Trafik- og Miljøplan 2003, oplæg til efterårets debatfase (Økonomiudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget).
Trafik- og Miljøplan 2003, oplæg til efterårets debatfase (Økonomiudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget).
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 8. oktober 2002
J.nr. ØU 256/2002
8. Trafik- og Miljøplan 2003, oplæg til efterårets debatfase (Økonomiudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget).
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller at Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,
at vedlagte udkast til pjece danner baggrund for efterårets debat i forbindelse med udarbejdelsen af Trafik- og Miljøplan 2003.
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 11. april 2002, at der skal udarbejdes en ny Trafik- og Miljøplan for Københavns Kommune. Planen udarbejdes af en projektgruppe med deltagelse af Bygge- og Teknikforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Det besluttedes endvidere, at planen skal udarbejdes i samspil med borgere og andre brugere af byen. Denne dialogproces tilstræber en fælles forståelsesramme med hensyn til den aktuelle trafikale og miljømæssige situation og med hensyn til forskellige typer af løsningsmuligheder.
Første fase af strategien for borgerdialog blev gennemført i første halvår af 2002. Resultaterne heraf blev drøftet i udvalgene (BTU den 19. juni, ØU den 11. juni og MFU den 12. august).
Anden fase strækker sig frem til årsskiftet og indeholder et borgermøde den 12. november 2002 i festsalen på Rådhuset, samt møde med interessenter og en ny holdningsanalysen blandt et repræsentativt udsnit af kommunens borgere. Endvidere etableres et debatforum på trafik- og miljøplanens hjemmeside (www.kk.dk/trafikmiljoe2003) og kendskabet til planens hovedpunkter søges udbredt gennem pressen.
Som grundlag for debatten har de tre forvaltninger i samarbejde udarbejdet vedlagte debatpjece. Det er forvaltningens opfattelse, at der – for at kunne koncentrere debatten – i denne fase kun skal fremlægges et mindre antal centrale problemstillinger. Derfor koncentrerer debatoplægget sig om fem hovedindsatser: Mere metro, bedre forhold for cyklister, ny trafikbetjening af byudviklingsområder, flere parkeringspladser til beboerne og regulering af biltrafikken.
SAGSBESKRIVELSE
Formålet med den vedtagne, relativt omfattende dialogproces er ikke kun at sikre, at den kommende trafik- og miljøplan repræsenterer en rimelig balance mellem tekniske, økonomiske og miljømæssige løsningsmuligheder, mellem hensynet til den enkeltes mobilitet og byens miljø, men også at der er en forholdsvis bred accept af den endelige plan blandt byens borgere og brugere. Samtidigt opnås, at der fra borgerne og de øvrige involverede kan indhentes ny inspiration til brug for planens udarbejdelse og indhold.
Første fase af dialogprocessen i foråret 2002 indeholdt bl.a. interview med interessenter, borgermøde og en holdningsanalyse blandt 1.000 repræsentativt udvalgte københavnere. Redegørelse for første fase af dialogprocessen er blevet drøftet i de tre udvalg (BTU den 19. juni, ØU den 11. juni og MFU den 12. august). Første fase viste, som også beskrevet i vedlagte pjece, at de centrale emner er forurening, trængsel for både biler og cyklister) og parkering samt adfærd, sikkerhed og kvaliteten af den kollektive trafik.
Debatpjece
På grundlag af forårets debat og forvaltningens egne analyser skal den kommende Trafik- og Miljøplan især mindske trafikkens støj og luftforurening, forbedre forholdene for den kollektive trafik og for cyklister, mindske trængslen for biler, skabe flere p-pladser til beboerne og forbedre trafikanternes adfærd.
Vedlagte debatpjece skal danne baggrund for efterårets debat. Pjecen indeholder et kort resume af forårets borgerdialog, trafikberegninger af udviklingen på kort og langt sigt, samt et forslag til 5 hovedindsatsområder: Mere metro, bedre forhold for cyklister, ny trafikbetjening af byudviklingsområder, flere parkeringspladser til beboerne og regulering af biltrafikken. Der skal ske en væsentlig indsats på alle disse områder for at opnå markante miljømæssige og trafikale forbedringer og sikre en velfungerende by.
For at koncentrere debatten foreslås kun at præsentere de 5 hovedindsatser. Hovedindsatserne er de vigtigste tiltag i forhold til de problemer som i forårets borgerdialogaktiviteter blev identificeret som de væsentligste. Der er naturligvis en lang række andre større eller mindre tiltag indenfor trafik- og miljøområdet, som også er vigtige. Disse medtages i den endelige plan, men i første omgang er fokus lagt på de fem vigtigste indsatser.
Det videre arbejde med Trafik- og Miljøplan 2003
Anden fase af dialogprocessen forløber i efteråret og indeholder bl.a. et borgermøde d. 12. november på Rådhuset, møde med interessenter og en holdningsanalyse. Anden fase beskæftiger sig med løsningsforslag til de identificerede problemer.
På baggrund af debatten udarbejdes et forslag til den endelige Trafik- og Miljøplan 2003 for Københavns Kommune. Forslaget præsenteres for udvalgene primo 2003, hvorefter det sendes i offentlig høring. Trafik- og Miljøplanen forventes således endeligt at kunne vedtages i 2003.
ØKONOMI
De samlede udgifter til hele processens forløb (ca. 2 mio. kr.) afholdes over de tre forvaltningers drift, som vedtaget i BR den 11. april 2002.
MILJØVURDERING
Et hovedformål med Trafik- og Miljøplanen er at sikre et bedre trafikmiljø i København.
ANDRE KONSEKVENSER
Der er ingen andre konsekvenser.
HØRING
Gennem borgerdialogprocessen tilstræbes en styrkelse af nærdemokratiet og en forankring af det lokale trafik- og miljøarbejde
BILAG VEDLAGT
Pjecen:
"Trafik- og Miljøplan 2003, problemer og hovedindsatser – debatten fortsætter"
udkast 27. september 2002
Jens Jacobsen Erik Jacobsen Peter Elsman