Mandat til HOFOR vedrørende egne vindmølleprojekter
Borgerrepræsentationen udvidede i 2017 HOFOR’s mandat til at omfatte vindmøller i udlandet samt de generelle vindmøllespor med land- og havvindmølleprojekter, solceller og andre vedvarende energi-teknologier.
Mandatet til havvindmøller er dog, utilsigtet, blevet begrænset til, at alle projekter skal ske i konsortier/partnerskaber, hvilket er en hindring for, at HOFOR på egen hånd kan gennemføre egne projekter samt at flest muligt af vindmøllerne kan indgå i målsætningen for vindmøller i Københavns Kommunes klimaplan (KBH 2025 Klimaplanen).
Det foreslås derfor, at Borgerrepræsentationen tildeler HOFOR mandat til at opføre og eje vindmølleprojekter på havet og på land, på egen hånd såvel som med andre partnere.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at det godkendes, at HOFOR modtager mandat til at opføre og eje vindmølleprojekter på havet og på land på egen hånd såvel som i forening med andre partnere.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 30. november 2017 (dagsordenspunkt 15) en ”Revideret strategi for vindmølleindsatsen”, som giver HOFOR mandat til at styrke vindmølleindsatsen ved at investere i vindmøller til lands og til havs i Danmark samt til at opføre vindmøller i udlandet samt solceller og anden vedvarende energi-teknologi (VE-teknologi).
HOFOR beskrev i den forbindelse, at havvindmølleprojekterne i Danmark udvikles i konsortier. Dette giver en utilsigtet hindring for, at HOFOR på egen hånd kan opføre og eje egne udviklede projekter, som fx de planlagte havprojekter på Øresund.
Løsning
Økonomiforvaltningen har drøftet sagen med Teknik- og Miljøforvaltningen, og forvaltningerne vurderer, at der er tale om en utilsigtet begrænsning i det gældende mandat.
I en konsortiedannelse, med fx en 50/50 ejerandel, vil kun den del, som HOFOR direkte ejer, kunne henregnes til målet i KBH2025 Klimaplanen. Det var ikke hensigten med den reviderede strategi for vindmølleindsatsen. Hensigten var derimod at udvide rammerne for vindmøller for at give HOFOR bedre muligheder for at indfri klimaplanens målsætning for vindmøller. Hvilket også understøttes i København Kommunens ejerstrategi for HOFOR, hvor det er en målsætning, at HOFOR understøtter Københavns Kommunens vindmøllemål.
Det indstilles derfor, at det præciseres, at HOFOR også har mandat til at gennemføre og eje hav- og landvindmølleprojekter både i Danmark og udlandet på egen hånd såvel som i konsortier/partnerskaber. Alle projekttyper vil dermed blive ligestillet (sol, VE, land- og havvindmøller).
Den konkrete vurdering af, og beslutningerne om, hvor stor en projektrisiko HOFOR kan påtage sig, tilfalder HOFOR-bestyrelsen, herunder hvorvidt HOFOR skal indgå i konsortier, joint ventures, leverandørsamarbejder og lignende for at reducere risikoen fra enkeltstående projekter.
HOFOR vil også kunne indgå i partnerskaber/konsortier, hvor HOFOR inviteres med som deltager af fx hovedprojektejeren.
Økonomi
Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Videre proces
Borgerrepræsentationens beslutning meddelelses HOFOR.
Søren Hartmann Hede /Mads Grønvall
Beslutning
Dagsordenspunkt 7: Mandat til HOFOR vedrørende egne vindmølleprojekter (2020-0189958)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. september 2020
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.
Imod stemte: C.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi er tilhængere af grøn strøm, og rigtig gerne fra vindmøller. Vi mener dog ikke, at det er en kommunal opgave - heller ikke via kommunalt ejede selskaber - at eje vindmøller og kommunalt at producere energi. Det bør indkøbes på kommerciel vis og dermed til en pris, der er konkurrencedygtig og markedstestet.”