervisning, i enkelte tilfælde, hvor der deltager mere end 8 deltagere.

Særlige tilskud til nedsættelse af deltagerbetalingen for særlige grupper samt supplerende tilskud til undervisning der forudsætter små hold

Det følger af folkeoplysningslovens § 11, stk. 3, at kommunalbestyrelsen kan beslutte, at der, jf. § 6, stk. 2, ydes særlige tilskud til nedsættelse af deltagerbetaling for særlige grupper og supplerende tilskud til undervisning m.v., der forudsætter små hold.

I lighed med tidligere indstilles det, at der ydes tilskud til særlige grupper til nedbringelse af deltagerbetalingen jf. punkt 2.9. Tilskuddet til særlige grupper ved handicapundervisning og foredrag vægtes med faktor 2.

I forhold til de hidtidige retningslinier er der foretaget en del rettelser, primært af mere redaktionel karakter. Der er således foretaget følgende ændringer:

  • "Folke- og førtidspensionister" er erstattet af "pensionister"
  • "Arbejdsledige" er ersattet af "Modtagere af arbejdsløshedsunderstøttelse"
  • "Kontanthjælpsmodtagere, der kan dokumentere et af følgende forhold: a) at man efter at have været registreret som arbejdsledig er overgået til kontanthjælp – eller b) at man fra en fastsat dato er indstillet til førtidspension" erstattes af "kontanthjælpsmodtagere"
  • "Personer, der som forsikrede, dagpengeberettigede arbejdsledige er overgået til uddannelses- eller børnepasningsorlov" udgår

Herudover foreslås, at der foretages følgende ændringer:

  • "Ægtefæller til ovennævnte grupper omfattes også af ordningen, såfremt de er uden erhvervsindtægt" udgår. Begrundelsen er, at den har vist sig at være uden betydning i praksis.
  • "Lærlinge, der kan fremvise en underskrevet uddannelsesaftale" indgår som en ny gruppe. Ændringen er foreslået af Folkeoplysningsudvalget.
  • "Studerende, der kan dokumentere at de modtager SU" indgår som en ny gruppe. Ændringen er foreslået af Folkeoplysningsudvalget.

Samme § indeholder en bestemmelse om supplerende tilskud til undervisning, der forudsætter små hold. Denne bestemmelse indstilles anvendt i forhold til instrumentalundervisning jf. punkt 2.11 og 2.12.

Af punkt 2.12 fremgår, hvad der forstås ved instrumentalundervisning. Det indstilles, at der ydes supplerende tilskud op til maks. 7/9 af udgiften til leder- og lærerløn, svarende til reglerne for handicapundervisning. Indstillingen begrundes dels med et ønske om en forenkling (så få forskellige maksimale tilskudsbrøker som muligt), dels skal det sammenholdes med indstillingen om at fjerne vægtningen med faktor 3 for det særlige tilskud til særlige grupper til nedbringelse af deltagerbetalingen jf. punkt 2.9

Af punkt 2.11 fremgår at ved et lille hold forstås normalt et hold med maks. 8 deltagere. Folkeoplysningsudvalget kan dog på baggrund af en konkret vurdering i enkelte tilfælde yde supplerende tilskud til undervisning, selv om der deltager mere end 8 deltagere.

Tilskudsmodel

Det følger af folkeoplysningslovens § 11 stk. 5, at kommunalbestyrelsen fastsætter en tilskudsmodel ud fra lokale forhold med det formål, at kommunalbestyrelsens samlede tilskud (bortset fra supplerende og særlige tilskud ydet efter stk. 2 og 3), til folkeoplysende voksenundervisning efter dette kapitel ikke overstiger 1/3 af foreningernes samlede udgifter til aflønning m.v. af ledere og lærere m.v. til undervisning efter stk. 2 og 3. Grundlaget for beregningen skal fremgå af modellen.

Københavns Kommune fremsendte ansøgning til Undervisningsministeriet den 4. oktober 2001med henblik på at gennemføre forsøg med en ny tilskudsmodel, hvor fordeling og afregning skete efter samme parameter: beregnet maksimalt løntilskud.

Den reviderede folkeoplysningslov giver imidlertid mulighed for, at kommunalbestyrelsen selv kan fastlægge sin tilskudsmodel. Den model, der er beskrevet i retningslinierne er identisk med den forsøgsmodel Københavns Kommune søgte om tilladelse til at anvende, og som i øvrigt Kommunernes Landsforening nu anbefaler kommunerne at anvende.

Det indstilles derfor jf. punkt 2.6.1 og 2.6.2, at den tilskudsmodel, der blev ansøgt om tilladelse til at anvende med virkning for fordeling og afregning for perioden fra 1. januar 2003 og frem, bringes i anvendelse.

For at sikre imod, at undervisningen gennemføres med holdgennemsnit, der er væsentligt lavere end det normale, er der dog indarbejdet en bestemmelse om, at Folkeoplysningsudvalget i sådanne tilfælde ud fra en konkret vurdering kan fravige tilskudsmodellen og bevilge et lavere tilskud.

Fordelingen til foreninger, hvor der foreligger et regnskab, sker i forhold til det beregnede maksimale løntilskud jf. punkt 2.6.1.

Der er indført en bestemmelse om, at en forening kan vedlægge en nærmere begrundelse, såfremt man mener sig berettiget til et højere tilskud end ens regnskabstal giver mulighed for. Folkeoplysningsudvalget skal i sådanne tilfælde foretage en konkret vurdering af ansøgningen.

For nye foreninger, hvor der endnu ikke foreligger et regnskab, sker fordelingen på baggrund af en aktivitetsplan og et budget jf. punkt 2.6.2.

