Mødedato: 08.09.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Indtægtsbevilling til EU-projekt om COVID-19-restriktioner i byen (RAPID)

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at modtage tilskud fra EU-kommissionen til det internationale partnerskabsprojekt RApid Prototyping In 3D (RAPID), der udvikler en løsning med digitale prototyper, som kan belyse, om ændringer i byens rum kan opfylde COVID-19-restriktioner.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud fra EU-kommissionen på 107.949 kr. (14.504 euro) for at deltage i projektet RAPID. Der skal på den baggrund gives en rådighedsbevilling som indtægts- og udgiftsbevilling på 107.949 kr. (14.504 euro) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, jf. afsnittet Økonomi.

Indstilling 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Af Københavns Kommunes bevillingsregler, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 15. december 2016, fremgår, at Borgerrepræsentationen skal tage stilling til indtægter til kommunale aktiviteter. Teknik- og Miljøforvaltningen har den 7. juli 2020 fået tilsagn om tilskud fra European Institute of Innovation & Technology (EIT) Urban Mobility til at indgå i RAPID-projektet, som har til formål at udvikle en 3D-model, der kan vise, hvordan fysiske tiltag i byen, fx skiltning, påvirker bevægelsesmønstre.

Projektet kan i fremtiden kvalificere beslutninger om ændringer i byrum og bygninger, fx under en opblomstring af COVID-19 eller lignende epidemier. I projektet arbejder Teknik- og Miljøforvaltningen sammen med DSB Digital og Metroselskabet, som deltager for egne midler, med det formål at genskabe tilliden til offentlig trafik. I arbejdet vil Økonomiforvaltningen blive inddraget.

Denne indstilling er en standardindstilling for at overholde bevillingsreglerne for Københavns Kommune. Under afsnittet Løsning beskrives kort det projekt, som indtægtsbevillingen bidrager til at finansiere. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om den tildelte finansiering fra European Institute of Innovation & Technology Urban Mobility kan modtages og anvendes til projektet.

Løsning

Projektet er et europæisk samarbejde mellem både byer, universiteter og private virksomheder. Projektet forventes afsluttet ultimo 2020.

Formålet med projektet er at udvikle et værktøj, der kan hjælpe planlæggere med at udvikle løsninger, der opfylder COVID-19 restriktioner. Værktøjet giver mulighed for at indsætte afskærmning, retningsangivelse og andre foranstaltninger i digital form, hvorefter planlæggere kan teste om restriktioner overholdes. Værktøjet inddrager data fra en række kilder fx antal rejsende med S-tog og Metro, så værktøjet afspejler tæt på faktiske forhold.

Der udvikles også en video-funktion, hvor man kan vise, hvordan man som borger skal opføre sig på et givent sted, så restriktionerne overholdes.

Københavns Hovedbanegård anvendes som case til testning af 3D-værktøjet.

Økonomi

Københavns Kommunes del af projektet udgør 154.213 kr. (20.720 euro) af en samlet økonomisk ramme på 2,6 mio. kr. (347.686 euro).

Københavns Kommune finansierer selv 30 % i form af medarbejderressourcer, og EIT Urban Mobility finansierer de øvrige 70 %. Københavns Kommunes har således en egenfinansiering på 46.264 kr. (6.216 euro) og modtager i alt 107.949 kr. (14.504 euro) fra EIT Urban Mobility til kommunens del af projektet.

Der skal ikke betales fondsmoms i forbindelse med tilskuddet, da det er en offentlig organisation, som midlerne modtages fra. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer ingen afledte driftsudgifter i forbindelse med projektet. De bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med modtagelse af de 107.949 kr. (14.504 euro) fra EIT Urban Mobility fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2020 p/l)

Varig?
ja/nej

2020

2021

2022

1.

TMU

1000 – Ordinær drift

6.48.66.1

I

0

-108

0

Nej

1.

TMU

1000 – Ordinær drift

6.48.66.1

U

108

0

0

Nej

I alt

-

-

-

-

108

-108

0

-

 

TMU = Teknik- og Miljøudvalget

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter ikke er indikeret med et fortegn. Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen EIT Urban Mobility om, at tilskud modtages og igangsætter projektet med de øvrige parter i projektet.

Søren Wille                                       /Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud fra EU-kommissionen på 107.949 kr.(14.504 euro) for at deltage i projektet RAPID. Der skal på den baggrund gives en rådighedsbevilling som indtægts- og udgiftsbevilling på 107.949 kr. (14.504 euro) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, jf. afsnittet Økonomi.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. august 2020

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 24: Indtægtsbevilling til EU-projekt om COVID-19-restriktioner i byen (RAPID) (2020-0180826)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. september 2020

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Til top