Nye foreninger, der søger om tilskud der overstiger, hvad der svarer til tilskud til 100 undervisningstimer vil maksimalt få tildelt et foreløbigt tilskudstilsagn på 100 undervisningstimer.

En ny forening vil ikke få udbetalt løntilskuddet, medmindre foreningen er medlem af en landsdækkende folkeoplysende organisation, da det indstilles, at nye foreninger i lighed med de nugældende regler skal anvende den lønanvisning, der varetages af Folkeoplysningssekretariatet det første år.

Folkeoplysningsbekendtgørelsen

I henhold til folkeoplysningslovens § 13 kan undervisningsministeren fastsætte nærmere regler om tilskud til den folkeoplysende voksenundervisning, herunder om afgrænsning af emner og aktiviteter, hvortil der kan ydes tilskud.

Undervisningsministeren har på nuværende tidspunkt ikke udsendt en ny bekendtgørelse, men det forventes, at det fortsat vil være op til den enkelte kommune at fastlægge de nærmere regler.

I punkt 2.2.1 er beskrevet de samme begrænsninger som er gældende i dag.

På baggrund af konkrete sager behandlet i Folkeoplysningsudvalget, er der som noget nyt indført en bestemmelse om undervisning for børn og voksne sammen jf. punkt 2.2.2. Bestemmelsen skal ses som en konkretisering af den overordnede bestemmelse om, at der ikke kan ydes tilskud til virksomhed, der henhører under anden lovgivning jf. den nuværende folkeoplysningsbekendtgørelses § 2 stk. 2.

Det samme gør sig gældende for bestemmelserne i punkt 2.2.3, her blot i forhold til undervisning på institutioner m.v.

Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Den reviderede folkeoplysningslov indeholder ikke ændringer med hensyn til tilskud til det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde, der retter sig mod børn og unge. De ændringer der er foretaget i retningslinierne er primært forårsaget af bortfaldet af Start- og Udviklingspuljen samt enkelte sproglige ændringer.

Af punkt 3.6 fremgår, at tilskuddet anvises i rater månedsvis forud. Det begrundes med, at anvises ikke forud, vil det indebærer en økonomisk belastning for foreningerne, da foreningerne i så fald skulle lægge ud. Af hensyn til bl.a. kommunens likviditet anvises tilskud månedsvis forud.

I punkt 3.13 er dog indført, at der kan ydes driftstilskud til lokaler, herunder haller samt lejrpladser beliggende i Sydsverige, jf. tidligere omtalte forsøgsansøgning. Bestemmelsen skal ses som et led i bestræbelserne på at skabe en øget integration i Øresundsregionen.

Støtte til særlige formål

De særlige formål, der kendes på nuværende tidspunkt er nu indskrevet i retningslinierne jf. punkt 4.

Såfremt Borgerrepræsentationen afsætter nye midler til særlige formål forudsættes det, at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiges til at fastsætte de nærmere retningslinier efter indstilling fra Folkeoplysningsudvalget jf. punkt 4.7.

Offentlige lokaler

Under punkt 5.3 er anført, at børn og unge under 19 år har fortrinsret til faciliteter i tidsrummet 17-20 (primetime).

I henhold til folkeoplysningslovens § 38, stk. 1 anviser Folkeoplysningsudvalget offentlige lokaler. I praksis varetages denne opgave af Folkeoplysningssekretariatet og det forudsættes i punkt 5.5, at Folkeoplysningssekretariatet bemyndiges til at indgå aftaler om benyttelse af og betaling for folkeoplysende foreningers vederlagsfrie brug af ledige offentlige lokaler.

I punkt 5.6 åbnes der for at der kan indgås aftale om, at brugerudvalg kan deltage ved fordeling af lokaler.

Regler for Folkeoplysningsudvalget

Københavns Kommune har – efter Folkeoplysningsudvalgets ønske - i sin forsøgsansøgning bedt om, at de 2 handicaprepræsentanter i Folkeoplysningsudvalget skulle have status som ordinære medlemmer – og ikke som nu tilforordnede. Undervisningsministeriet har telefonisk oplyst, at det er tvivlsomt, hvorvidt man vil give en sådan tilladelse. Derfor står handicaprepræsentationen fortsat som tilfordordnede.

Revisionsinstrukser og retningslinier for stikprøvekontrol

Forslag til revisionsinstrukser for den folkeoplysende voksenundervisning og det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde samt retningslinier for forvaltningens stikprøvekontrol er fremsendt til Revisionsdirektoratet til godkendelse. Når godkendelse foreligger, og såfremt Kultur- og Fritidsudvalget får den indstillede bemyndigelse, vil revisionsinstrukserne blive indarbejdet i retningslinierne under punkt 7 og 8.

Nærværende indstilling har ingen selvstændig økonomisk virkning.

Indstillingen har i henhold til folkeoplysningslovens § 37 stk. 1 været forelagt Folkeoplysningsudvalget den 19. september 2002.

 

BILAG

  1. Forslag til nye retningslinier for tilskud til folkeoplysning i Københavns Kommune.
  2. Lovændringer pr. 19. marts 2002.
  3. KFU mødesag nr. 20 den 29. august 2002: Budgetmæssige konsekvenser af den nye folkeoplysningslov med beslutning.
  4. De nuværende retningslinier, hvori ændringer er markeret.
  5. Referat fra Folkeoplysningsudvalgets møde den 19. september 2002)
  6. Retningslinier inkl. de af Folkeoplysningsudvalget indstillede og af Kultur- og Fritidsudvalget tiltrådte ændringer

Olga Brüniche-Olsen

/Christian Mørup Jensen

Til top